Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης έχει στοιχίσει πολλές ζωές αυτό το καλοκαίρι!
Ανεπάρκεια διαχειριστική των οικονομικών της χώρας, ανεπάρκεια διαχειριστική της δημόσιας διοίκησης, ανεπάρκεια διαχειριστική σε κάθε μορφή και έκφανση της δημόσιας υγείας….
Ανεπάρκεια διαχείρισης και του ΕΚΑΒ στα νησιά!
Ακούσαμε από κυβερνητικά χείλη σε συνέδρια και συμβούλια, αλλά και σε κατ’ιδίαν συζητήσεις, ομιλίες για ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, για πρόοδο, για προώθηση του τουριστικού προϊόντος και σε άλλες, μεγαλύτερες αγορές, για την ποιοτική μετεξέλιξη ενός αναβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ σε δελτία τύπου ενημέρωναν από τον Ιούνιο του 2018 ότι πολλά νησιά μας θα αντιμετώπιζαν κενά και επικίνδυνες ελλείψεις. Τα Ελληνικά νησιά, αυτά που ξέρουμε αποτελούν την «πρώτη ύλη» της τουριστικής βιομηχανίας!!! Η ανάπτυξη απαιτεί όραμα αλλά και σχεδιασμό. Θέλει στόχο, ανάλυση των δεδομένων και επίλυση των προβλημάτων. Των σημαντικότερων κατά προτεραιότητα. Αναρωτιόμαστε όλοι αν δεν είχαν χρόνο να μελετήσουν. Επέλεξαν να αδιαφορήσουν για να καλυφθούν τα κενά με κάποιας μορφής «αυτοματισμούς» ή ίσως… «μαγείες»; Δεν είχαν την δυνατότητα να μετακινήσουν διασώστες και οδηγούς; Δεν μπορούσαν να προσλάβουν όσους χρειάζονται, εποχικά έστω; Κι αν η ανεπάρκεια τους είναι τόση που, ας
υποθέσουμε, προσέλαβαν αλλά δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι γ ραφει ο κ ρα τι κέ ς δια δι κα σίε ς, για τι έω ς ό τ ο υ ανα λά β ο υν οι
νέοπροσληφθεντες διασώστες δεν αναζήτησαν διασώστες οπλίτες ή/και μόνιμους στρατιωτικούς; Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης δεν έχει αρνηθεί ποτέ την συνδρομή του σε δύσκολες καταστάσεις γιά προσωρινή κάλυψη έκτακτων αναγκών. Και φυσικά, γιατί να υπάρχουν πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες όταν ο χρόνος είναι πολυτέλεια! Οι προκηρύξεις προσωπικού για κάλυψη θέσεων ακριτικών περιοχών είναι αναγκαίο να γίνονται με ξεχωριστή διαδικασία και κατά προτεραιότητα, ώστε να μειωθούν, αν όχι να εξαλειφθούν, όλα τα γραφειοκρατικά κωλύματα!
Σε αυτή την χώρα για να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα έχουμε την αίσθηση πως οι επικίνδυνες ελλείψεις πρέπει να εξελίσσονται σε τραγικές ελλείψεις!
Αλήθεια, ακόμα πόσα θύματα πρέπει να θρηνήσουμε; Γιατι μόνο μπροστά σε έναν θάνατο η ιθύνοντες ενεργοποιούνται; Γιατί θα πρέπει να αποδεικνύεται η ανεπάρκεια καθημερινά με κόστος ανθρώπινες ζωές;
Και για ποιά πρόοδο μιλάμε επιτέλους;;; Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει βασική μέριμνα και ευαισθησία προς τους πολίτες και πόσο μάλλον για τους ακρίτες! Είναι ανήκουστο ότι στις 20/8 στην Κάλυμνο κάλεσαν το ΕΚΑΒ στις
05.35 το πρωί για έκτακτο περιστατικό και η απάντηση ήταν: «η βάρδια ξεκινά στις 7.00!», αφού δεν υπήρχε νυχτερινή βάρδια καθώς δεν ανανεώθηκε η σύμβαση δύο διασωστών που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Στις 19/8/2018 έληξε η σύμβαση τους κι έχουν μείνει δύο διασώστες που μπορούν να καλύψουν μόνο ΜΙΑ βάρδια 7-3!!!! Λειτουργικοί, επιχειρησιακοί και αντικειμενικοί λόγοι επέβαλαν άμεση αντιμετώπιση.
