Στο ιστορικό κέντρο (Σταδίου, Ερμού και Πειραιώς) και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, όπως επίσης και στο Κουκάκι και στον Νέο Κόσμο, εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμερισμάτων που διατίθενται προς βραχυπρόθεσμη ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας του Airbnb. Σύμφωνα με στοιχεία του ανεξάρτητου φορέα insideairbnb, που καταγράφει τις σχετικές αγγελίες, στην περιοχή της Πλάκας και του ιστορικού κέντρου καταγράφονται σήμερα 681 αγγελίες διαμερισμάτων και κατοικιών, ενώ στη δεύτερη θέση με 500 ακίνητα βρίσκεται η περιοχή των Εξαρχείων (περιλαμβάνονται και οι συνοικίες Μουσείο και Νεάπολη). Στην τρίτη θέση με 343 ακίνητα βρίσκεται το Κουκάκι, αριθμός εξαιρετικά υψηλός, αν συνυπολογιστεί το ότι πρόκειται στην ουσία για μια περιοχή που εκτείνεται σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα.
Η ανάδειξη των Εξαρχείων ως μιας από τις πλέον δυναμικές περιοχές για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση κατοικιών σε τουρίστες έγκειται τόσο στα χαρακτηριστικά της περιοχής (προσιτές τιμές, εγγύτητα προς το Σύνταγμα και τουριστικά αξιοθέατα) όσο και στην επενδυτική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών. Οπως ανέφερε πρόσφατα η «Κ», στελέχη της αγοράς ακινήτων με γνώση της σχετικής συναλλαγής σημείωσαν την περίπτωση Κινέζου επενδυτή, ο οποίος προχώρησε, σε συνεργασία με τοπικό μεσιτικό γραφείο, στη σταδιακή απόκτηση 100 διαμερισμάτων στην ευρύτερη περιοχή, με αποκλειστικό αντικείμενο την εκμετάλλευσή τους μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Στη συνέχεια, τα εν λόγω ακίνητα εντάχθηκαν σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο κι έχουν ήδη μεταπωληθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Παράλληλα, δεδομένης της επιτυχίας του σχετικού εγχειρήματος, είναι δεδομένη η ζήτηση και για άλλα διαμερίσματα στην περιοχή, καθώς άλλωστε οι τιμές κτήσης κρίνονται εξαιρετικά ελκυστικές για έναν ξένο επενδυτή, καθώς κατά κανόνα κινούνται πέριξ των 25.000-40.000 ευρώ.
Συνολικά, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας καταγράφονται σχεδόν 5.150 αγγελίες διαμερισμάτων, ενώ είναι βέβαιο ότι ακόμα περισσότερα είναι καταχωρισμένα και σε άλλες πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων σε ξένους επισκέπτες.
Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που έχουν καταχωρισθεί προς εκμίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών ανέρχεται σε 42.155 πανελλαδικά. Επιπλέον 21.716 ακίνητα εκμισθώνονται ως τουριστικά καταλύματα (διαθέτουν δηλαδή το σχετικό σήμα του ΕΟΤ), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κατοικιών και διαμερισμάτων που προορίζονται για εκμετάλλευση σε 63.871.
Σε ετήσια βάση, τα ακίνητα αυτά συνιστούν μια αγορά της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ (εκτίμηση για το 2017). Εξ αυτών, περίπου 860 εκατ. ευρώ θα αφορούν τη δαπάνη για τη διαμονή των ξένων επισκεπτών, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν τις δαπάνες των ανθρώπων αυτών για τις ημέρες της διαμονής τους, σε σίτιση, ψυχαγωγία κ.λπ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν εύκολα κανείς ότι ο κλάδος των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων εξελίσσεται σε έναν από τους πλέον δυναμικούς για την οικονομία και παράλληλα παρέχει διέξοδο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούν να πωλήσουν το ακίνητό τους τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης κάμψης της ζήτησης στην κτηματαγορά. Ταυτόχρονα, καλούνταν να ανταποκριθούν και σε αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, λόγω της επιβολής του ΕΝΦΙΑ.
Καθημερινή