Ισορροπίες σε τρία επίπεδα αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης – έναν ανασχηματισμό, ο οποίος μπορεί πλέον να ανακοινωθεί ανά πάσα στιγμή και που μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποκτά νέα χαρακτηριστικά και εμπεριέχει νέες προκλήσεις.
Οι εν λόγω ισορροπίες, που αποτελούν και τα «κλειδιά» των κυβερνητικών αλλαγών, συμπυκνώνονται στην ανάδειξη της συνοχής και της συμπαγούς εικόνας του κυβερνητικού μπλοκ μετά το πολιτικό πλήγμα της απόφασης του ΣτΕ, στην αποτύπωση του συσχετισμού δυνάμεων που διαμόρφωσε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, και στην παράλληλη ανανέωση με άνοιγμα και στην κεντροαριστερά.
«Η νέα κυβέρνηση θα έχει σφραγίδα Τσίπρα»
Το εγχείρημα είναι αρκούντως σύνθετο καθώς οι τρεις στόχοι είναι, σε σημαντικό βαθμό, και συγκρουόμενοι μεταξύ τους – ωστόσο, πηγές του Μαξίμου υπενθύμιζαν χθες με νόημα ότι τον «πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός» και πως, ανεξαρτήτως διαρροών, διαγκωνισμών και προσωπικών επιδιώξεων η νέα κυβέρνηση «θα έχει, εν τέλει, τη σφραγίδα Τσίπρα».
Παραμένει ο Νίκος Παππάς
Η «σφραγίδα» αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί κατ’ αρχάς στην παραμονή στη θέση του – έως και ενίσχυση – του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, παρά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Στην πραγματικότητα, αυτή ακριβώς η απόφαση είναι που διαγράφει ακόμη και την τελευταία πιθανότητα μετακίνησης του Νίκου Παππά, καθώς θα εκλαμβανόταν ως προσωπική ήττα του πρωθυπουργού.
Αντιθέτως, πρόθεση του Μαξίμου είναι να «θωρακίσει» τον υπουργό Επικρατείας ο οποίος βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο και εσωκομματικών πυρών για τους χειρισμούς του στο θέμα και είναι ενδεικτικό ότι χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο του παρείχε πλήρη κάλυψη λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για τον νόμο ενός υπουργού» αλλά για συνολική κυβερνητική πολιτική.
Από εκεί και πέρα, θεωρούνται δεδομένες οι αλλαγές δομικού χαρακτήρα, με το σπάσιμο υπέρ – υπουργείων και την κατάργηση αρκετών χαρτοφυλακίων αναπληρωτών υπουργών.
Οι «αμετακίνητοι»
Σε ό,τι αφορά τους κεντρικούς κυβερνητικούς ρόλους, οι πληροφορίες φέρουν ως αμετακίνητο το δίδυμο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών – Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη -, ενώ ανοιχτό ερώτημα είναι το πώς θα διαμορφωθεί το χαρτοφυλάκιο της ανάπτυξης και το εάν θα μεταβιβαστεί στον Νίκο Παππά και η αρμοδιότητα των επενδύσεων. Η απάντηση εδώ θα κρίνει και τη νέα δομή και εμβέλεια του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και, μαζί, και την παραμονή στην κυβέρνηση του Γιώργου Σταθάκη.
Κομβική παράμετρο για περαιτέρω δομικές μεταβολές αποτελεί πάντα και η περίπτωση Σκουρλέτη. Η συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου εκτόνωσε μεν τις προσωπικές πολιτικές «παρεξηγήσεις», το θέμα ωστόσο δεν έχει κλείσει. Η δε χθεσινή εκτίμηση υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών ήταν πως είτε ο νυν υπουργός Ενέργειας θα μετακινηθεί σε άλλο, μη παραγωγικό, πόστο, είτε το υπουργείο θα «σπάσει» και θα αφαιρεθεί ο τομέας της Ενέργειας που περιλαμβάνει και το επίμαχο μνημονιακό κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων.
«Δεν ξέρω εάν θα είμαι υπουργός…»
Αυξημένες είναι οι πιθανότητες παραμονής του Γιώργου Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας με δεδομένη και την ανοιχτή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ζητούμενο αποτελεί το ποιος θα ηγηθεί του υπουργείου Εσωτερικών καθώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής φέρεται υπό μετακίνηση, ενώ ερώτημα αποτελεί εάν του νέου αυτόνομου και αναβαθμισμένου υπουργείου Μετανάστευσης θα ηγηθεί τελικά ο Γιάννης Μουζάλας ή ο Δημήτρης Βίτσας. Ο ίδιος ο Γιάννης Μουζάλας, πάντως, άφησε χθες ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα με τη χαρακτηριστική δήλωση «δεν ξέρω εάν θα είμαι υπουργός όταν θα έρθει στην Αθήνα ο Ομπάμα».
Η «προεδρική» νέα γενιά
Στο μέτωπο της ανανέωσης οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη να προωθεί αφ’ ενός σε καίριες υπουργικές θέσεις την «προεδρική» νέα γενιά – ήτοι, πρόσωπα όπως ο διευθυντής του πρωθυπουργικού Γραφείου Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου – και, αφ’ ετέρου, να αξιοποιεί νέους βουλευτές με μαχητικά δείγματα γραφής όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Ζαχαριάδης.
Η διεύρυνση
Στον τρίτο άξονα, εκείνον της κυβερνητικής διεύρυνσης πέραν των κομματικών τειχών, το όνομα του Φώτη Κουβέλη εξακολουθεί να «παίζει» για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ μοιρασμένες θεωρούνται οι πιθανότητες για υπουργοποίηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ίσως σε θέση υφυπουργού Εξωτερικών.
Πηγές κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, πάντως, δεν απέκλειαν εδώ και κάποια «εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα – έκπληξη».
Ο Κοτζιάς και ο Τόσκας
Στα σύνθετα ζητήματα του ανασχηματισμού εντάσσεται και το υπουργείο Εξωτερικών όπου, πάντως, φαίνεται δύσκολη μια αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά, καθώς και το εάν ο – επίσης προερχόμενος από την κίνηση «Πράττω» – Νίκος Τόσκας θα παραμείνει στην ηγεσία του αυτόνομου πλέον υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σε εκείνους που η θέση τους στην κυβέρνηση «παίζεται» φέρονται να βρίσκονται ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
tvxs.gr