Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, θα πραγματοποιηθεί στη Χάλκη, το Μουσικό Φεστιβάλ «Δημήτρης Κρεμαστινός», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και συνιστά μια προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου πολιτιστικού θεσμού, με επίκεντρο τη φιλοξενία και την προώθηση των πολιτιστικών γεγονότων ως μέσον υγιούς τουριστικής ανάπτυξης.
Το Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης τιμά τον αείμνηστο καθηγητή Χαλκίτη Δημήτρη Κρεμαστινό, την εξέχουσα ιατρική, ακαδημαϊκή, επιστημονική και πολιτική προσωπικότητα της χώρας μας, που αναγνώριζε και προωθούσε την αξία της μουσικής παιδείας.
Για το ιδιαίτερο αυτό Φεστιβάλ μίλησε στη «δημοκρατική», ο αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του κ. Νίκος Χαλιάσας.
• Κύριε Χαλιάσα, θα ήθελα, ξεκινώντας τη συνέντευξη, να μας πείτε πώς ξεκίνησε η ιδέα του Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης «Δημήτρης Κρεμαστινός»;
Πριν από δύο χρόνια, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ν. Αιγαίου «ΜουσιΚώς», επισκεφτήκαμε, με την μικρή ορχήστρα της ΚΟΑ, τη Χάλκη για μία συναυλία και μία εκπαιδευτική παρουσίαση. Εκεί λοιπόν ο άξιος και υπερδραστήριος δήμαρχος Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης, μου εξέφρασε τη μεγάλη του επιθυμία, να αποκτήσει η Χάλκη το δικό της φεστιβάλ μουσικής! Και έτσι γεννήθηκε ένα νέο θαυματουργό φεστιβάλ, σε ένα υπέροχο νησί στην άκρη της πατρίδας μας… Και το Φεστιβάλ αυτό, δεν θα μπορούσε βέβαια παρά να είναι αφιερωμένο και να φέρει το όνομα του ένδοξου πολιτικού, επιστήμονα, ανθρώπου, Χαλκίτη, Δημήτριου Κρεμαστινού.
• Πώς νιώθετε που ταυτόχρονα έχετε δύο ρόλους, του μαέστρου και του καλλιτεχνικού διευθυντή;
Είναι μεγάλη η χαρά και τιμή που έχω όντας καλλιτεχνικός διευθυντής ενός ανερχόμενου φεστιβάλ σε ένα τόσο ιδιαίτερο από πάσης πλευράς τόπο. Είναι μεγάλη πρόκληση να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα που «δένει» με τις «ανάγκες» του νησιού, το οποίο θα προσελκύσει νέους και μεγάλους, ντόπιους και τουρίστες και θα προσφέρει τόσο ψυχαγωγία, όσο και άνοιγμα νέων οριζόντων.
Το να συμμετέχω κι ενεργά διευθύνοντας το σύνολο χάλκινων και κρουστών «Μέταλλον», το οποίο αποτελείται από φίλους-συναδέλφους μου στην Κρατική Ορχήστρα, καθώς και την Καμεράτα Τζούνιορ με τα αγαπημένα μου παιδιά, μου δίνει τεράστια καλλιτεχνική χαρά, αλλά και ευθύνη.
• Ποιο είναι το ενδιαφέρον σας για την περιφέρεια; Βλέπουμε πως σας αρέσει η «αποκέντρωση» και κάνετε αρκετές δράσεις εκτός Αθηνών τις οποίες ιδίως τα νησιά μας στερούνται.
Είναι καθήκον μας να πηγαίνουμε σε όσο περισσότερα μέρη μπορούμε, εκτός Αθηνών. Δυστυχώς, η πατρίδα μας, έχει το παράδοξο φαινόμενο να είναι πληθυσμιακά η μισή στην Αθήνα. Έτσι πάρα πολλά μέρη βιώνουν την τεράστια έλλειψη πολιτισμού και παιδείας, μιας και δύσκολα γίνονται δράσεις σε μικρές και απομακρυσμένες από την Αθήνα περιοχές.
Είναι υπέροχο το συναίσθημα, να βλέπεις μπροστά σου τα παιδιά στα σχολεία, να ανακαλύπτουν τον μαγικό κόσμο της μουσικής, αλλά και τους ενήλικες να ακούνε και να βλέπουν κάτι που δεν είχαν βιώσει ποτέ προηγουμένως. Όταν ζούμε αυτές τις στιγμές, αισθανόμαστε πως «ναι, κι εμείς είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία μας, μιλώντας στην ψυχή των συνανθρώπων μας και στα πιο μακρινά μέρη της χώρας μας».
• Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Χάλκης που εμπνέει έναν καλλιτέχνη όπως εσείς;
Η Χάλκη είναι ένα μικρό νησί, που ειδικά τους χειμερινούς μήνες βιώνει έντονα τον αποκλεισμό από τα αστικά κέντρα. Είναι ένα διαμάντι στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, και ειδικά τα τελευταία χρόνια που διοικείται από τον οραματιστή δήμαρχο Άγγελο Φραγκάκη, έχει γίνει και πρωτοπόρο ως Gr-Eco νησί. Έχει τέτοια ομορφιά και τέτοια ηρεμία που αισθάνεσαι πως σε ακούει, όχι μόνο ο κάθε θεατής που βρίσκεται στην συναυλία, αλλά όλη η φύση!
• Τι ξεχωριστό θα βιώσουμε φέτος στο 2ο Φεστιβάλ «Δημήτρης Κρεμαστινός»;
Το πρόγραμμα έχει μια ισορροπία σε επίπεδο ρεπερτορίου και συνόλων που συμμετέχουν. Θα έλεγα όμως πως οι δύο συναυλίες που ξεχωρίζουν είναι η πρώτη και η τελευταία. Η πρώτη (στις 7/9) γιατί θα συμμετέχουν 35 νέοι μουσικοί 15-25 ετών, μέλη της συμφωνικής ορχήστρας Καμεράτα Τζούνιορ, την οποία διευθύνω εδώ και 5 έτη. Θα δοθεί η ευκαιρία τόσο στα παιδιά-μέλη της ορχήστρας, να γνωρίσουν από κοντά την υπέροχη Χάλκη, και τους συνομηλίκους τους στο νησί, όσο και στους ακροατές να απολαύσουν την νέα γενιά μουσικών επί τω έργω… Στο κλείσιμο του Φεστιβάλ (στις 11/9) το 12μελές σύνολο «Μέταλλον» θα παίξει στο Χωριό.
Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα κινηματογραφικά έργα του Νίνο Ρότα.
Το Χωριό είναι ένας αρχαιολογικός χώρος, που ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί όπως του αρμόζει. Η συναυλία αυτή θα λάβει χώρα εκεί, ώστε να βοηθήσουμε κι εμείς προς αυτήν την κατεύθυνση. Μάλιστα ευελπιστούμε να παραστεί και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να δει από κοντά τον σημαντικό αυτό χώρο και τις δυνατότητες του για προβολή.
• Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτός ο συμβολισμός τι σημαίνει για έναν καλλιτεχνικό διευθυντή;
Το να αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας από την ανώτατη Πολιτειακή Αρχή είναι μια μεγάλη τιμή για το Φεστιβάλ μας και ευθύνη και για εμένα προσωπικά ως καλλιτεχνικό διευθυντή. Η Πρόεδρος μας τίμησε πέρσι στο 1ο Φεστιβάλ με την παρουσία της, και η αιγίδα της μας δίνει μια ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για να δώσουμε όλοι μας τον καλύτερο εαυτό μας για μια επιτυχημένη από κάθε πλευρά, διοργάνωση.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το πρόγραμμα του ξεχωριστού αυτού Φεστιβάλ, παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική».
«2ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός»
Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00
Λιμάνι της Χάλκης
Εναρκτήρια Συναυλία
Camerata Junior
Gabriel Fauré: Παβάνα σε φα δίεση ελάσσονα, έργο 50
Wolfgang Amadeus Mozart: Kοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε λα μείζονα K. 622
• Allegro
• Adagio
• Rondo
Wolfgang Amadeus Μozart: Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα, Κ. 550
• Molto Allegro
• Andante
• Menuetto, Allegretto-Trio
• Allegro assai
Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής
Σολίστ: Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας
Η φετινή εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στους Νέους! Η Camerata Junior, η παλαιότερη και πιο επιτυχημένη ορχήστρα νέων της Ελλάδας, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει αγαπημένα έργα του διασημότερου παιδιού-θαύματος στον κόσμο της μουσικής. Δύο έργα του Wolfgang Amadeus Mozart θα ακουστούν στο λιμάνι της Χάλκης. Τη διεύθυνση της Camerata Junior αναλαμβάνει ο μαέστρος της, Νίκος Χαλιάσας. Η παρουσία της Camerata Junior στη Χάλκη έχει μια διττή και αμφίδρομη σημασία: Οι νέοι της Χάλκης θα γνωρίσουν από κοντά συνομηλίκους τους που ασχολούνται με την μουσική και ονειρεύονται μια επαγγελματική σταδιοδρομία στο χώρο αυτό – έτσι ίσως νιώσουν ότι τα όνειρά τους δεν είναι τόσο απρόσιτα. Τα μέλη της Camerata Junior θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την πραγματικότητα της νησιωτικότητας, τον αποκλεισμό και τις δυσκολίες που η απόσταση θέτει και -ελπίζουμε- ότι θα αναχωρήσουν με ένα μάθημα ζωής.
