Ειδήσεις

Τουρισμός: Σκληρό «μπρα ντε φερ» για τις τιμές του 2023

Στη «μάχη» για την επόμενη τουριστική σεζόν ρίχνονται πλέον οι έλληνες ξενοδόχοι, με την προσδοκία ότι το 2023 θα είναι η χρονιά που θα ανακάμψουν πραγματικά τα έσοδά τους, πέραν των αφίξεων, που εκτιμάται ότι ήδη από φέτος θα φτάσουν – και σε ορισμένες περιπτώσεις θα καταρρίψουν – τα ρεκόρ του 2019.

Οι φετινές εισπράξεις του τουρισμού, σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, θα ενισχύσουν περισσότερο τα έσοδα του κράτους και λιγότερο τα ταμεία των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με συσσωρευμένες υποχρεώσεις αλλά και με πρωτοφανή λειτουργικά κόστη που δεν μπορούσαν να προβλέψουν όταν έκλειναν με τους tour operators τα συμβόλαια του 2022… σε τιμές 2019!

Οπως οι ίδιοι επισημαίνουν, από τις αρχές της φετινής σεζόν οι επιχειρήσεις μαζεύουν χρήματα για να καλύψουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία. «Είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα τραπεζικά δάνεια και οι ρυθμίσεις των δόσεων για την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ βιώνουμε όλοι το αυξημένο κόστος στην ενέργεια και τον πληθωρισμό που επηρεάζει τα λειτουργικά μας έξοδα. Κάθε εβδομάδα αυξάνονται οι τιμές στη διατροφή και δεν μπορούμε συνεχώς να αναπροσαρμόζουμε αντίστοιχα την τιμολογιακή μας πολιτική» λένε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσιο, «το 2022 είναι καλή χρονιά για τα έσοδα του κράτους, αλλά μεταβατική για τους ξενοδόχους, εξαιτίας της απρόσμενης εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους και της διαφοροποίησης των αφίξεων – εσόδων ανά περιοχή. Οι επιχειρήσεις προσδοκούν ότι θα μπορέσουν να κάνουν επανεκκίνηση το 2023, με περισσότερο κόσμο και καλύτερες τιμές».

Τα νέα συμβόλαια
Ηδη αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ξενοδόχων και των μεγάλων tour operators της Ευρώπης για τα τουριστικά πακέτα του 2023.

Οι τιμές στα νέα συμβόλαια περιλαμβάνουν αυξήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 10%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συμφωνείται μεταξύ των δύο πλευρών και ρήτρα αναπροσαρμογής λόγω του πληθωρισμού, ώστε εάν η κατάσταση που επικρατεί σήμερα κλιμακωθεί προς τα πάνω, να μπορεί ο ξενοδόχος να προστατευτεί. Αυτή η τακτική θεωρείται «δίκαιη» από όλους, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με την ακρίβεια και το ενεργειακό. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ξενοδόχους που ζητούν από τώρα αυξήσεις της τάξεως του 15%-20% στα συμβόλαια του 2023, κάτι που όμως οι tour operators αποφεύγουν να αποδεχθούν εγγράφως.

Οπως υποστηρίζουν, η ακρίβεια δεν αφορά μόνο τους προμηθευτές του τουρισμού όπως είναι οι ξενοδόχοι, αλλά και το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό, που το φθινόπωρο θα δει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και είναι άγνωστο εάν θα μπορεί ή εάν θα θέλει να πληρώσει τις κατά πολύ αυξημένες τιμές των διακοπών του για το 2023.

Πάντως, οι γερμανοί tour operators, που έχουν τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια του 2023, προεξοφλούν από τώρα ότι το επόμενο καλοκαίρι οι τιμές των οργανωμένων πακέτων διακοπών που θα προσφέρουν στην αγορά θα είναι υψηλότερες από τις φετινές, οι οποίες σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την ανάκαμψη των ταξιδιών ήταν αυξημένες σε σύγκριση με το 2019.

Οι Γερμανοί
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Γερμανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (FVW), οι καταναλωτές θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν πακέτα διακοπών για το 2023, καθώς οι τιμές τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στα αεροπορικά εισιτήρια έχουν αυξηθεί. Τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία σε όλους τους προορισμούς, όπως επισημαίνουν οι γερμανοί tour operators, χρειάζεται να διαχειριστούν αυξημένα κόστη στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στους μισθούς των εργαζομένων.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ύψος των αυξήσεων στα τουριστικά πακέτα. Στον DER Touristik, τον Vtours και την TUI αναμένουν οι αυξήσεις στις τιμές ξενοδοχείων να κυμανθούν από 5% έως 10%, ενώ στον Alltours εκτιμούν ότι η αύξηση δεν θα είναι τόσο μεγάλη.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι οι έλληνες ξενοδόχοι που δείχνουν επιφυλακτικοί και για την έκβαση της επόμενης τουριστικής χρονιάς. Οπως λένε, σήμερα που κλείνονται οι συμφωνίες για τα τουριστικά πακέτα του καλοκαιριού του 2023 κυριαρχεί μέγας προβληματισμός για τον επερχόμενο χειμώνα.

«Οταν ακούς ότι στη Γερμανία μπορεί να μην έχουν φυσικό αέριο για κάποιες ώρες, αναρωτιέσαι εάν οι Ευρωπαίοι, που είναι οι βασικοί τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, θα έχουν χρήματα για να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα» τονίζουν.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «Τα Νέα»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου