Ειδήσεις

Ετοιμάζουν δορυφόρους για να αποφευχθεί νέο Μάτι!

Τα εντυπωσιακά λάθη με τις ανύπαρκτες εστίες πυρκαγιάς, οι σκοπιμότητες για «σχέδια εμπρησμών» και οι εξηγήσεις των επιστημόνων

Ετοιμη να οργανώσει ένα υπερφιλόδοξο πρόγραμμα εκτόξευσης δύο γεωστατικών δορυφόρων – ύψους ενός δισ. ευρώ – για να καταγράφει τις ενάρξεις πυρκαγιών στη χώρα μας αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι η Ελλάδα μετά την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι και τις μοιραίες καθυστερήσεις που υπήρξαν στην κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς. Το σύστημα αυτό θα μπορεί πλέον να εντοπίζει μέχρι και τις πτώσεις των κεραυνών· ακόμη με τη βοήθεια ειδικών ανιχνευτών θα εντοπίζει με ακρίβεια την πορεία των ανέμων και θα προβλέπει πλήρως το σημείο όπου θα κατευθυνθεί η φωτιά. Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι επιστήμονες αποδίδουν πλέον σε… παρανόηση την αρχική περίεργη όσο και λανθασμένη ανάλυση με τις 16 «ύποπτες» εστίες πυρκαγιάς σε Κινέττα και Μάτι, που είχε παρουσιαστεί στην κυβερνητική συνέντευξη Τύπου λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τραγωδία. Με αποτέλεσμα να δίνεται η εικόνα οργανωμένου σχεδίου πολλαπλών εμπρησμών από υποτιθέμενο άγνωστο κέντρο συμφερόντων. Σύμφωνα με αναφορές προς «Το Βήμα», αυτό έγινε είτε λόγω διαφοράς φάσης σε διελεύσεις δορυφόρων ή σε λανθασμένη καταγραφή του χρόνου έναρξης της πυρκαγιάς. Με αποτέλεσμα να θεωρείται ως «ύποπτη» θερμική εστία μια δορυφορική καταγραφή που αφορούσε τη μεταγενέστερη πορεία των πύρινων μετώπων που κατέκαιαν τα πάντα. Με την επιστημονική ομάδα να αρνείται κάθε σκοπιμότητα και να αναφέρεται σε νεότερα και πιο αναλυτικά στοιχεία που έχουν δοθεί στην Πυροσβεστική και στις δικαστικές αρχές.

Η θεωρία των «σκόπιμων πυρκαγιών»

Στην περιώνυμη, λοιπόν, συνέντευξη Τύπου ιδιαίτερη εντύπωση είχε προκαλέσει η παρουσίαση του αντιπλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού και διευθύνοντος συμβούλου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού κ. Γεώργιου Μαντζούρη που ανέφερε, με βάση δεδομένα από τέσσερις τουλάχιστον διαφορετικούς διαστημικούς οργανισμούς, ότι «στην περιοχή της Κινέτας 23/07/2018 και ώρα 12.03 μ.μ. εμφανίζεται η αποτύπωση πρώτης εστίας πυρκαγιάς, η οποία αντιστοιχίζεται με την καταγραφή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στις 12.35 μ.μ. καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα εκδήλωση 13 θερμικών εστιών πυρκαγιάς, όπως φαίνονται στην προβολή και με τη γραμμική διάταξη που εμφανίζεται κυρίως κοντά σε οδικό δίκτυο. Δεδομένου ότι η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια-βορειοδυτική, οι εστίες που καταγράφονται τριάντα λεπτά αργότερα βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας προξενούν εύλογα ερωτήματα. Παράλληλα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής εμφανίζονται (σ.σ.: δύο) θερμικά σημεία εστιών πυρκαγιάς, τα οποία παραδόθηκαν στην Πυροσβεστική».
Ομως αυτά τα στοιχεία, τα οποία φαίνεται ακολούθως να στήριζαν την κυβερνητική θεωρία των «σκόπιμων πυρκαγιών», αποδείχθηκαν από τις έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού όπως και πραγματογνώμονες εντελώς λανθασμένα.
Στη περίπτωση της Κινέτας προέκυψε ότι η εστία ήταν μόνο μία (προσδιορίζεται στη δορυφορική ανάλυση) και η φωτιά προκλήθηκε από τη θραύση μετασχηματιστή σε κολόνα της ΔΕΗ σε δύσβατο σημείο στα Γεράνεια όρη πάνω από τον οικισμό. Οι υπόλοιπες «εστίες» πυρκαγιάς, όπως παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, ήταν ανύπαρκτες. Πολλές αφορούσαν σημεία που κάηκαν σε δεύτερη φάση και αλλά σημεία – ακόμη και κοντά στο Αλεποχώρι – όπου ποτέ δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά!
Ακόμη πιο ενδεικτικά λάθη υπήρξαν στην περίπτωση της τραγωδίας στο Μάτι. Στη δορυφορική καταγραφή που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου εμφανίζονται δύο «αρχικές εστίες» πυρκαγιάς που είναι σε απόσταση… χιλιομέτρων από το σημείο (στην οδό Ανδρούτσου στο Νταού Πεντέλης) που ξεκίνησε η πύρινη λαίλαπα. Και αυτό ασφαλώς προκύπτει από αναλύσεις πυροσβεστών, πραγματογνωμόνων αλλά και από καταγραφές καμερών γύρω κατοικιών. Η πραγματική εστία δεν εντοπίστηκε ποτέ από τη δορυφορική ανάλυση. Τα σημεία που υποδείχθηκαν στη συνέντευξη Τύπου ως «ενάρξεις» πυρκαγιών αποτελούν περιφερειακά σημεία που κατέκαψε το πύρινο μέτωπο αρκετή ώρα αργότερα.
Αναζητώντας την… ακρίβεια
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού κ. Χριστόδουλος Πρωτόπαππας επεσήμανε στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προκύπτουν από τη σύνθεση των δεδομένων πολλών δορυφόρων. Και ήταν ευτυχής συγκυρία γιατί τις ώρες των δύο πυρκαγιών υπήρχαν δορυφόροι (όχι σταθεροί-γεωστατικοί) που διέρχονταν από την Αττική και κατέγραψαν τα πύρινα μέτωπα. Κάτι που είχε σχετικά μικρές πιθανότητες να συμβεί. Το ζήτημα με τις πολλαπλές ή διαφορετικές εστίες μπορεί να οφείλεται σε διαφορά φάσης στη διέλευση των δορυφόρων από το σημείο ή και σε άλλα ζητήματα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούμενο για τους επιστήμονες ήταν και ο ακριβής χρόνος έναρξης των πυρκαγιών που άλλαζε όσο οι σχετικές έρευνες προχωρούσαν. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφοροποιήσεις και στις δορυφορικές αναλύσεις.
Ομως ο πύρινος όλεθρος στο Μάτι και οι τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές φαίνεται ότι δημιουργούν πολλές εκ των υστέρων προσπάθειες να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο και να αποφευχθούν οι μοιραίες αδράνειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός ήδη επεξεργάζεται με άλλες χώρες σχέδιο – με κύριο ρόλο της Ελλάδας – για πανευρωπαϊκή δορυφορική κατόπτευση με γεωστατικούς δορυφόρους υψηλής ακρίβειας, στα πρότυπα αντίστοιχου προγράμματος στις ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρχει άμεση αντίδραση στα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς. Χωρίς όμως να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες…

Εψαξαν παλιό κτηματομεσιτικό γραφείο

Τη δραστηριότητα ενός 68χρονου κατοίκου στο Νταού Πεντέλης σε… αγοραπωλησίες ακινήτων ερεύνησε ενδελεχώς η Πυροσβεστική και υπηρεσίες ασφαλείας, προκειμένου να εντοπίσουν σκοπιμότητα και «ύποπτο σχέδιο εμπρησμών» στην πύρινη λαίλαπα στο Μάτι. Από τις πρώτες αναλύσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εντοπίστηκε το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς στην περιοχή του Νταού Πεντέλης. Οταν μάλιστα αποσαφηνίστηκε ότι η αρχική εστία ήταν σε σημείο με καμένα κλαδιά σε απόσταση λίγων μέτρων από το σπίτι του 68χρονου δεν θεωρήθηκε αμέλεια και άρχισε να αναζητείται το τυχόν «ύποπτο» κίνητρό του. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι ο 68χρονος είχε κατάστημα με ηλεκτρονικά στο κέντρο της Αθήνας και παλαιότερα συμμετείχε σε κτηματομεσιτική εταιρεία. Ετσι ερευνήθηκε το σενάριο η πυρκαγιά να εξυπηρετούσε ίσως συμφέροντα οικοπεδοφάγων, κατασκευαστών αυθαιρέτων κ.λπ. Ακόμη, εξετάστηκαν τυχόν διασυνδέσεις του με ακραίους πολιτικούς χώρους, χωρίς ωστόσο η έρευνα αυτή να αναδείξει οτιδήποτε περίεργο. Κι αυτό ήταν το τέλος όλων των ισχυρισμών από κυβερνητικά στελέχη για «οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών». Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής επιχειρούν πλέον να καταδείξουν ότι η φωτιά προκλήθηκε πράγματι εξ αμελείας από τον 68χρονο στην προσπάθεια να κάψει κλαδιά από το κτήμα του. Κάτι που ο ίδιος αρνείται και ενώ παρουσιάστηκαν προβλήματα στην αποδεικτική διαδικασία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου