Oλοι οι κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων POS αλλά και ταμειακών μηχανών θα εκδίδουν αποδείξεις και θα δέχονται κάρτες για όλες τις συναλλαγές
Την επέκταση των POS αλλά και των ταμειακών μηχανών στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων POS αλλά και ταμειακών μηχανών θα εκδίδουν αποδείξεις και θα δέχονται κάρτες για όλες τις συναλλαγές.
Στόχος είναι να καταστεί υποχρεωτική η χρήση συσκευών POS από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτουν μηχανήματα POS:
θέατρα,
κινηματογράφοι,
ταξί,
περίπτερα και
άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται.
Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς στη σχετική λίστα με τους υπόχρεους περιλαμβάνονται περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες.
Ταυτόχρονα, οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με τα POS έτσι ώστε να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS, καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής πώλησης. Με τη σύνδεση η εφορία θα γνωρίζει πότε εκδόθηκε η απόδειξη αλλά και τον τρόπο πληρωμής (με κάρτα ή με μετρητά).
Οπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, η πλήρης λειτουργία του MyData και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis ανοίγουν πλέον τον δρόμο για την επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Υποχρεωτική σύνδεση ταμειακών μηχανών και POS
H υποχρεωτική διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών με τα POS αποσκοπεί στη διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.
Η υποχρέωση της διασύνδεσης αφορά στις επιχειρήσεις που εκδίδουν λογιστικά στοιχεία μέσω Φ.Η.Μ. και ταυτόχρονα έχουν την υποχρέωση χρήσης EFT POS.
Με τη σύζευξη ταμειακών μηχανών και POS, διασφαλίζεται ότι μια πληρωμή που γίνεται μέσω POS θα καταγράφεται στη μνήμη της ταμειακής μηχανής, αλλά και ταυτόχρονα θα πιστώνεται συγκεκριμένος λογαριασμός του επιχειρηματία, ο οποίος θα είναι από πριν δηλωμένος στην εφορία.
Θα αποκλειστεί, δηλαδή, το φαινόμενο να πληρώνεται η συναλλαγή με κάρτα, να εκδίδεται κανονικά απόδειξη από την ταμειακή μηχανή, αλλά το ποσό πληρωμής να καταλήγει σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό στη Μάλτα, στην Κύπρο ή στη Βουλγαρία.
Πώς συνδέονται
Με το νέο σύστημα, που θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2023:
Η συναλλαγή θα ξεκινά από την ταμειακή μηχανή. Ο χειριστής επιλέγει πληρωμή με κάρτα και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο EFT/POS.
Το EFT/POS επιβεβαιώνει στον ΦΗΜ τη λήψη του αιτήματος θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
Το EFT/POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών για online έγκριση ή έγκριση offline ή απόρριψη offline ή διακοπή της συναλλαγής.
Το EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Στην έγκριση αποστέλλει στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης του από τον ΦΗΜ εφόσον αυτός το υποστηρίζει.
Ο ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.
Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον ΦΗΜ.
Επίσης:
Τα EFT POS που εφαρμόζουν το παρόν πρωτόκολλο, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για πληρωμές με κάρτα. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση, το ποσό πληρωμής στην περίπτωση χρεωστικών συναλλαγών.
Στην ειδική περίπτωση όπου έχει ήδη εκ-δοθεί από τον ΦΗΜ λογιστικό στοιχείο για το οποίο αναμένεται μεταγενέστερη πληρωμή από το EFT POS, αυτό το λογιστικό στοιχείο προφορτώνεται στο EFT POS από τον ΦΗΜ.
Πηγή imerisia.gr