Ειδήσεις

Μάας: Και οι δύο πλευρές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση

Την ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία να προχωρήσουν σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της πρώτης ημέρας του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Βερολίνο, ο κ. Μάας είπε: «Χρειαζόμαστε μία διπλωματική λύση για αυτήν την αντιπαράθεση. Αμφότερες οι δύο πλευρές μου το είπαν αυτό, στην Άγκυρα και στην Αθήνα. Κανείς δεν επιθυμεί η αντιπαράθεση να επιλυθεί με πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.  Πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες, απευθείας μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Η προϋπόθεση για αυτές τις συνομιλίες είναι να σταματήσουν οι ελιγμοί που είναι υπό εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό μπορούν να συμβάλουν και οι δύο πλευρές, δημιουργώντας έτσι το χώρο για διπλωματικές διαπραγματεύσεις».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε περαιτέρω: «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε ιδιαιτέρως για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κλιμάκωση και τις προκλήσεις που συμβαίνουν εκεί. Στις συνομιλίες που είχα στην Αθήνα και την Άγκυρα, έκανα έκκληση για αποκλιμάκωση. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τέλος του μήνα, προς τα που θα μετακινηθούν τα πλοία· θα απευθύνουμε κάλεσμα και από εδώ [στο άτυπο ΣΕΥ] να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στην Τουρκία και την Ελλάδα να επιλύσουν τα προβλήματά τους απευθείας μεταξύ τους και να κάνουμε το παν ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα οδηγηθούμε σε στρατιωτική σύρραξη».

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο είναι παράνομες οι σεισμικές έρευνες της Τουρκίας νότια του Καστελόριζου, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είπε ότι «υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να διασαφηνιστούν» και ότι «ο πιο εύκολος τρόπος θα ήταν να τα κρίνουν τα αρμόδια δικαστήρια». Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Ε.Ε. είναι πιο πρόθυμη να επιβάλλει κυρώσεις στη Λευκορωσία παρά στην Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να συνδέουμε κρίσεις όπως αυτή της Λευκορωσίας με αυτήν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο· αν το κάνουμε αυτό η Ε.Ε. θα χάσει την ικανότητά της να δρα. Υπάρχει ούτως ή άλλως η πρόθεση σύγκλησης ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα την Τουρκία στις προσεχείς εβδομάδες. Είμαι πεπεισμένος ότι ως τότε πρέπει να έχει βρεθεί μία λύση στην αντιπαράθεση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αν δεν έχει συμβεί αυτό, θα πρόκειται για μία κατάσταση εξαιρετικά προβληματική για το διάλογο μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Συνεπώς θα προσπαθήσουμε ως τότε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για την εξεύρεση μίας διπλωματικής λύσης στην κρίση αυτή».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου