Με συγκρατημένη αισιοδοξία των τοπικών τουριστικών παραγόντων οδεύει προς το τέλος της η φετινή τουριστική σεζόν για την Ρόδο.
Φυσικά, η κίνηση σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα συνεχιστεί με πολύ καλούς ρυθμούς και τον μήνα Οκτώβριο. Οι τουριστικοί φορείς και παράγοντες της περιοχής, συμφωνούν στο ό,τι τα νούμερα δείχνουν άνοδο καθώς σημειώθηκε ‘έκρηξη΄των αφίξεων από τον Ιούλιο έως και σήμερα, αλλά τα κέρδη και οι τζίροι, είναι αμφίβολο αν θα ακολουθήσουν την ίδια αυξητική τάση με το κλείσιμο της σεζόν.
Γ. Ματσίγκος:
«Το ταμείο είναι… μείον»
«Είναι γεγονός πως η κίνηση στην Ρόδο ανέβηκε από τον Ιούλιο και μετά. Ο Σεπτέμβριος που διανύουμε είναι σαφώς καλύτερος από τον περσινό, ενώ πολύ καλός αναμένεται να είναι και ο Οκτώβριος. Τα ξενοδοχεία που ανακοίνωσαν ότι θα μείνουν ανοιχτά και το Νοέμβριο, είναι πολύ λίγα και σίγουρα δεν θα καλύψουν όλο το μήνα. Αυτό αφορά όμως μόνον τα νούμερα, τις αφίξεις. Τα έσοδα δεν είναι τα αναμενόμενα. Το ταμείο είναι… μείον για τα κέρδη. Η ποιότητα και η αγοραστική δύναμη των τουριστών, δηλαδή, δεν ήταν καλή. Κι αυτό γιατί δουλέψαμε όλη τη σεζόν με προσφορές», δηλώνει στην «δ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, και προσθέτει:
«Μία ακόμη πολύ σοβαρή παράμετρος, που προστέθηκε φέτος είναι τα παράνομα καταλύματα. Η λειτουργία τους είναι ανεξέλεγκτη και προκαλεί ανησυχία στους επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς οι κρατήσεις γίνονται μέσω του διαδικτύου από μεγάλες εταιρείες διεθνούς εμβέλειας: «Είναι χαμένα έσοδα για τις επιχειρήσεις. Φέτος το φαινόμενο παρουσίασε αύξηση διότι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι οι εταιρείες “Booking.com” & “RB&B”. Μόνο η “Booking.com” έχει 1.000 καταλύματα στην Ρόδο! Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό, φυσικά. Είναι πολλοί πελάτες που κλείνουν δωμάτια με αυτό το σύστημα και δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε, τι φόρους πληρώνουν κ.λπ.»
Για το 2017 οι προβλέψεις είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν. Με την Τουρκία να επανέρχεται δυναμικά στο ‘παιχνίδι’ οι μεγάλες αγορές, όπως η Ρωσία, θα στραφούν προς τα εκεί: «Η Ρωσική είναι μια από τις κύριες αγορές για την Ρόδο. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάμε με μειωμένες κρατήσεις για το 2017. Συνεπώς όλα εξαρτώνται από ποιες αγορές θα ανοίξουν προς την Τουρκία για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση», σημειώνει ο κ. Ματσίγκος.
Οι Ρώσοι όμως, είναι καλοί πελάτες σε τελική ανάλυση; «Οι Ρώσοι που είχαμε μέχρι και πέρσι ήταν πολύ καλοί πελάτες. Φέτος άλλαξαν τα πράγματα, διότι οι επισκέπτες από την Ρωσία ήταν αυτοί που είχαν κλείσει πακέτα για την Τουρκία με μεγάλες προσφορές και χαμηλές τιμές. Θεωρώ πάντως ότι οι Ρώσοι ως πελάτες είναι καλοί» λέει ο κ. Ματσίγκος.
Τι γίνεται όμως με τις αγορές; Οι προσπάθειες για να ανοίξουν αγορές όπως π.χ. η Ιορδανία είναι ένα καλό βήμα αλλά θέλει…. δουλειά. «Η αγορά της Ιορδανίας δεν είναι τόσο εύκολη. Υπάρχει πρόβλημα με την βίζα από εκείνες τις χώρες. Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας μεγάλο δρόμο ακόμη. Αυτό που απαιτείται τώρα, είναι στοχευμένη και δυναμική προβολή και διαφήμιση, αλλά από όλους τους φορείς, τοπικές αρχές και επιχειρηματίες μαζί. Όχι μεμονωμένα γιατί δεν φέρνει αποτελέσματα» δηλώνει ο κ. Ματσίγκος.
Οι ξενοδόχοι
Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι μπορεί να πήγαμε καλά φέτος, τα ξενοδοχεία γέμισαν, οι αεροπορικές θέσεις ήταν γεμάτες αλλά φυσικά, όλα δούλεψαν με μεγάλες προσφορές, ελκυστικά ‘πακέτα’ και φυσικά ‘all inclusive’.
