Οι φόροι υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας.
Τι πρέπει να γίνει;
Ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι η μείωση των φόρων που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Μειώνουμε, άμεσα, το ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Στόχος μας: ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο να μειωθεί στο 11%. Μειώνουμε τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και το φόρο τα μερίσματα από το 15% στο 5%. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Ο τουρισμός χρειάζεται επενδύσεις.
Πως θα έρθουν όμως;
Χωρίς χωροταξικό δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις.
Προχωράμε στην άμεση θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση του χωροταξικού για τον τουρισμό πάνω σε τρεις (3) άξονες: α) Αύξηση της αρτιότητας και αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης, β) Κίνητρα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, όπως σύνθετα τουριστικά καταλύματα, γ) Νέες και ευέλικτες διαδικασίες για την αδειοδότηση επενδύσεων στον τουρισμό.
Η χώρα έχει τουριστικά καταλύματα που χρειάζονται εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση. Πως μπορεί να γίνει αυτό;
Με ένα Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για τον τουρισμό, αλλά και με κίνητρα, όπως η αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για την αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων.
Η κρουαζιέρα υποχωρεί τα δύο τελευταία χρόνια. Πως θα αναστραφεί το κλίμα;
Έχουμε σχέδιο.
Στόχος μας: να γίνει η Ελλάδα το το hub της Ανατολικής Μεσογείου με έξι (6) μεγάλα λιμάνια home ports. Θα το πετύχουμε με την παραχώρηση λιμενικών εγκαταστάσεων σε εταιρείες κρουαζιέρας, την άρση των αντικινήτρων στα ελληνικά λιμάνια, τη βελτίωση του δικτύου αερομεταφορών και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων σε νησιά που αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας.
Η τουριστική εκπαίδευση έχει υποβαθμιστεί. Πως μπορεί να αλλάξει η σημερινή εικόνα;
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου: α) Με νέες, σύγχρονες ειδικότητες και την αλλαγή των προγραμμάτων τουριστικών σπουδών στα πανεπιστήμια, β) Με αγγλόφωνα τμήματα με δίδακτρα για ξένους φοιτητές, γ) Με τη μετεξέλιξη των ΑΣΤΕ σε Ακαδημίες Ξενοδοχειακών Σπουδών, δ) Με τη δημιουργία Σχολής Γαστρονομίας υψηλού επιπέδου.