Συνάντηση μεταξύ του ΑναπληρωτήΠρύτανηΔιεθνώνΣυνεργασιών, ΦοιτητικώνΘεμάτωνκαιΘεμάτωνΑποφοίτωντουΠανεπιστημίουΑιγαίουκ. ΣπύρουΣυρόπουλου και του Αντιπρύτανη Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Πανεπιστημίου Σιαουλιάι της Λιθουανίας κ. RemigijusBubnys πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 στο γραφείο του πρώτου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης του Αντιπρύτανη κ. Bubnys στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου μέσα από το Πρόγραμμα Erasmus+ και των συναντήσεων που είχε τόσο με την Κοσμητορισσα της Σχολής κ. Έλενας Θεοδωροπούλου όσο και με τους Προέδρους των τριών Τμημάτων καθώς και τους καθηγητές εκπροσώπους κάθε Τμήματος στο Πρόγραμμα Erasmus.
Ας σημειωθεί ότι τα δύο ιδρύματα συνεργάζονται ήδη με άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Σάμος). Το Πανεπιστήμιο Σιαουλιάι θεωρείται ένα από το πλέον έγκυρα για σπουδές Παιδαγωγικού περιεχομένου και το μοναδικό στη χώρα του με ειδικευμένες σπουδές στην Ειδική Αγωγή. Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Λιθουανίας εξέφρασε την επιθυμία συνεργασίας τόσο με τα δύο παιδαγωγικά τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (ΠΤΔΕ, ΤΕΠΑΕΣ) όσο και με το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών σε θέματα διεθνών σχέσεων και αρχαιογνωσίας, στα πλαίσια λειτουργίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση».
Κύριος στόχος της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση μεταξύ των ομολόγων των δύο Πανεπιστημίων επάνω σε θέμα σπουδών και ηδιερεύνηση δυνατοτήτων ανταλλαγής φοιτητών σε προπτυχιακό-μεταπτυχιακό επίπεδο, διενέργειας Πρακτικής Άσκησης και στις δύο χώρες,καθώς και ανταλλαγή καθηγητών για διδασκαλία και συμμετοχή σε κοινά προγράμματα έρευνας. Αποφασίστηκε η σύναψη Ιδρυματικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, για τη διευκόλυνση των παραπάνω συνεργιών.
Η αυλαία άνοιξε επίσημα πλέον για το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών “Το θέατρο ως Κοινωνικός και Πολιτικός θεσμός στη Μεσόγειο κατά την αρχαιότητα”.
Τα πάντα θύμιζαν πολύ ταιριαστά μία αρχαία παράσταση. Οι φοιτήτριες και φοιτητές ξεκίνησαν την πορεία τους όχι από τις αρχαίες Ελευθερές, αλλά από το Πανεπιστήμιο και κατευθύνθηκαν με τα πόδια στον μαγευτικό χώρο του αρχαίου σταδίου της Ρόδου, κάτω από το βλέμμα του Πυθίου Απόλλωνα.
Οι κερκίδες της σφενδόνης του σταδίου υποδύθηκαν τις θέσεις ενός αρχαίου θεάτρου. Η παρουσία της Θρησκείας, της Πολιτείας, επίσημων φορέων και οργανώσεων, πολιτών κάθε φύλου και ηλικίας, ακόμη και μίας μεγάλης παρέας τουριστών, απηχούσαν την πάνδημη συμμετοχή της κοινότητας. Όλοι νιώσαμε ταξιδευτές σε ένα τρισδιάστατο πέρασμα στο Χθες, όταν τα μέλη της ΤΕΡΨΙΧΟΡΗΣ μας χάρισαν ένα μοναδικό θέαμα, αποδίδοντας χορούς ιερειών και πυρρίχιο χορό ανδρών. Ακολούθησε το “παρών” και το “καλό ταξίδι” από τον εκπρόσωπο της Ι. Μ. Ρόδου, π. Ιωάννη Χαλκιά, τον αντιπεριφεριειάρχη κ. Γ. Φλεβάρη, τον Δήμαρχο Ροδίων κ. Φ. Χατζηδιάκο, τον πρόεδρο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών κ. Ι. Σεϊμένη, την κ. εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Ε. Φαρμακίδου, τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Θ. Παππά και έγινε η παρουσίαση του προγράμματος από τον διευθυντή του, κ. Σ. Συρόπουλο.
