• Οι νεκροί από εργατικά δυστυχήματα στη Ρόδο ξεπερνούν τους 15 την τελευταία 10ετία, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες εν ώρα εργασίας
• Μόλις τέσσερις επιθεωρητές στον Πειραιά καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των χιλιάδων επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου
• Στο κενό το πάγιο αίτημα του Εργατικού Κέντρου, για τη λειτουργία Τεχνικής Επιθεώρησης στη Ρόδο που θα καλύπτει όλα τα Δωδεκάνησα
Το μοναδικό μνημείο αφιερωμένο στα θύματα που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα αποτελεί πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης και τα αποκαλυπτήριά του θα γίνουν την προσεχή Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.
Το μνημείο αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν την ώρα της εργασίας τους και τα αποκαλυπτήριά του θα γίνουν την Κυριακή στις 11 το πρωί στον Άγιο Γεώργιο Κοκκινιάκο στον Κρουσώνα, της Κρήτης.
Την πρωτοβουλία αυτή των δύο Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης που έχουν αναπτύξει ουσιαστική συνεργασία, στήριξαν επίσης το Σωματείο Οικοδόμων Κρουσώνα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Μαλεβιζίου.
Στη μνήμη των θυμάτων θα τελεστεί τρισάγιο ενώ στην τελετή των αποκαλυπτηρίων θα απευθύνει χαιρετισμό και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.
Πάγιο αίτημα του ΕΚΡ αποτελεί η λειτουργία Τεχνικής Επιθεώρησης στη Ρόδο, ωστόσο παρά τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες και την αλληλογραφία της τελευταίας 10ετίας, ουδείς συγκινείται για τους εργαζόμενους στις 25.000 και πλέον επιχειρήσεις στα νησιά του νομού, οι οποίοι εξαρτώνται από το ΚΕΠΕΚ Πειραιά!
Από τις 8 Αυγούστου έως τις 20 Αυγούστου 2024 τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρόδο σε εργατικά δυστυχήματα. Οι νεκροί στην περιοχή μας σε εργατικά δυστυχήματα ξεπερνούν τους 15 την τελευταία 10ετία, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες εν ώρα εργασίας.
Οι τέσσερις Τεχνικοί Επιθεωρητές που εδρεύουν στον Πειραιά είναι ανθρωπίνως αδύνατον να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του Νότιου Αιγαίου, όμως ούτε η Υπηρεσία ενισχύεται με προσωπικό αλλά ούτε και κινούνται οι διαδικασίες για την ίδρυση Τεχνικής Επιθεώρησης στη Ρόδο.
Χιλιάδες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της Ρόδου αλλά και ολόκληρης της Δωδεκανήσου παραμένουν έκθετοι, χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας τους αφού παρά τις εκκλήσεις και τις παρεμβάσεις του ΕΚΡ, η δημιουργία και λειτουργία στη Ρόδο Διεύθυνσης Τεχνικής Επιθεώρησης παραμένει όνειρο θερινής νυκτός.
Ελεγχοι για την ανασφάλιστη εργασία στη Ρόδο όπως και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου γίνονται τακτικά από κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, όχι όμως και από επιθεωρητές για τις συνθήκες εργασίας των χιλιάδων εργαζομένων.
Παρά τις προσπάθειες του Εργατικού Κέντρου Ρόδου τα τελευταία 12 χρόνια να στελεχωθεί τοπική διεύθυνση με επιθεωρητές σε όλα τα Δωδεκάνησα και παρά την υπόσχεση του τότε υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, μέχρι σήμερα 25.000 και πλέον επιχειρήσεις στα νησιά του νομού εξαρτώνται από το ΚΕΠΕΚ Πειραιά.
Η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων και των εργαζομένων χρόνο με τον χρόνο καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ τη λειτουργία στα Δωδεκάνησα Τεχνικής Επιθεώρησης στη Ρόδο όπου από τις 8 Αυγούστου έως τις 20 Αυγούστου σημειώθηκαν τρία θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, τα οποία έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων εργατικών δυστυχημάτων, που μόνο την τελευταία δεκαετία ξεπερνούν τα 15.