Παρασκευή
8 Σεπτεμβρίου,
ώρα: 21.00
Άκρη Λιμανιού
Αναζητώντας κοινές μουσικές ρίζες
Σύνολο reZearch
Ενότητα Θαλασσινή αγάπη
Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης:
• Δωδεκανησιακή Σουίτα, I για βιολί πιάνο (μεταγραφή για τσέλο και πιάνο)
• 8 Νησιώτικοι Χοροί, V για βιολί και πιάνο (μεταγραφή για λύρα και πιάνο)
• Ξύπνα αγάπη μου (διασκευή K. Χάρδα για λύρα, τσέλο και πιάνο)
• Γέφυρα (ριζEARCH)
• Μαντινάδα (διασκευή Μ. Πυροβολάκη για φωνή, λύρα, τσέλο και πιάνο – Σφακιανός συρτός)
Ενότητα: Ποιος τη ζωή μου
Dimitri Schostakovich: 5 Κομμάτια για 2 βιολιά και πιάνο, Ι Πρελούδιο (μεταγραφή για λύρα, τσέλο και πιάνο)
Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος τη ζωή μου (στίχοι: Μάνος Ελευθερίου) (διασκευή Μ. Πυροβολάκη για φωνή, λύρα, τσέλο και πιάνο)
Ενότητα: Νίκος Σκαλκώτας
• Ποταμός, από τα Τρία ελληνικά δημοτικά τραγούδια για βιολί και πιάνο (διασκευή Κ. Χάρδα για λύρα, τσέλο και πιάνο)
• Κλέφτικος, από τους 36 ελληνικούς χορούς για βιολί και πιάνο (διασκευή Κ. Χάρδα, Μ. Πυροβολάκη για λύρα, τσέλο και πιάνο)
Ενότητα: Στην Κρήτη
Ριζίτικο, Μυρίζουν οι βασιλικοί (διασκευή Κ. Χάρδα και Μ. Πυροβολάκη για φωνή, λύρα, τσέλο και πιάνο)
Γαβαλοχωριανός συρτός (διασκευή/σύνθεση παραδοσιακού από τον Μ. Πυροβολάκη)
Eric Satie: Gymnopedie Αρ. 1 για πιάνο (διασκευή Η. Παπαθανασίου για λύρα, τσέλο και πιάνο)
J. S. Bach: Κοντσέρτο σε Λα ελάσσονα για βιολί και ορχήστρα BWV 1041, Α μέρος, Allegro moderato (απόσπασμα) (διασκευή Μ. Πυροβολάκη για λύρα, τσέλο και πιάνο)
Σύνολο reZearch
Μάνος Πυροβολάκης, φωνή & κρητική λύρα
Ήβη Παπαθανασίου, τσέλο & φωνή
Κώστας Χάρδας, πιάνο & ακορντεόν
Το σύνολο ριζEARCH προτείνει μία δημιουργική συνύπαρξη, φωνής, οργάνων και ήχων που προέρχονται από διαφορετικές παραδόσεις, έχοντας στο επίκεντρό της, την πολύπλευρη προσέγγιση στην έννοια της ρίζας (μουσικά αλλά και πολιτισμικά). Το ρεπερτόριο του σχήματος, εκκινεί από ένα μεγάλο εύρος ήχων: παραδοσιακά και, γενικότερα, αγαπημένα τραγούδια, μέσα από ένα πρίσμα ηχητικού πειραματισμού, έργα δυτικής κλασικής μουσικής που εμπνεύστηκαν από την παράδοση παιγμένα με ένα αμιγώς παραδοσιακό όργανο, καθώς και έργα δυτικής μουσικής διασκευασμένα για τον ιδιαίτερο ηχοχρωματικό συνδυασμό του συνόλου (από τον Bach έως τον Satie).
Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, ώρα: 21.00
Οικία Δ. Κρεμαστινού
Σερενάτα
Ντούο φλάουτο & πιάνο
Edward Elgar: Salut d’amour, Op.12
Aram Khachaturian: Adagio
Claude Debussy: Clair de lune, L. 32
Johann Sebastian Bach: Siciliano
Jules Massenet: Meditation
Gabriel Faure: Pavane, Op. 50
Francis Poulenc: Σονάτα για φλάουτο και πιάνο
• Allegro Malincolico
• Andante
• Presto
Yalçın Tura: Umutsuz (απελπισμένος)
Gabriel Fauré: Sicilienne, Op.78
Maurice Ravel: Pièce en forme de habanera
Christoph Willibald Gluck: Dance of the blessed spirits
Erik Satie: Gymnopédie, No.1
Gabriel Fauré: Après un rêve
Benjamin Godard: Σουίτα
• Allegretto
• Idylle
• Valse
Sonat Sözer, φλάουτο
Ece Sözer, πιάνο
Η τρίτη συναυλία του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη σε μια «σερενάτα»! Το ντουο φλάουτο και πιάνο που αποτελείται από τους διακεκριμένους μουσικούς Sonat & Ece Sözer προτείνουν ένα πρόγραμμα με δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου του φλάουτου καθώς και αγαπημένες μελωδίες σε διασκευή για αυτό το τόσο αισθαντικό δίδυμο.
Κυριακή
10 Σεπτεμβρίου,
ώρα: 21.00
Οικία Δ. Κρεμαστινού
Romance & Fairytales
DuoYūgen – Ντούο βιολί & πιάνο
Antonin Dvořák: 4 ρομαντικά κομμάτια op. 75, για βιολί και πιάνο
Σεργκέι Προκόφιεφ: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (διασκευή: Baich, Fletzberger)
Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ: «Σεχραζάντ» (διασκευή: Baich, Fletzberger
DuoYūgen
Λαέρτης Κοκολάνης, βιολί
Ελένη Νταφέκα, πιάνο
Το DuoYūgen, κλείνοντας φέτος μια δεκαετία κοινής μουσικής πορείας, αναμετριέται με ένα άκρως συναρπαστικό πρόγραμμα: Ερμηνεύει δύο εκ των διασημότερων έργων που γράφτηκαν ποτέ, το μπαλέτο “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Σεργκέι Προκόφιεφ εμπνευσμένο από την ομότιτλη ρομαντική τραγωδία του W. Sheakspeare και τη συμφωνική σουίτα “Σεχραζάντ” του Ρίμσκυ-Κόρσακοφ εμπνευσμένη αντίστοιχα από τη συλλογή παραμυθιών της Μέσης Ανατολής “Χίλιες και μια νύχτες”.
Δευτέρα
11 Σεπτεμβρίου,
ώρα: 21.00
Χωριό
Αφιέρωμα στον Νίνο Ρότα
Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon»
Nino Rota:
• La Strada (διασκευή: Α. Κάτσιος)
• The Clowns (διασκευή: Α. Κάτσιος)
• Speak Softly Love (διασκευή: Α. Κάτσιος)
• The Godfather 1 Theme (διασκευή: Α. Κάτσιος)
• Amarcord (διασκευή: Μ. Μιχαλόπουλος)
• Romeo and Juliet (διασκευή: Π. Βλάχος)
• La passerella di addio (διασκευή: Α. Κάτσιος)
• 8 ½ (διασκευή: Α. Κάτσιος)
• The Godfather saga – Godfather waltz – The Godfather 2 Theme (διασκευή: Α. Κάτσιος)
Μάνος Χατζιδάκις:
• Τοπ Καπί (διασκευή: Α. Κάτσιος)
• Τ’ άστρο της Ανατολής (διασκευή: Α. Κάτσιος)
Nicola Piovani: La vita e bella (διασκευή: Π. Βλάχος)
Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon»
Παρουσίαση: Γιάννης Ζουμπουλάκης, κριτικός κινηματογράφου
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας
Η φετινή διοργάνωση κλείνει με ένα από τα πιο δραστήρια κι αγαπητά σύνολα μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon» να φέρνει τη μαγεία του σινεμά στη Χάλκη! Διευθύνει, ο αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης Νίκος Χαλιάσας. Τα έργα προλογίζει ο δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου στις εφημερίδες Τα Νέα και Το Βήμα, Γιάννης Ζουμπουλάκης. Οφείλει να σημειωθεί ότι αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το Φεστιβάλ το γεγονός ότι η καταληκτική αυτή συναυλία της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στο Χωριό, το οποίο αποτελεί προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο.