Σε χαμηλούς τόνους και με θέματα –κυρίως- ρουτίνας ασχολήθηκε χτες, κατά την τακτική συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με την συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 στο Δημαρχείο και ώρα 12 το μεσημέρι, με αποκλειστικό θέμα την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα την Ρόδο.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος: «Από το 2009 έχει εκδοθεί ένα Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ιδρύεται Τμήμα Τουρισμού και Οικονομίας στην Χίο. Μέχρι και σήμερα, δεν υλοποιήθηκε το Π.Δ. και το τμήμα δεν λειτούργησε ποτέ. Το 2014, είχε γίνει μια προσπάθεια από όλους τους εκπροσώπους των φορέων της Ρόδου με πρωτοβουλία του κ. Μ.Κόνσολα και ενώ είχε καταφέρει να δεχτεί η Σύγκλητος να τροποποιήσει αυτή την απόφαση –συμφωνούντος και του τότε υπουργού κ. Ανδρέα Λοβέρδου- τελικώς δεν έγινε τίποτε, καθώς ήταν μια ειλημμένη απόφαση. Ακολούθησαν εκλογές και φυσικά δεν προχώρησε τίποτε. Πρόσφατα, η Σύγκλητος αποφάσισε την επανίδρυση του Τμήματος Τουρισμού και Οικονομίας στην Χίο. Ύστερα από συνεννόηση με τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους, και μετά από μια σειρά επαφών που είχα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια κοινή πρωτοβουλία τόσο σε πολιτικό όσο και σε πανεπιστημιακό επίπεδο ώστε να διεκδικήσουμε να αλλάξει αυτή η απόφαση». Ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση προς όλους τους φορείς να συμμετέχουν στην συνεδρίαση και στην όλη προσπάθεια.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη, στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ που έγινε στην Αθήνα στην οποία συμμετείχε μαζί με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σάββα Διακοσταματίου, με θέμα συζήτησης την αναμόρφωση του σχεδίου ‘Καλλικράτης’ σε θεσμικό, οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο των δήμων & ελεγκτικών μηχανισμών. «Φάνηκε από τις προθέσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων, που ήταν παρόντες, όπως ο κ. Μπαλάφας, ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια ‘χειραγώγησης’ της Αυτοδιοίκησης. Εκεί υπήρξαν σκληρές τοποθετήσεις από όλους όσοι ήταν εκεί. Ωστόσο απεκλείσθη οποιαδήποτε συζήτηση για το χωροταξικό σχεδιασμό αλλά για την….. ‘ταμπακιέρα’ δεν ακούστηκε τίποτα! Και αναφέρομαι στα οικονομικά των Δήμων και στα λειτουργικά. Από τότε που θεσπίστηκε ο ‘Καλλικράτης’ δεν έχει γίνει τίποτε για να βελτιωθούν κάποια θέματα. Και οι πλέον προηγμένες χώρες όπως οι Σκανδιναβικές πέρασαν 30 χρόνια για να κάνουν οποιαδήποτε παρέμβαση. Εμείς αλλάζουμε συνέχεια το νόμο….» τόνισε ο δήμαρχος.
Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε ακόμη στην διοργάνωση του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που θα γίνει στην Ρόδο στις 12 & 13 Νοεμβρίου με την λογική ότι πρέπει να προηγηθεί του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα διεξαχθεί στο διάστημα 1-3 Δεκεμβρίου, και πρότεινε στο Σώμα να έρθει προς συζήτηση σε μια ξεχωριστή συνεδρίαση το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να κατατεθούν προτάσεις από όλες τις παρατάξεις ενόψει των συνεδρίων αυτών.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ροδίων Όραμα» κ. Στράτος Καρίκης, συμφώνησε στην προσπάθεια διεκδίκησης της ίδρυσης του Τμήματος Τουρισμού και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα την Ρόδο, ενώ αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε: «Οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έγιναν μέχρι σήμερα. Κατά μεγάλο μέρος έχει ευθύνες η εκάστοτε κυβέρνηση αλλά κατά μεγάλο μέρος, φέρει ευθύνες και η ΚΕΔΕ. Γι αυτό προτείνω, το δημοτικό συμβούλιο να καταθέσει προτάσεις στην ΚΕΔΕ αλλά και στην κυβέρνηση. Θεωρείται σημαντικό για την ύπαρξη της Αυτοδιοίκησης να έχουμε ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πρόταση».
Με την σειρά του, ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης, στηλίτευσε την στάση κάποιων πανεπιστημιακών, που με τα δικά τους κριτήρια, επέλεξαν την Χίο και όχι την Ρόδο με συνέπεια να υποβαθμίζουν τον ρόλο του νησιού: «Φτάνει πιά! Αυτό είναι Casus Belli για τους Ροδίτες και είναι η ώρα να τα συνδέσουμε όλα αυτά και με την πορεία της άμοιρης ΑΣΤΕΡ που…. αργοσβήνει. Όσον αφορά την θεσμική τροποποίηση του ‘Καλλικράτη’, η ΚΕΔΕ προσπαθεί να διαμορφώσει τον αντίλογο με τις δικές της προτάσεις απέναντι στην κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι ότι αν αφεθούμε σε αυτό το δίπολο, δεν θα γίνει τίποτα. Οι αυτοδιοικητικοί, που βιώνουν τα καθημερινά προβλήματα, οφείλουν να καταθέσουν προτάσεις. Θα πρέπει η Αυτοδιοίκηση από την βάση της να ακουστεί και να εκφραστεί».
Ο αντιδήμαρχος και γενικός γραμματέας της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Πόκκιας ενημέρωσε το Σώμα για το συνέδριο της ΠΕΔ και την θεματολογία, και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους «να μην απαξιώνουν τους θεσμούς – είναι πολύ σημαντικό αυτό το συνέδριο τόσο για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης όσο και για την κοινωνία».
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σ.Διακοσταματίου, επανέλαβε τις εκπεφρασμένες θέσεις του περί ‘Καλλικράτη’ λέγοντας, πως «από μόνο του αυτό το σύστημα είναι αποτυχημένο και θνησιγενές. Τι έχουμε πλέον να συζητήσουμε και τι να εκσυγχρονίσουμε;» αναρωτήθηκε και υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και να έχει πόρους και αρμοδιότητες.
Πάντως ο κ. Χατζηδιάκος, ξεκαθάρισε ότι ‘δεν πρέπει να υπάρξει καμία σύγχυση με την ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την ΑΣΤΕΡ.
Το ΕΣΠΑ και η Επιτροπή Παρακολούθησης
Ο δήμαρχος προέβη και σε ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ καθώς δόθηκαν δεσμεύσεις και υποσχέσεις για ενίσχυση προς τον Δήμο Ρόδου αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις του.
Όσον αφορά το ΕΣΠΑ δήλωσε πως μπορούν να ενταχθούν και άλλα έργα εάν και εφόσον τελικώς προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Αναφερόμενος στην Ολοκληρωτική Χωρική Επέμβαση για τον Δήμο Ρόδου τόνισε πως «Η ΚΕΔΕ δεν έχει δώσει δείγματα καλής θέλησης για τους δήμους άνω των 50.000 κατοίκων. Ωστόσο είναι μια καλή ευκαιρία για τον Δήμο Ρόδου για την υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ».