Με κεντρικό τίτλο, “Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους “, η Ινδία, όπως έχει ανακοινωθεί, θα φιλοξενήσει εφέτος τους επίσημους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, με στόχο να ανδειχθεί και το γεγονός ότι, ο τομέας του τουρισμού δεν αποτελεί μόνο κινητήριο μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση της φτώχειας μεταξύ των περιθωριοποιημένων τμημάτων της κοινωνίας.
Από τη δεκαετία του ’80, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ρόλο του τουρισμού στην παγκόσμια κοινότητα και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές αξίες παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί από 25 εκατομμύρια στη δεκαετία του 1950 σε σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια σήμερα. Ομοίως, τα έσοδα από τουριστικούς προορισμούς από όλο τον κόσμο αυξήθηκαν από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη δεκαετία του ’50 σε 1260 τρισεκατομμύρια το 2015. Ο κλάδος συνεισφέρει επίσης περίπου το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ και 1 στις 10 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.
Στο μήνυμα του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, με αφορμή τους εορτασμούς, αναφέρει ότι “η δημιουργία και η εξασφάλιση δίκαιης απασχόλησης είναι απαραίτητη για την αύξηση της κοινωνικής ένταξης, της ειρήνης και της ασφάλειας. Πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό κάθε οικονομικού τομέα για την παροχή αξιοπρεπών θέσεων εργασίας”.
Την ίδια στιγμή αναφέρεται ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν σήμερα τους σημαντικότερους δημιουργούς θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού. Μάλιστα έρευνες του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι περίπου οι μισοί υπάλληλοι του τουρισμού εργάζονται σε επιχειρήσεις κάτω των 10 ατόμων, ενώ περίπου τα τρία τέταρτα εργάζονται σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα. Οι ΜΜΕ για τον τουρισμό αποτελούν επίσης σημαντική πηγή καινοτομίας και οικονομικής διαφοροποίησης, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της κοινωνικό-οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες προορισμού παγκοσμίως. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η απαγόρευση των επιχειρηματικών κανονισμών και οι ανεπαρκείς δεξιότητες αποτελούν σημαντικούς περιορισμούς στη δραστηριότητα τους.
Σε μήνυμα του ο Zurab Pololikashvili γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωνμένων Εθνών (UNWTO) αναφέρει, “ότι ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει ώστε να οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Σε όλο τον κόσμο, ο τουριστικός τομέας αποτελεί την κύρια πηγή απασχόλησης, υποστηρίζοντας πολλά εκατομμύρια θέσεις εργασίας και προωθώντας τις οικονομίες, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, αποτελεί καταλύτη για την ισότητα και την ένταξη”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