Μαγευτική η απαγγελία του ποιήματος από την ηθοποιό και υπεύθυνη του θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου, κ. Βαρβάρας Λαζαρίδου.
Θερμές ευχαριστίες στους εκπροσώπους φορέων που μας τίμησαν. Εκεί ήταν ο κ. Λ. Ζήφιας, απο το Ίδρυμα Υποτροφιών “Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου”. Εκεί ο κ. Φ. Νικολάου, από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου. Εκεί η κ. Ε. Καρύδη από την ΕΥΘΥΤΑ. Εκεί η τηλεόραση ΘΑΡΡΙ, η δημοσιογράφος Τ. Δαβιλά. Εκεί ο φίλος Φ. Γιακουμάκης, δίνοντας ήχο και ρυθμό στα μέλη του χορού και ήχο στους συντελεστές. Ακόμη και ο απογευματινός αέρας του Οκτώβρη δεν χάλασε το χαμόγελο ούτε των θεατών, ούτε και της υπεύθυνης της Γραμματείας του Μεταπτυχιακού, κ. Μ. Τσαμούρη, που με χαμόγελο αψήφισε την προσπάθειά του να ανακατέψει τις εκτυπώσεις της. Ευχαριστούμε όλους τους καθηγητές και καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ήταν εκεί. Ευχαριστούμε όλους τους φίλους, τους επισκέπτες και τους συμπολίτες μας που στήριξαν την προσπάθειά μας.
Τίποτα δεν φάνηκε υπερβολικό. Όλα εναρμονισμένα με τη φυσική λειτουργία του τοπίου που λες και ριγούσε από τη θύμηση της αλλοτινής λειτουργίας του, ζωντανεύοντας με κόσμο.
Σίγουρα δεν σταθήκαμε σε ένα αρχαίο θέατρο. Σταθήκαμε όμως συμβολικά στην “ύσπληγα”, στην αφετηρία όπου οι αθλητές ξεκινούσαν να τρέχουν μπροστά, νιώθοντας ότι βρισκόμαστε σε μία αφετηρία πνευματική και εκπαιδευτική. Και σταθήκαμε εκεί όλοι μαζί. Κι αυτό το Μαζί, θέλουμε να το κρατήσουμε, να νιώσουμε τη δύναμή του και να το αφήσουμε να μας πάει ακόμη πιο μπροστά στους δρόμους της Παιδείας και του Πολιτισμού.
Ευχαριστούμε για την παρουσία σας…
https://www.facebook.com/%CE%A4%CE%BF-%CE%98%CE%B5%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%A3%CF%84%CE%B7-%CE%9C%CE%B5%CF%83%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%A4%CE%B7%CE%BD-%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-749110958563665/
Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 ο ΑναπληρωτήςΠρύτανηΔιεθνώνΣυνεργασιών, ΦοιτητικώνΘεμάτωνκαιΘεμάτωνΑποφοίτωντουΠανεπιστημίουΑιγαίουκ. ΣπύροςΣυρόπουλος συναντήθηκε με τον διδάσκοντα του Πανεπιστημίου του Πρέσοφ της Σλοβακίας κ. VladislavSuvak.
Ο κ. Suvak διδάσκει αρχαία ελληνική φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της ομώνυμης πόλης καιγια μερικές εβδομάδες θα διαμείνει στην πόλη της Ρόδου για να εμπλουτίσει την έρευνά του επάνω σε θέματα αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, και κυρίως στις διδασκαλίες του Αντισθένη, στους χώρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Βιβλιοθήκης του.
Με το κ. Συρόπουλο αντάλλαξαν απόψεις επάνω σε θέματα κοινού ερευνητικού ενδιαφέροντος.