Το ΚΕΠΕΚ Πειραιά, είναι υποστελεχωμένο και οι εναπομείναντες τέσσερις επιθεωρητές σηκώνουν το βάρος των ελέγχων σε Πειραιά, Νότιο Αιγαίο και Αργοσαρωνικό! Και παρά την πολυδιαφημισμένη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής και τις υποσχέσεις ότι στο πλαίσιο του νέου κεφαλαίου της υπηρεσίας επρόκειτο να λειτουργήσει τοπική διεύθυνση ΚΕΠΕΚ στη Ρόδο με αρμοδιότητα για όλα τα Δωδεκάνησα, εντούτοις οι έλεγχοι για 25.000 επιχειρήσεις στον νομό εξακολουθούν να είναι αρμοδιότητα πέντε επιθεωρητών στον Πειραιά.
Αυτό σημαίνει ότι για τον έλεγχο, την αυτοψία και την έκθεση ενός εργατικού ατυχήματος στη Ρόδο και στα άλλα νησιά του νομού, απαιτείται διάστημα από έξι μήνες -στην καλύτερη των περιπτώσεων- έως και ενός και πλέον έτους. Στο διάστημα αυτό ο εργαζόμενος ή οι συγγενείς του σε περίπτωση που προκληθεί θάνατος, είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν για μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να επιβληθούν ποινές, πρόστιμα και αποζημιώσεις.
Πέρα όμως από αυτή την πολύ σημαντική παράμετρο της καθυστέρησης υπάρχει και το κεφάλαιο απουσίας ελέγχων για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο της εργασίας χιλιάδων εργαζομένων στα Δωδεκάνησα που αφήνει έκθετους τους απασχολούμενους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την 1η Φεβρουαρίου 2023 που η Επιθεώρηση Εργασίας λειτούργησε ως Ανεξάρτητη Αρχή με νέα δομή, υποτίθεται ότι είχε ληφθεί μέριμνα και είχαν κινηθεί όλες οι διαδικασίες για τη λειτουργία στη Ρόδο τοπικής διεύθυνσης του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, κάτι που τελικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Μάλιστα, οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν έγιναν πιστευτές σε βαθμό που με μέριμνα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχε βρεθεί και γραφείο που επρόκειτο να στεγάσει την νέα υπηρεσία. Το γραφείο παραμένει κενό, όπως οι και οι υποσχέσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το αίτημα παρέμεινε στο συρτάρι.
Η πρώτη φορά ήταν το 2016 όταν είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι το τοπικό παράρτημα του ΚΕΠΕΚ, επρόκειτο να ξεκινήσει την λειτουργία του από την 1 Ιανουαρίου του 2017, όμως παρότι και τότε έγινε προετοιμασία σε τοπικό επίπεδο, το Υπουργείο επικαλέστηκε εντέλει οικονομικές δυσκολίες για τους πέντε υπαλλήλους που επρόκειτο να στελεχώσουν την υπηρεσία. Και h όλη προσπάθεια «πάγωσε» με τους τότε αρμόδιους να παραπέμπουν στο «προσεχές διάστημα».
Εξι χρόνια μετά, η προσπάθεια έπεσε και πάλι στο κενό, παρά τις νέες υποσχέσεις και δεσμεύσεις που δόθηκαν, καθώς προφανώς υπάρχει αντίληψη ότι οι ανάγκες καλύπτονται από το υποστελεχωμένο ΚΕΠΕΚ Πειραιά και Νοτίου Αιγαίου.
Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα παραμένουν ακάλυπτοι και ακόμα χειρότερα σε περίπτωση ατυχήματος ο χρόνος διεκπεραίωσης των διαδικασιών είναι εξωφρενικά μεγάλος.