«Από πλευράς αφίξεων σίγουρα έχει σημειωθεί αύξηση. Δυστυχώς όμως αυτό από μόνο του δεν είναι δείκτης ο οποίος προσδιορίζει την επίτευξη στόχων στην βιομηχανία του τουρισμού. Τα νούμερα είναι μεγάλα, αλλά όχι στο βαθμό που παρουσιάζονται από ορισμένους. Είναι ένα τυχαίο γεγονός για το οποίο συνετέλεσαν αρκετοί εξωτερικοί παράγοντες. Δεν είναι αποτέλεσμα σχεδιασμένης στρατηγικής. Τα οφέλη δεν ήταν μεγάλα φέτος και δεν θα παρουσιαστούν σημαντικά οφέλη ούτε για το κράτος. Μπορεί η συμμετοχή του Τουρισμού στο ΑΕΠ να κυμαίνεται γύρω στο 19%, ίσως και περισσότερο, όμως το νούμερο σαν στατιστικό στοιχείο είναι παραπλανητικό. Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος εκτίναξε το κόστος και μείωσε τα κέρδη μιας επιχείρησης, παρουσίασε έντονα φαινόμενα φοροδιαφυγής», δηλώνει στην «δ» ο ξενοδόχος κ. Νίκος Γερονικόλας.
Η ρωσική αγορά
Πολύς λόγος έγινε φέτος για την ρωσική αγορά. Ήρθαν περισσότεροι Ρώσοι ή λιγότεροι, δεν έχει τόση σημασία όσο το γεγονός ότι δεν ξόδεψαν περισσότερα, δεν έκαναν τόσες πολλές διανυκτερεύσεις και δεν ‘βγήκαν’ από τα ξενοδοχεία τους. Ωστόσο, η κίνηση από την Ρωσία μαρτυρά ότι όλα πήγαν αρκετά καλά μέχρι και τον μήνα που διανύουμε:
«Μέχρι και τον Σεπτέμβριο, οι αφίξεις πήγαν πολύ καλά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο φετινός Σεπτέμβριος είναι πολύ καλύτερος από πέρσι και μάλιστα είχε γεμίσει από νωρίς. Αυτό όμως, είναι συγκυριακό γιατί όλα κρίθηκαν από την κατάσταση στην Τουρκία, όπου σημειώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος. Η Τουρκική αγορά είχε πτώση από την αρχή της σεζόν πάνω από 90% λόγω της πολιτικής κατάστασης. Από τώρα όμως που ανοίγει ξανά αυτή η αγορά και μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, η Ελλάδα θα έχει μείωση για το 2017» δηλώνει με την σειρά του στην «δ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΖ ΤΟΥΡ κ. Δημήτρης Χαριτίδης.
Τα νούμερα είναι ξεκάθαρα: ο Οκτώβριος θα πήγαινε καλύτερα αν δεν άνοιγε η Τουρκία.
«Ήδη οι Ρώσοι στρέφονται προς την Τουρκία για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει και τον έλεγχο διαβατηρίων ενώ ήδη δεν υπάρχει βίζα (!) Αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο κίνητρο για τον τουρισμό της χώρας. Την ίδια ώρα, επιδοτεί πτήσεις με 6.000 δολάρια από την Ρωσία και έχει μπει πολύ δυναμικά στο παιχνίδι.
Πιστεύω πως όλα θα εξαρτηθούν και από το τι θα γίνει με την Αίγυπτο που θα αποτελέσει εναλλακτικό προορισμό για τους Ρώσους. Υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν οι πτήσεις μόνον προς το Κάιρο. Αυτό θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για τις κρατήσεις προς άλλους προορισμούς. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ρωσία. Μετά τις πρόσφατες εκλογές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν κάποια μέτρα ως προς την αύξηση της φορολογίας, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει τέλος διανυκτέρευσης στα τουριστικά θέρετρα (περίπου 4 ευρώ κατ’ άτομο). Εάν υπολογίσουμε λοιπόν ότι το εθνικό τους νόμισμα (Ρούβλι) εμφανίζει πτώση θα καταλάβουμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα του μέσου Ρώσου είναι χαμηλότερο από του Ευρωπαίου. Όμως, οι Ρώσοι παραμένουν καλοί πελάτες, επειδή τους αρέσει να ταξιδεύουν και να ξοδεύουν στις διακοπές τους. Δεν συμφωνώ όταν ακούω αυτά που λένε ότι δεν είναι καλοί πελάτες και δεν ξοδεύουν. Απλά, φέτος είχαν λιγότερο εισόδημα και ξόδεψαν λιγότερα», λέει ο κ. Χαριτίδης.
Όσον αφορά τις βασικές αγορές μας, η Ελλάδα διατήρησε την καλή χρονιά της στη γερμανική αγορά, με άνοδο 14% για τη Ρόδο και αύξηση 4% για το Ηράκλειο.
Η Βρετανική αγορά διατηρήθηκε σε υψηλά ποσοστά χωρίς απώλειες, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι και το 2017, θα αποτελέσει μια βασική αγορά για την Ρόδο.
https://www.dimokratiki.gr/27-09-2016/sigkratimeni-esiodoxia-gia-tin-poria-tou-tourismou-mas/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.