Τοπικές Ειδήσεις

Γιάννης Βαληνάκης: Η Τουρκία απειλεί ανοικτά πλέον το ελληνικό έδαφος κι εμείς «στρουθοκαμηλίζουμε

Η προτεραιότητά μας είναι η προώθηση του εθνικού συμφέροντος της Ελλάδας και όχι να μεταθέτουμε για το μέλλον τα δύσκολα και να βλέπουμε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας καθημερινά να πολλαπλασιάζονται στο βωμό μιας εφήμερης ηρεμίας στο Αιγαίο, τονίζει επανειλημμένως κι εμφαντικά σε δηλώσεις του ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία -πίσω από το «ήπιο» κλίμα- απειλεί πλέον το ελληνικό έδαφος!
Ο κ. Βαληνάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα ελληνοτουρκικά και εγείρει μια σειρά από ερωτήματα για τις συνθήκες διαλόγου των δύο πλευρών, υπό τον φόβο για τον εγκλωβισμό της Ελλάδας, σε μια συζήτηση υπό πίεση, επί θεμάτων ακόμη και ελληνικής κυριαρχίας.
Με αφορμή και την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας Κυριάκου Μητσοτάκη-Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, που διεξήχθη σε καλό κλίμα, ο κ. Βαληνάκης αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, δήλωσε στο ραδιόφωνο «Κόσμος» και τον Τέρη Χατζηιωάννου, ότι «όλοι οι Έλληνες και ειδικά οι συμπατριώτες μας Δωδεκανήσιοι που ζουν πολύ κοντά στην Τουρκία, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει απέναντί μας μια μακροχρόνια σταθερή απειλή από την Τουρκία. Και δεν αναφέρομαι στις οριοθετήσεις των θαλασσίων ζωνών, που για μένα είναι ένα δεύτερο πρόβλημα. Αναφέρομαι στο κύριο πρόβλημα που «στρουθοκαμηλικά» προσπαθούμε να μην αντιληφθούμε, να μην το καταλάβουμε, διότι έχει συνέπειες αν το καταλάβουμε, δηλαδή το ό,τι η Τουρκία απειλεί πλέον το ελληνικό έδαφος, την ελληνική κυριαρχία επί του εδάφους.
Δεν μιλάμε για τα 6 ή 12 μίλια, για την ΑΟΖ, για τον υποθαλάσσιο χώρο, μιλάμε ότι ανοικτά η Τουρκία λέει αν στην αρχή με την θεωρία των γκρίζων ζωνών ότι 152 μικρότερα νησιά – πολλά απ’ αυτά στα Δωδεκάνησα- ανήκουν στην Τουρκία κι αφετέρου με τη νέα μορφή που πήρε η διεκδίκηση της Τουρκίας, δηλαδή ότι ή θα τα έχετε αποστρατιωτικοποιημένα, να φύγει δηλαδή όλος ο στρατός, όλες οι δυνάμεις από τα νησιά μας ή αλλιώς εγώ θέτω θέμα κυριαρχίας, δηλαδή θεωρώ ότι αυτά τα νησιά είναι τουρκικά!!! Αυτό είναι συγκλονιστικό, δεν μπορεί να το βάζει κανείς στην άκρη και να λέει θα συζητήσω με την Τουρκία μόνο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, το οποίο βεβαίως είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, δεν υπάρχει αμφιβολία.
Αλλά εδώ έχουμε νέο «πρόθεμα», προδικαστικό ζήτημα, δηλαδή για το αν μπορείς να συζητάς με αυτή τη χώρα σαν να μην συμβαίνει τίποτα και ν’ αγκαλιάζεσαι, όταν η χώρα αυτή σου λέει ευθέως ότι διεκδικώ ελληνικό έδαφος. Δεν ξέρω πώς το αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένας βαθύς προβληματισμός μέσα στον καθένα από μας για το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα, διότι δεν είναι ότι το ρίχνουμε κάτω από το χαλί και το κρύβουμε, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα στο δημόσιο λόγο και στη δημόσια συζήτηση. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα και δεν αντιμετωπίζεται με τις «ασπιρίνες».
Αν θέλετε, είναι κάτι ανάλογο με το θέμα του χρέους που επί 10ετίες η ελληνική κοινωνία προσπαθούσε να το βάλει στην άκρη σαν να μην υπάρχει, δεν ενδιαφερόταν να μάθει ότι η Ελλάδα υπερχρεωνόταν συνεχώς και ξαφνικά έσκασε μία μέρα το μνημόνιο και η καταστροφή.
Γι’ αυτό και προσπαθώ να εκφράσω τις ανησυχίες μου. Δεν θέλω να δω μια μέρα την Ελλάδα να ανακαλύπτει ξαφνικά -υπό την τρομακτική πίεση μίας μείζονος κρίσης με την Τουρκία- ότι δεν είχε χειρισθεί μέχρι σήμερα σωστά ζητήματα, γιατί ο σωστός χειρισμός ποιος είναι;
Να μπορέσει η Τουρκία να πειστεί ότι έχεις και την τεχνική στρατιωτική ικανότητα να της επιφέρεις αν σου επιτεθεί, ένα πολύ αποφασιστικό πλήγμα και κυρίως ότι έχεις και την πολιτική αποφασιστικότητα στη δύσκολη στιγμή να καταφύγεις σε ό,τι απαιτεί η προάσπιση του πατρίου εδάφους. Κι αυτό -σε μας ειδικά- χτυπά ευαίσθητες χορδές», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Βαληνάκης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη η οποία διήρκεσε μισή ώρα συμφώνησαν στη σύγκληση, τον Ιανουάριο του 2025, στην Άγκυρα, του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου