Με μικρό «παράθυρο» κρατήσεων 15 – 20 ημερών πριν το ταξίδι εξακολουθούν και κινούνται οι αεροπορικές εταιρείες, με τις συνθήκες αυτή την στιγμή στην αγορά να αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια αισιοδοξίας για το επόμενο διάστημα, έστω κι αν η πανδημία παραμένει σε ολη την Ευρώπη.
Τις τάσεις ακριβώς της αγοράς για το επόμενο διάστημα περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, την περασμένη Παρασκευή στο forum για την Ποιότητα της Ζωής, το οποίο διοργάνωσε το περιοδικό Monocle στην Αθήνα, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, εκτιμώντας ότι:
Ο «κύκλος» της κράτησης των 15 – 20 ημερών θα παραμείνει μικρός και δεν προβλέπεται να ανακάμψει σύντομα, με την τάση για ταξίδια «last minute» να παραμένει
Η αυξημένη ευελιξία για τον πελάτη όσον αφορά τις κρατήσεις εισιτηρίων, επίσης θα παραμείνει. «Ολοκληρη η βιομηχανία των αερομεταφορών και η ίδια η Aegean έχουν ανταποκριθεί στην ανάγκη αυτή του καταναλωτικού κοινού, προσφέροντας εισιτήρια με μεγαλύτερη ευελιξία», ανέφερε ο κ. Γερογιάννης
Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι η υγεία και η ασφάλεια θα παραμείνουν κρίσιμο κομμάτι της εμπειρίας του ταξιδιού για το επόμενο διάστημα. «Αναμένουμε ότι οι επιβάτες θα συνεχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα υγιεινής και καθαριότητας, σε συνδυασμό πάντα με την ποιότητα των υπηρεσιών».
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να ταξιδεύουν
Πάντως, οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι διατηρούν ψηλά τα ταξίδια στις προτεραιότητές τους, αν ληφθεί υπόψη η τελευταία έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ταξιδίων (ΕΤC), που εξετάζει εν μέσω πανδημίας ανά περιόδους πόσο ανοικτοί είναι οι Ευρωπαίοι στα ταξίδια.
Η τελευταία έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, δείχνει ότι για το διάστημα από τον Ιούλιο 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022, 7 στους 10 Ευρωπαίους έχουν στο σχεδιασμό τους τα ταξίδια και μάλιστα η Ελλάδα είναι από τις βασικές χώρες όπου θα ήθελαν να ταξιδέψουν.
Ποσοστό 17% δεν περιλαμβάνει στα σχέδια του τα ταξίδια κι ένα 15% δηλώνει αβέβαιο. Πάνω από 1 στους 2 ερωτηθέντες νιώθει μεγαλύτερη αισιοδοξία λόγω των εμβολίων -σε σχέση πάντα με το ενδεχόμενο εντός ταξιδιού- κι ένα 21% δηλώνει σκεπτικισμό.
Μεγαλύτερη, στο 53%, σε σύγκριση με όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας, είναι η επιθυμία για ταξίδια στο εξωτερικό, σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, έστω κι αν τα ταξίδια εσωτερικού παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις για ένα 35%. Στις χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κροατία.
Εμβόλια, ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης και άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών αποτελούν τις βασικές παραμέτρους που παίζουν ρόλο, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων για μελλοντικά ταξίδια ενδοευρωπαϊκά.
Στον αντίποδα, αυτά που τους ανησυχούν ώστε να σχεδιάσουν ένα ταξίδι είναι σε ποσοστό 18% τα περιοριστικά μέτρα και η καραντίνα, η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στον προορισμό σε ποσοστό 16% και οι αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σε ποσοστό 15%.
Για την προσωπική τους υγεία και ασφάλεια, στην περίπτωση ενός ταξιδιού, είναι οι αεροπορικές
μετακινήσεις (17%), οι μεταφορές στον προορισμό (15%) και η εστίαση (13%).
Πηγή newmoney.gr