Με αποκλειστικό στόχο την «εφαρμογή του μνημονίου», που προϋποθέτει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης την «ανάληψη της πλήρους ιδιοκτησίας του προγράμματος μεταρρυθμίσεων», υπεγράφη η σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για την ομάδα τεχνικής βοήθειας που διορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επικεφαλής τον Ολλανδό Μάαρτεν Φερβέι. Η ομάδα θα στελεχωθεί με περίπου σαράντα άτομα, ορισμένα εκ των οποίων προέρχονται από την προηγούμενη ομάδα του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. Η νέα υπηρεσία, πολιτικός προϊστάμενος της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος συντονίζει τις εργασίες της για λογαριασμό του προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, είναι αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου και προβλέπεται στο Μνημόνιο.
Οπως ορίζει το κείμενο της συμφωνίας, η ανάληψη της ιδιοκτησίας του προγράμματος μεταρρυθμίσεων αποτελεί βασική αρχή της συμφωνίας για την παροχή τεχνικής βοήθειας από την πλευρά της Ε.Ε. Βασική αρχή αποτελεί, επίσης, η συμφωνία των δύο μερών για τη μακροπρόθεση υλοποίηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων «κατά προτεραιότητα και χωρίς πισωγυρίσματα». Μεταξύ των βασικών αρχών που περιγράφονται στο κείμενο της συμφωνίας είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο στη βάση της «πολυμερούς επιτήρησης από τους θεσμούς», ενώ οι τομείς πάνω στους οποίους θα επικεντρωθεί η τεχνική βοήθεια είναι οι εξής:
• Η διαχείριση των δημοσιονομικών με βάση τις βελτιώσεις στις δαπάνες του προϋπολογισμού που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες θα πρέπει υποστηριχθούν, ενισχύοντας δομές όπως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Ελεγκτικό Συμβούλιο.
• Η είσπραξη των φόρων, μέσα από την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων έναντι πολιτικών επιρροών. Η διοίκηση θα πρέπει να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα εργαλεία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μεγάλης ή μικρής κλίμακας.
• Η τελωνειακή διοίκηση θα πρέπει να ενισχυθεί έτσι ώστε να διασφαλίσει τη συλλογή φόρων, διευκολύνοντας το εμπόριο.
• Στον τομέα της φορολογίας θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός μεταξύ κυβέρνησης και φορολογικής διοίκησης, με στόχο να παρέχει αναλυτικά και τεκμηριωμένα στοιχεία στην πολιτική ηγεσία για τη χάραξη φορολογικής πολιτικής.
• Η εφαρμογή βιώσιμης κοινωνικής πολιτικής μέσα από την αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και την εισαγωγή του συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η τεχνική βοήθεια θα συνδράμει στην αναθεώρηση έως τα τέλη του 2015 του συστήματος κοινωνικής προστασίας, με στόχο τον επανασχεδιασμό και την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε κοινωνικές ομάδες που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
• Η αναμόρφωση του μοντέλου λειτουργίας του ΟΑΕΔ και των πρακτικών που ισχύουν στην αγορά εργασίας.
• Η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένης πολιτικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την εφαρμογή κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης στις διοικήσεις των τραπεζών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανεξαρτησία τους.
• Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, βοηθώντας τις αρχές να χαράξουν στρατηγική για την ανάπτυξη, την ενίσχυση των εξαγωγών και τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.
• Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η τεχνική βοήθεια θα συνδράμει στη δημιουργία του νέου Ταμείου, στο οποίο θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και παράλληλα θα επιδιώξει τη μεταφορά καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες για τη διοίκηση των ΔΕΚΟ, προκειμένου να βελτιωθεί η κερδοφορία τους.
• Η αποτελεσματικότερη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων και η ενεργοποίηση άλλων εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, όπως η ΕΤΕπ κ.ά.
• Στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, τα δύο μέρη συμφωνούν στην ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης που είχε εκπονηθεί το 2014 σε συνεργασία με την Επιτροπή.
• Η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των υπουργείων στη βάση του σχεδίου δράσης που είχε εκπονηθεί το 2014 για την κινητικότητα στον δημόσιο τομέα.
• Η εφαρμογή πολιτικής κατά της διαφθοράς.
• Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
• Η ενίσχυση του τρόπου διαχείρισης του μεταναστευτικού.
Καθημερινή