Ειδήσεις

Προσπάθεια για επαναφορά των 100 δόσεων

Την είσπραξη των τρεχουσών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών «πάση θυσία», προκειμένου να μην καταρρεύσουν τα έσοδα των ταμείων, θέτει ως στόχο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που αναζητεί εναγωνίως τρόπους αναβίωσης της ρύθμισης των 100 δόσεων, χωρίς να προσκρούουν στις αντιδράσεις των δανειστών.

Οι συνθήκες παραγωγικής ασφυξίας που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά για δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούν ευθέως και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς αναμένεται να οδηγήσουν σε κατάρρευση τα έσοδα του νέου Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και μάλιστα κατά τον πρώτο, κρίσιμο χρόνο λειτουργίας του. Ηδη σχεδόν ένας στους δύο οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχει απενταχθεί. Παράλληλα αδυνατούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με αποτέλεσμα να δεσμεύονται οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Αυτό με τη σειρά του τους οδηγεί μοιραία στην επιλογή της μη καταβολής και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, με δραματικές συνέπειες για τα οικονομικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 27.502 ηλεκτρονικά κατασχετήρια από τα οποία τα 23.195 αφορούν επιχειρήσεις σε λειτουργία με μεγάλες οφειλές σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Μάλιστα ήδη έχουν εισπραχθεί 24 εκατ. ευρώ, καθώς το μέτρο των ηλεκτρονικών κατασχέσεων «εις χείρας» πιστωτικών ιδρυμάτων ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο σε εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας γίνεται καθημερινά αποδέκτης αιτημάτων για εφαρμογή ενός νέου διακανονισμού, με κεντρικό άξονα το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τουλάχιστον δύο χρόνια και την καταβολή ασφαλιστικής ενημερότητας μόνο με τη συνεχή και αδιάλειπτη πληρωμή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Επικαλούνται δε το παρελθόν, όταν μια αντίστοιχη ρύθμιση που προέβλεπε την καταβολή των τρεχουσών μηνιαίων εισφορών και ενός ιδιαίτερα μικρού τμήματος έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών είχε σημαντικά αποτελέσματα στην αύξηση της εισπραξιμότητας των ταμείων. Πρόκειται βέβαια για την ίδια ρύθμιση που μετά την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των δανειστών έληξε άδοξα, καθώς θεωρήθηκε ότι πριμοδοτεί τους κακοπληρωτές και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Στην προσπάθεια να κρατηθεί «ζωντανή» η ρύθμιση των 100 δόσεων και μαζί με αυτήν και τα έσοδα των ταμείων εντάσσεται η οδηγία της διοίκησης του ΟΑΕΕ για επανένταξη οφειλετών στον διακανονισμό, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των εμποροβιοτεχνών εκτιμούν ότι μέσω της οδηγίας αυτής προκύπτει η πρόθεση της διοίκησης του Οργανισμού να αποδώσει «ευρεία» αρμοδιότητα στους προϊσταμένους των περιφερειακών διευθύνσεων, ώστε να κρίνουν τους ασφαλισμένους με βάση τη γενικότερη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η επιχείρησή τους κατά την απώλεια της ρύθμισης και καλούν τους επιχειρηματίες να σπεύσουν να κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής.

Την πρόθεση του υπουργείου να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς τρόπους αύξησης των εσόδων των ταμείων, κυρίως μέσω της διευκόλυνσης των οφειλετών που αποδεικνύονται συνεπείς στις τρέχουσες πληρωμές, έχει εκφράσει και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σύμφωνα με τον οποίο, άλλωστε, «για τα Ταμεία η ρύθμιση των 100 δόσεων είναι ανοικτή».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου