Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (πιθανότατα στις 7 Σεπτεμβρίου) και η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών προβληματίζει έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και τους μαθητές.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου, Γιώργος Ντέντας δήλωσε στη «δ» ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, πρέπει όμως να γίνουν έγκαιρα οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες από την κεντρική διοίκηση. Εμφανίζεται ωστόσο αισιόδοξος για τη συνεργασία με το δήμο Ρόδου και τη σχολική επιτροπή, επισημαίνοντας ότι το επίπεδο καθαριότητας των σχολείων στο διάστημα μετά την καραντίνα ήταν το υψηλότερο που υπήρξε ποτέ!
«Τα σχολεία, όσον αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι πάντα έτοιμα να λειτουργήσουν. Πρέπει να γίνουν όμως οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες από το Κράτος. Η προκήρυξη για την καθαριότητα των σχολείων βγήκε λ.χ. μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Οι διαδικασίες για την πρόσληψη των καθαριστριών δεν προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου.
Το διάστημα μετά την καραντίνα που λειτούργησαν τα σχολεία δοκιμαστικά, υπήρξε από το δήμο Ρόδου παρέμβαση στο ζήτημα της καθαριότητας. Ήταν από τους λίγους δήμους σε όλη την Ελλάδα που διέθετε δεύτερη καθαρίστρια στα σχολεία. Γινόταν επιμελώς ο καθαρισμός σε βαθμό που εδώ και 27 χρόνια που υπηρετώ στην εκπαίδευση, δεν έχω ξαναδεί. Αυτό το διάστημα μετά την καραντίνα, τα σχολεία μας ήταν πιο καθαρά από ποτέ. Ευελπιστούμε κάτι αντίστοιχο να γίνει ξανά.
Να εξασφαλίσουμε αυτό το επίπεδο καθαριότητας, καθώς μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν την σημασία της καθαριότητας όσον αφορά στην πρόληψη μετάδοσης του ιού. Αισιοδοξούμε ότι το επίπεδο της καθαριότητας θα συνεχίσει να είναι υψηλό, καθώς έχουμε λάβει τις σχετικές διαβεβαιώσεις από τη σχολική επιτροπή. Επίσης, ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής μας διαβεβαίωσε ότι θα διατεθούν στα σχολεία οι απαιτούμενες ποσότητες αντισηπτικών και προστατευτικών μασκών», δήλωσε ο κ. Ντέντας.
Η χρήση μάσκας
Όσο για τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, ο κ. Ντέντας επισημαίνει ότι οι μικροί μαθητές μπορούν να πειθαρχήσουν στο μέτρο που προστατεύει τόσο τους ίδιους όσο και τους εκπαιδευτικούς από τη διασπορά του ιού. Άλλωστε την περίοδο μετά την καραντίνα πειθάρχησαν χωρίς κανένα πρόβλημα στη χρήση αντισηπτικού. «Οι μάσκες αποτελούν μέσο προστασίας για το παιδί και για τους ενήλικες. Αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πάντα θα υπάρχουν οι αντιδραστικοί συνωμοσιολόγοι.
Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προάσπιση δημόσιας υγείας, πρέπει να αντιμετωπίζουμε σοβαρά.
Τα μικρά παιδιά μπορούν να προσαρμοστούν. Τον Ιούνιο είχα ζητήσει από τους δασκάλους να σταθούν στο θέμα χρήσης αντισηπτικού. Σας πληροφορώ ότι τα ίδια τα παιδιά θύμιζαν στους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν το αντισηπτικό.
Παρακολουθούν με μεγάλη προσήλωση τον εκπαιδευτικό και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του… θα πρέπει βέβαια και οι γονείς να βοηθήσουν, να μη μπερδεύουν τα παιδιά με αντιφατικά μηνύματα», είπε ο κ. Ντέντας.
Τα σχολικά τμήματα
Μπορεί η υπουργός παιδείας, Ν. Κεραμέως να υποστηρίζει ότι κατά μέσο όρο τα σχολικά τμήματα λειτουργούν με 17 μαθητές, σε πολλά σχολεία της Ρόδου, υπάρχουν 25 μαθητές ανά τάξη, σύμφωνα με τον κ. Ντέντα, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Σε πολλά σχολεία της πόλης, στην Ιαλυσό, στην Κρεμαστή, στην Παστίδα, υπάρχουν τμήματα των 25 μαθητών. Σε κάποια χωριά υπάρχουν μικρά τμήματα των 15 και 16 ατόμων. Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας. Στη Λάρδο ή στο Γεννάδι λ.χ. υπάρχουν σχολικές τάξεις με περισσότερους μαθητές».