Δεν το γνώριζαν οι κυβερνώντες; Ούτε το γραφείο του Δωδεκανήσιου συμπολίτη μας Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ν.
Σαντορινιού;;; Γιατί Αιγαίο, Υπουργέ μας, είναι πάνω απ’όλα οι συμπατριώτες σας και οι Δωδεκάνησιοι δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση στον τομέα της δημόσιας υγείας αλλά αξιοπρεπή αντιμετώπιση και σεβασμό!
Η πραγματικότητα του ΕΚΑΒ στα Δωδ/σα όπως δημοσιεύτηκε από τον Σύλλογο Εργαζομένων του
ΕΚΑΒ τον Ιούνιο 2018
Νομός Δωδεκανήσου
ΛΕΡΟΣ: 9 μόνιμοι διασώστες και 2 μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κύκλος εργασίας και ο όγκος των
περιστατικών που διαχειρίζονται οι διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Λέρου είναι τεράστιος. Το Γ.Ν.
Λέρου, το Τμήμα Οξέων Ψυχιατρικών περιστατικών Δωδεκανήσου, το Τμήμα ΤΑΜΕΑ, το
Γηροκομείο Λέρου και δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Οι μεγάλες καθυστερήσεις ή και η
αδυναμία εξυπηρέτησης είναι συχνό φαινόμενο.
ΚΑΛΥΜΝΟΣ: 4 διασώστες. Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές αλλά και με υπερεργασία των
εργαζομένων υπάρχει οριακή κάλυψη σήμερα. Τον Αύγουστο λήγει η σύμβαση 2 διασωστών από
το ΚΕΕΛΠΝΟ. Άμεση η ανάγκη πρόσληψης 7 διασωστών.
ΚΑΡΠΑΘΟΣ: 2 διασώστες. Υποτυπώδη η παρουσία του ΕΚΑΒ.
ΚΩΣ: 7 διασώστες. Χρειάζονται άλλοι 4 διασώστες. Οι εργαζόμενοι εργάζονται στα ρεπό τους για
να υπάρχει 24ωρη κάλυψη. Στο νησί υπάρχει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Υπάρχουν 2 ιδιωτικά
ασθενοφόρα
ΡΟΔΟΣ: Υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Οι 4 διασώστες που αναμένονται στο τέλος του έτους δεν
επαρκούν. Λειτουργούν μόλις 3,5 ασθενοφόρα ανά βάρδια για όλο το νησί ενώ απαιτούνται πέντε.
Στο νησί λειτουργεί και Βάση αεροδιακομιδών. Χρειάζονται άλλοι 10 για να υπάρχει 24ωρη
κάλυψη του τομέα Έμπωνα (Δυτική Ρόδος) και η λειτουργία νέου τομέα ΕΚΑΒ στο Γεννάδι (Νότια
Ρόδος). Από ένα σημείο και έπειτα, λόγω και της αναμενόμενης μεγάλης αύξησης των τουριστικών
αφίξεων, θα είναι αδύνατον να προλαβαίνουν τις διακομιδές και ο κίνδυνος για τη ζωή των
Ασθενών θα είναι μεγάλος
Κατερίνα Γαβαλά
Γρ. Νομαρχιακής Επιτροπής Κινήματος Αλλαγής
Βορειου Συγκροτηματος Δωδεκανησου