Με την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι, μοιάζει η αγωνία του φορολογούμενου πριν από την επιστροφή στη μόνιμη κατοικία του και την πρώτη επαφή με τη στοίβα των λογαριασμών που τον περιμένει, ενώ στα τέλη Αυγούστου θα αναρτηθούν και οι δυσβάστακτες υποχρεώσεις του ΕΝΦΙΑ. Ολα τα ωραία πράγματα περνούν γρήγορα κι έτσι οι διακοπές δίνουν τη θέση τους στον… μαύρο Σεπτέμβρη του οικογενειάρχη: απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ, τηλεφώνων και νερού, νοίκι ή δόση στεγαστικού, σχολικά είδη και έξοδα ξεκινήματος της νέας σεζόν, έρχονται πλέον να προστεθούν στις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, αλλά και στις δόσεις πιθανού διακανονισμού στη ΔΕΗ. Εάν μάλιστα ο φορολογούμενος είναι και ελεύθερος επαγγελματίας και έχει να καταβάλει και ασφαλιστικές εισφορές, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Το όλο φορτίο γίνεται πλέον ασήκωτο, οδηγώντας όλο και περισσότερα νοικοκυριά στα όρια της νευρικής κρίσης και σε βαθιές περικοπές ακόμα και σε αναγκαία είδη κατανάλωσης.
«Ζούμε πια όσο μας επιτρέπουν οι δόσεις. Πέρασα τις φορολογικές υποχρεώσεις στην πιστωτική κάρτα, με την κάρτα κάνω και μεγάλο μέρος των αγορών μου για να μεταφέρω έστω κι ένα μήνα πίσω τις πληρωμές, ενώ έτσι πληρώνω και έναν διακανονισμό στη ΔΕΗ 60 ευρώ τον μήνα για παλιότερα χρέη στο μαγαζί», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Αλεξόπουλος, επαγγελματίας. «Το θέμα είναι πως τελικά περισσεύουν ελάχιστα για να βγει ο μήνας, ειδικά ύστερα από κάποιο μικροάνοιγμα το καλοκαίρι. Το αποτέλεσμα; Ζωή όσο περισσεύουν οι δόσεις», συμπληρώνει. Ζωή με δόσεις, φτώχεια με δόσεις κι αν έχεις να δώσεις…
Πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ φόρων (φόρος εισοδήματος) εισπράχθηκαν στα τέλη Ιουλίου μέσω πιστωτικών καρτών, που χρησιμοποίησαν δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Η αξιοποίηση της κάρτας άπλωσε σε διάρκεια εννιά ή και δώδεκα μηνών τις φορολογικές υποχρεώσεις και με αυτήν την έννοια ανακούφισε κάπως τα βάρη, αλλά κρύβει και κινδύνους. «Εάν αφήσεις απλήρωτη κάρτα, το επιτόκιο είναι πολύ μεγάλο, πάνω από 15%. Ετσι, μπορεί να βρεθείς με σημαντικές επιβαρύνσεις, ακόμα κι αν καθυστερήσεις έναν μήνα», συμπληρώνει ο κ. Αλεξόπουλος.
«Γίναμε κολλητοί με την εφορία, κάθε μήνα έχουμε κάτι να πληρώσουμε, ενώ τώρα που τα πέρασα στην κάρτα, θα πληρώνω μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι. Δεν προλαβαίνει να κλείσει η μία υποχρέωση, έρχεται η επόμενη, η μία δόση πέφτει πάνω στην άλλη. Ακόμα πληρώνω τα τέλη κυκλοφορίας και ξεκίνησε ο φόρος εισοδήματος, ενώ έρχεται κι ο ΕΝΦΙΑ», μας λέει ο κ. Πέτρος Βιδάλης, υπάλληλος σε ιδιωτική εταιρεία. «Αναγκαστικά προχωράμε σε περικοπές. Φέτος οι διακοπές ήταν μόνο μια βδομάδα κι αυτό σε φιλικό σπίτι. Την υπόλοιπη άδεια την περάσαμε στο χωριό, ας είναι καλά και οι παππούδες.
Εδώ και πέντε έξι χρόνια μετράμε τα καύσιμα και το σούπερ μάρκετ και το περιορίζουμε όσο μπορούμε, αλλά δυστυχώς πρέπει να κόψουμε κι άλλο», συμπληρώνει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως φέτος καταγράφεται παραπέρα μείωση στην κατανάλωση καυσίμων, αλλά και στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ.
Την ίδια ώρα οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος πολλών πολιτών. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα (951.114 άτομα) έχουν υποστεί κατάσχεση εντός του 2017. Μάλιστα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αρχίσει να στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) και να τηλεφωνεί σε 760.000 οφειλέτες του Δημοσίου (αρκετοί προστέθηκαν στα τέλη Ιουλίου, αφού δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος), προειδοποιώντας τους για κατασχέσεις και άλλες συνέπειες. «Είναι πολύ άσχημο το συναίσθημα να ανοίγεις τον υπολογιστή και να βλέπεις ένα τέτοιο μέιλ. Τι να κάνουμε; Δεν βγαίνουμε! Εντάξει, αυτήν τη φορά δανείστηκα από τον αδελφό μου, αλλά την επόμενη; Ηδη δεν τολμάμε να βάλουμε χρήματα στην τράπεζα, γιατί μας τα παίρνουν», λέει η κυρία Αθανασία. Δεν είναι η μόνη φυσικά, καθώς οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών των επαγγελματιών στις τράπεζες διαρκώς μειώνονται…
Καθημερινή