Συνεντεύξεις

Ι. Χατζηθεοδοσίου: «Αν δεν στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για όλη την οικονομία»

«Η τουριστική κίνηση πήγε καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν κάποιοι και αυτό είναι πολύ θετικό καθώς υπήρξαν πολλαπλά οφέλη για την οικονομία», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ζητώντας να κρατηθούν «ζωντανές» οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, διότι μέσω αυτών, αναπτύσσεται συνολικά η οικονομία μας.
Επίσης σχολιάζει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ενόψει και του δύσκολου χειμώνα που επίκειται –για όλους.

• Κύριε Χατζηθεοδοσίου, να ξεκινήσουμε από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Δ.Ε.Θ. Εκτιμάτε ότι μπορούν να ικανοποιήσουν τις χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχύσουν –ουσιαστικά, όπως δηλώνει- την οικονομία;
Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για την όποια ικανοποίηση των χιλιάδων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα έπρεπε να ακούσουμε και για μέτρα που τις αφορούν. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη και ομολογώ ότι είναι η πρώτη φορά –τουλάχιστον στα τελευταία 25 χρόνια που εγώ παρακολουθώ τις εξαγγελίες του εκάστοτε πρωθυπουργού από τη Δ.Ε.Θ. – που δεν υπήρξε καμία αναφορά στους μικρομεσαίους. Και αυτό κάτι σημαίνει. Όντως, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα που στοχεύουν όμως στην στήριξη κυρίως των νοικοκυριών και πιο συγκεκριμένα των πιο ευάλωτων, με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματός τους. Αυτό δεν μας βρίσκει αντίθετους σε καμία περίπτωση, καθώς δεν ξεχνάμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαρτώνται από τους πολίτες-καταναλωτές. Όμως, η όποια στήριξη στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα είναι υπό προϋποθέσεις και σίγουρα όχι άμεση.
Δηλαδή θα ενισχυθούν από το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών από την στιγμή που οι συμπολίτες μας αποφασίσουν να το ρίξουν στην αγορά. Πόσο πιθανό όμως είναι κάτι τέτοιο, αφού μέχρι σήμερα τα εισοδήματα τους δεν αρκούν για να βγάλουν το μήνα και κυρίως για να αντεπεξέλθουν στους αυξημένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, των καυσίμων, των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ;
Άρα είναι πολύ πιθανό να μην κατευθυνθούν επιπλέον χρήματα στους μικρομεσαίους οι οποίοι τους τελευταίους μήνες αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και μάλιστα με αισθητά μειωμένους τζίρους σε σύγκριση με το παρελθόν.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομία μας προέρχεται από μία δεκαετή περιπέτεια με την επιβολή των μνημονίων και από μία δύσκολη διετία λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Και αυτές οι αντίξοες συνθήκες έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Η ελληνική οικονομία, όπως είναι δομημένη, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας και προσφέρουν το 83% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Αν αυτές οι επιχειρήσεις δεν στηριχθούν και δεν αναπτυχθούν, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για όλη την οικονομία.
• Απαντες δηλώνουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τελικά τι πρέπει να γίνει και τι προτείνετε εσείς; Ποια περιθώρια έχει η κυβέρνηση να ενισχύσει την οικονομία;
Είναι γεγονός ότι όλοι –από τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησης μέχρι ξένους υψηλόβαθμους αξιωματούχους- εκτιμούν ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά. Το θέμα όμως δεν είναι η διαπίστωση αλλά η ανάληψη δράσης έτσι ώστε να περιορίσουμε τις συνέπειες της ενεργειακής ακρίβειας, του υψηλού πληθωρισμού και των συνεχών ανατιμήσεων. Μόνο αν η κυβέρνηση αποφασίσει να λάβει μέτρα για να μειώσει τις τιμές θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για «ανάσα» και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Και κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται με επιδοματική πολιτική, αλλά με στοχευμένες δράσεις.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει ήδη προτείνει μία δέσμη μέτρων που εφόσον εφαρμοστούν, μπορούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Το πρώτο είναι η επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν ήδη εφαρμόσει και κάποιες άλλες το μελετούν πολύ σοβαρά. Το δεύτερο είναι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για βασικά αγαθά. Και οι δύο αυτές μειώσεις θα έχουν θετικό αντίκρισμα, τόσο στους οικονομικούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών όσο και στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Ένα άλλο μέτρο είναι μία ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών, έτσι ώστε να σταματήσει να αυξάνεται το ιδιωτικό χρέος και κυρίως να αποκτήσουν προοπτική βιωσιμότητας εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν «γονατίσει» από το βάρος τόσων υποχρεώσεων. Επίσης, έφτασε η ώρα να απαλλαγούν οι επαγγελματίες από επαχθείς μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως το Τέλος Επιτηδεύματος. Πρόκειται για ένα χαράτσι που αποτελεί τροχοπέδη για το επιχειρείν.
Τέλος, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του επανασχεδιασμού αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Το να ενισχύονται μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, δεν οδηγεί πουθενά. Ίσα ίσα που μεγαλώνει την «ψαλίδα» και αυξάνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των μικρότερων επιχειρήσεων. Αν δεν υπάρξει μέριμνα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δεν στηριχθεί επαρκώς από τα κοινοτικά κονδύλια, θεωρείται βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα χιλιάδες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Και αυτή θα είναι καταστροφική εξέλιξη, τόσο για το επιχειρείν όσο και για την οικονομία και την κοινωνία.
Δεν διαφωνούμε ότι απαιτείται μία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, όμως αυτή δεν μπορεί να γίνει βίαια αφήνοντας χωρίς δίχτυ προστασίας έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Χρειάζεται σχέδιο και μάλιστα μακράς διάρκειας καθώς η νέα κρίση δεν αναμένεται να τελειώσει άμεσα. Και σίγουρα απαιτείται η ευρύτερη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και των φορέων που ασχολούνται με το επιχειρείν, έτσι ώστε το σχέδιο αυτό να είναι εφαρμόσιμο και να μην μείνει στα χαρτιά.
Σίγουρα τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα όμως εκτιμώ ότι αξίζει να δοθεί βάρος από την Πολιτεία στην ουσιαστική στήριξη των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής καθώς οι μέχρι τώρα δράσεις δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν τα δεδομένα. Αυτό δεν είναι κάτι που λέμε οι μικρομεσαίοι, αλλά το αποδεικνύουν τα γεγονότα. Το πρόβλημα δεν έχει χτυπηθεί μέχρι τώρα στη ρίζα του και εκεί ακριβώς πρέπει να εστιάσουμε.
• Η τουριστική περίοδος εξελίχθηκε ανέλπιστα καλά και μάλιστα συνεχίζεται σε πολλές, τουριστικές περιοχές. Η κυβέρνηση (δια του κ. Χ. Σταϊκούρα) δηλώνει ότι αυτό, έχει δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο. Πώς το σχολιάζετε;
Η τουριστική κίνηση πήγε καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν κάποιοι και αυτό είναι πολύ θετικό καθώς υπήρξαν πολλαπλά οφέλη για την οικονομία. Και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να δοθεί και συνέχεια καθώς στόχος όλων μας πρέπει να είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Εμείς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο εργαζόμαστε με πρόγραμμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Βασική μας επιδίωξη είναι να μετατρέψουμε την Αθήνα σε τουριστικό προορισμό και όχι να είναι απλώς ένας ενδιάμεσος σταθμός. Έχουμε στενή συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και με τον ΕΟΤ και βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης ενός πρότζεκτ του Επιμελητηρίου μας που μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον τουρισμό στην πόλη. Αναφέρομαι στο Agora Athens, που έχει ως στόχο την ανάδειξη του ιστορικού εμπορικού κέντρου, δηλαδή την ευρύτερη περιοχή Πλάκα-Μοναστηράκι, προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας. Γενικότερα ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση του ΑΕΠ και οφείλουμε όλοι να δώσουμε τη δέουσα προσοχή στην εξέλιξή του. Η δυναμική υπάρχει. Απαιτείται και σε αυτόν τον τομέα προσεκτικός σχεδιασμός για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Η φετινή εξαιρετικά θετική πορεία του τουρισμού είναι επόμενο να έχει δημιουργήσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Είναι ευκαιρία λοιπόν η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα άλλο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που πλήττει όλο και περισσότερο και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εστιάζοντας στην πρόοδο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Δεν το λέμε επηρεασμένοι από κάποια ιδεοληψία, αλλά από τη βεβαιότητα ότι μαζί με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναπτύσσεται συνολικά η οικονομία μας. Και αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Να τις κρατήσουμε «ζωντανές» και να τις δούμε να αναπτύσσονται κι άλλο. Γιατί αυτές δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας, παράγουν πλούτο και είναι σε θέση να αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» για να ξεπεράσουμε τη νέα κρίση και να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου