Το πρωί του Σαββάτου θα λάβουν τον λογαριασμό των κεφαλαιακών τους αναγκών οι ελληνικές τράπεζες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι στις 31 Οκτωβρίου και ώρα 11.30 π.μ. ώρα Ελλάδος θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα του ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR), το βασικό και το ακραίο σενάριο των stress tests. Με βάση αυτά τα τρία νούμερα θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.
Ιδανικά, πριν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση ώστε να είναι σαφές το νέο θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου οι ελληνικές τράπεζες θα απευθυνθούν στα ιδιωτικά κεφάλαια.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μοιάζει να είναι εφικτό -λόγω και της αργίας της 28ης Οκτωβρίου- και το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το Σαββατοκύριακο, το περιεχόμενό του όμως θα είναι είναι ήδη γνωστό, καθώς αναμένεται να κατατεθεί ακόμα και σήμερα το βράδυ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου και τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGcomp), μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις όλο το Σαββατοκύριακο και χθες στο Χίλτον, κατέληξαν στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, για το θέμα των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε Εθνική και Eurobank, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν επείγει η απόφαση για μετατροπή σε κοινές μετοχές ή ειδικά μετατρέψιμα ομόλογα τύπου CoCos.
Σε ό,τι αφορά την τιμή μετατροπής, οι δανειστές δεν έχουν αντίρρηση να προκύψει από τη μέση τιμή του 3μήνου ή του 6μήνου ώστε να περιοριστούν οι απώλειες του Δημοσίου, αντί του 12μήνου που προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Νομική φόρμουλα για BRRD
Οι δύο πλευρές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρήκαν νομική φόρμουλα ώστε μέσα στο ν/σ να υπάρχει η πρόβλεψη συμμετοχής υψηλής εξασφάλισης στην ανακεφαλαιοποίηση στο πλαίσιο των μεταβατικών διατάξεων της κοινοτικής οδηγίας BRRD.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, μετά την Πειραιώς και οι υπόλοιπες τράπεζες θα προχωρήσουν σε προτάσεις επαναγοράς τίτλων, ώστε να «δελεάσουν» τους ομολογιούχους υπό την απειλή ενός «κουρέματος» διά νόμου.
Συμφωνία υπήρξε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και για τις μικρότερες τράπεζες (Αττικής, συνεταιριστικές), που θα πρέπει να καταθέσουν άμεσα σχέδια αναδιάρθρωσης.
Για τη βιωσιμότητά τους θα αποφασίσει η DG Comp.
Τα τεχνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η αναλογία κοινών μετοχών και ειδικών μετατρέψιμων ομολόγων τύπου CoCos για τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα καθοριστούν στη συνέχεια με πράξη του υπουργικού συμβουλίου.
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι συστημικές τράπεζες θα έχουν μία εβδομάδα ώστε να προετοιμαστούν για την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης.