«Ο κ. Καμπουράκης επωμίζεται ένα βαρύ φορτίο. Με ρωτάτε τι περιμένουν οι Ροδίτες απ’ αυτόν. Απαντώ σχεδόν μονολεκτικά. Τα πάντα!» δηλώνει σήμερα στην “δ” ο απερχόμενος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης, σχολιάζοντας την εκλογή του κ. Καμπουράκη στον δημαρχιακό θώκο της Ρόδου.
Επιπροσθέτως, μιλάει για την μεγάλη νίκη του κ. Γ. Χατζημάρκου στην ΠΝΑι με το συντριπτικό ποσοστό του 54% καθώς και για τις αλλαγές στον “Κλεισθένη”.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Υψηλάντη, βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή της νέας θητείας της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου αφού το αποτέλεσμα των εκλογών έφερε την παράταξη του κ. Γ. Χατζημάρκου πρώτη με 54%. Τι να περιμένουν οι κάτοικοι των νησιών μας από την νέα θητεία;
Όπως συνηθίζει να λέει και ο ίδιος, δουλειά, ευθύνη, αποτελέσματα. Οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου, επιβράβευσαν με ένα πολύ υψηλό ποσοστό από την πρώτη Κυριακή, την πρώτη θητεία Χατζημάρκου, γιατί ακριβώς είχε αυτά τα χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ανέβασε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Και για να τον ξεπεράσει δεν αφήνει ανεκμετάλλευτο ούτε δευτερόλεπτο. Ξεκίνησε δουλειά από την επομένη των εκλογών. Πιστεύω ότι το Νότιο Αιγαίο και ειδικότερα η Ρόδος, θα δουν να προχωράνε και να λύνονται θέματα που αποτελούν ζητούμενα πολλών χρόνων. Κι ας μην έχει στη διάθεσή του -ακόμα τουλάχιστον- τα εργαλεία που απαιτούνται γι’ αυτό. Και εννοώ το θεσμικό πλαίσιο και κυρίως τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους. Δεν τον φοβάμαι όμως. Έχει τα κότσια και το ταμπεραμέντο, να στύβει έναν βράχο στο Αιγαίο και να βγάζει ζουμί απ’ αυτόν. Από την άλλη είναι άνθρωπος που εκτιμά ιδιαίτερα και δίνει μεγάλο βάρος στην ισότιμη και ειλικρινή συνεργασία με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Αρκεί να βρίσκει την ανάλογη ανταπόκριση. Το ταγκό χορεύεται από δύο. Τέλος στο ίδιο μήκος κύματος κινείται το σύνολο της παράταξής του και των συνεργατών του. Μιλάμε λοιπόν για μια περιφερειακή αρχή που είναι αποφασισμένη και θα τα καταφέρει, να πάει το Νότιο Αιγαίο, πολύ πιο Μπροστά!
Οφείλω βέβαια να επισημάνω ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τρέχουσας πλέον αυτοδιοικητικής περιόδου 2019-2023, που αποτελεί αντικειμενική δυσκολία και για τους δυο βαθμούς της αυτοδιοίκησης. Στην περίοδο αυτή λήγει το ΕΣΠΑ 2014-2020. Όσα έργα ήταν να ενταχθούν σ’ αυτό έχουν ήδη ενταχθεί και πολύ λίγος χρόνος απομένει για την ένταξη νέων. Τα περισσότερα απ’ αυτά, θα ενταχθούν ως έργα-γέφυρες στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027. Μεγάλο λοιπόν κομμάτι της αυτοδιοικητικής περιόδου, θα πρέπει να αφιερωθεί στην έγκαιρη προετοιμασία και ωρίμανση πράξεων που πρακτικά θα ενταχθούν και θα υλοποιηθούν στο επόμενο πρόγραμμα, άρα όχι σ’ αυτήν την αυτοδιοικητική περίοδο, αλλά στην επόμενη αυτής (2024-2028).
• Στον Δήμο Ρόδου, είχαμε αλλαγή σκυτάλης. Κατά την άποψή σας, πώς ερμηνεύεται το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και η νίκη του κ. Αν.Καμπουράκη και τι περιμένουν οι Ροδίτες από τη νέα δημοτική αρχή;
Νομίζω ότι το αποτέλεσμα αυτών των δημοτικών εκλογών ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο.
Η απερχόμενη δημοτική αρχή είχε κουράσει. Δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του Ροδιακού λαού, όσον αφορά στην επίλυση σοβαρών θεμάτων του νησιού. Δεν έφερε τον αέρα αλλαγής που είχε ανάγκη ο τόπος. Παράλληλα ο τρόπος άσκησης πολιτικής εκ μέρους της, προσωποκεντρικός, αλαζονικός, χωρίς καμιά διάθεση διαλόγου και συνεργασίας, δημιούργησε ένα κύμα αντίδρασης εναντίον της.
Από την άλλη, η απόφαση του κ. Καμπουράκη να ηγηθεί ενός πολυσυλλεκτικού σχήματος με νέους ανθρώπους αλλά και κάποιους έμπειρους αυτοδιοικητικούς, έδωσε στον Ροδιακό λαό διέξοδο στις αναζητήσεις του. Η προσωπικότητα του κ. Καμπουράκη, η πορεία του στο κοινωνικο-οικονομικό γίγνεσθαι του νησιού, αλλά και ο προεκλογικός του λόγος, έπεισαν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας να τον εμπιστευθεί. Ακόμα και ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
Τέλος κρίσιμος παράγοντας διαμόρφωσης του αποτελέσματος, υπήρξε και η πολιτική συγκυρία. Οι εκλογές έγιναν σε μια περίοδο όπου η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που στήριξε τον κ. Καμπουράκη, κάλπαζε προς την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας. Φάνηκε εξάλλου στις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν.
Ο κ. Καμπουράκης επωμίζεται ένα βαρύ φορτίο. Με ρωτάτε τι περιμένουν οι Ροδίτες απ’ αυτόν. Απαντώ σχεδόν μονολεκτικά. Τα πάντα! Και το εξηγώ περιγραφικά. Οι Ροδίτες, κουράσθηκαν να βλέπουν τα τραίνα των ευκαιριών να περνούν από τον σταθμό και τη Ρόδο να τα παρακολουθεί καθηλωμένη στο παγκάκι της εσωστρέφειάς της. Ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες, τολμηρές και εμβληματικές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Έχει ανάγκη να ανταγωνισθεί και να πρωταγωνιστήσει σ’ ένα διεθνές περιβάλλον. Δεν μπορεί να αρέσκεται και να αρκείται στη δήθεν πρωτοκαθεδρία στα όρια ενός μικρού χωριού, όπως είναι συνολικά η χώρα μας. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και η ανάγκη γι αυτό, πιο πιεστική από ποτέ. Ο κ. Καμπουράκης, καλείται να ξαναγράψει το “manual” λειτουργίας και διοίκησης του Δήμου, για να υλοποιήσει το εγχείρημα και να φανεί αντάξιος των προσδοκιών των Ροδιτών. Εύχομαι ολόψυχα να τα καταφέρει, όχι γιατί έχει ανάγκη ο ίδιος κάποιας καταξίωσης, αλλά γιατί το έχει ανάγκη η Ρόδος.
• Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η θητεία σας ως επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ στο δημοτικό συμβούλιο. Μιλήστε μας γι αυτό.
Πρακτικά η θητεία μας στο δημοτικό συμβούλιο έχει ολοκληρωθεί. Τυπικά, στις 31 Αυγούστου.
Για μένα αλλά και για τις δύο δημοτικές συμβούλους της ΡΟΠΟΑΝ, την κα Ευαγγελία Παναή και την κα Σταματία Σαρρή, υπήρξε μια πολύτιμη εμπειρία. Δράττομαι της ευκαιρίας να τις ευχαριστήσω δημόσια, γιατί με τη βοήθειά τους και τη στήριξή τους, καταφέραμε ως παράταξη να τιμήσουμε στο ακέραιο την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν περισσότεροι από 8000 συμπολίτες μας το 2014. Αν οι εκλογές τότε γίνονταν με το σημερινό εκλογικό σύστημα, η ΡΟΠΟΑΝ θα είχε τουλάχιστον οχτώ δημοτικούς συμβούλους και όχι τρεις. Τα πράγματα θα εξελίσσονταν τελείως διαφορετικά.
Τα πέντε αυτά χρόνια, διατηρήσαμε τη συνοχή μας, ασκήσαμε ουσιαστική και δυναμική αντιπολίτευση, ήμασταν η πιο δραστήρια και θα το πω γιατί είναι αλήθεια, η πιο διαβασμένη δημοτική ομάδα. Τιμήσαμε τις θέσεις μας και τις απόψεις μας με συνέπεια, ακόμα κι όταν ο πολιτικός χώρος που μας είχε στηρίξει στις εκλογές του 2014, απομακρύνθηκε απ’ αυτές. Ποτέ δεν βάλαμε το προσωπικό ή το πολιτικό συμφέρον, πάνω από το συμφέρον του τόπου και της αυτοδιοίκησης γενικότερα.
Εύχομαι στο νέο δημοτικό συμβούλιο που ορκίσθηκε ήδη, να είναι όλοι τους σιδεροκέφαλοι και αφοσιωμένοι και επιτυχημένοι στο έργο τους ως δημοτικοί σύμβουλοι και όχι στις καρέκλες που θα καταλάβουν. Ο δήμαρχος εκ του νόμου και οι δημοτικοί σύμβουλοι που καταλαμβάνουν «καρέκλες», ασκούν εκτελεστική εξουσία, υλοποιώντας αποφάσεις συλλογικών οργάνων και πρωτίστως του δημοτικού συμβουλίου. Δεν υλοποιούν αποφάσεις του εαυτού τους. Να ρίξουν λοιπόν το βάρος στην ορθότητα και στην ποιότητα των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, γιατί αυτά παράγουν πολιτική, γιατί αυτά εκφράζουν την τοπική δημοκρατία.
Ας μου επιτρέψουν μια “δασκαλίστικη” παραίνεση. Να πηγαίνουν πάντα μελετημένοι -όχι απλώς διαβασμένοι-, στα όργανα που θα μετέχουν και κυρίως στο δημοτικό συμβούλιο. Όσο κόπο και χρόνο κι αν απαιτεί αυτό. Γιατί έχω δει δυστυχώς, ακόμη και εισηγητές θεμάτων στο δημοτικό συμβούλιο που δεν είχαν καν διαβάσει το θέμα που υποτίθεται ότι εισηγούντο.
• Με τη νέα κυβέρνηση προχώρησαν αλλαγές στον “Κλεισθένη”. Εκτιμάτε ότι θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες με αυτές τις παρεμβάσεις;
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω, ότι ήμουν και είμαι υπέρ της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση. Άλλο όμως η ανόθευτη αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος, η οποία συντελείται και ολοκληρώνεται με τη διαδικασία των εκλογών και άλλο η απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου μετά απ’ αυτές, αυτό που εσείς λέτε “κυβερνησιμότητα”. Πολλές διατάξεις του Κλεισθένη, δεν συνέβαλαν σ’ αυτό, αντιθέτως εξέφραζαν αγκυλωτικές αντιλήψεις που μου θύμιζαν διαδικασίες φοιτητικών συνελεύσεων της δεκαετίας του ‘80. Για παράδειγμα η διαδικασία κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου. Δυο κορυφαίες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου κάθε χρόνο, που είμαι βέβαιος πως δεν θα ολοκληρώνονταν ποτέ.
Δεν έχω μελετήσει σε βάθος τις τελευταίες παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης για να δω σε ποιο βαθμό επιλύονται τα ζητήματα αυτά. Από μια πρώτη ανάγνωση, φαίνεται να λύνονται κάποια επείγοντα ζητήματα.
Ωστόσο, προσωπικά θεωρώ ότι η Αυτοδιοίκηση, έχει ανάγκη από έναν νέο, σύγχρονο και ευρωπαϊκό Καταστατικό Χάρτη, που θα διασφαλίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της ως τοπικής εξουσίας με πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Ο Καλλικράτης δεν ήταν αυτό και ο Κλεισθένης δεν ήταν τίποτα άλλο από μπαλώματα στον Καλλικράτη. Συνεπώς πιστεύω πως η ίδια η Αυτοδιοίκηση, πρέπει να επεξεργαστεί το Νέο Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας της, στηριγμένη στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και να διεκδικήσει τη θεσμοθέτησή του.