Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε χθες, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση της Ειδικής Ανακρίτριας Διαφθοράς και του Εισαγγελέως Υπηρεσίας, ο διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου, που διώκεται για υπεξαγωγή εγγράφων από υπάλληλο που του είναι προσιτά και του τα εμπιστεύτηκαν λόγω της υπηρεσίας του, εκ της οποίας σκόπευε να προσπορίσει σε άλλους αθέμιτο όφελος και να βλάψει το Ελληνικό Δημόσιο με ποσό άνω των 150.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση και για απάτη τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση με ζημία άνω των 150.000 ευρώ εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Στο πλαίσιο της Ανακρίσεως προτάθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισής του οι δικηγόροι κ.κ. Βασίλειος Περίδης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Φώτης Κωστόπουλος και Βασίλειος Καταβενάκης και ο πρώην διευθυντής του παραρτήματος Ρόδου της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου κ. Δημήτριος Μπελντέκος.
Απολογούμενος, ο πρώην διευθυντής αρνήθηκε ως εντελώς αβάσιμη και νομικά αστήρικτη την κατηγορία της υπεξαγωγής εγγράφου.
Από το έτος 2002 που υπηρετεί στο Κτηματολόγιο Ρόδου, εργαζόταν κυριολεκτικά νυχθημερόν προκειμένου να δρομολογήσει την εύρυθμη λειτουργία του.
Όταν ανέλαβε εκκρεμούσαν άνω των 100.000 αμετάγραπτες πράξεις με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες, οι υπηρεσίες και οι δικηγόροι ενώ στα 16 χρόνια περίπου της υπηρεσίας του ουδέποτε διατυπώθηκε σε βάρος του οποιοδήποτε παράπονο ή έστω υπαινιγμός για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του.
Η δικαστική του ταλαιπωρία άρχισε όταν του ζητήθηκε από την Ανακρίτρια Ρόδου να της προσκομίσει ήδη μεταγραφείσα από το έτος 1996 πράξη η οποία αφορούσε την παραχώρηση τμήματος 26.750 τ.μ. της Κτηματομερίδας 4200 γαιών Λαχανιάς σε ιδιώτη. Με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία μετά την μεταγραφή τους όλες οι πράξεις καταλήγουν και φυλάσσονται στον «φάκελο» του κάθε ακινήτου. Προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της κ. Ανακρίτριας αναζήτησε την πράξη που του ζητήθηκε στον σχετικό φάκελο του ακινήτου αλλά δυστυχώς η πράξη δεν βρέθηκε στον φάκελο.
Εξήγησε ότι στο Κτηματολόγιο της Ρόδου από την ίδρυση του (1929) μέχρι σήμερα φυλάσσονται σε φυσικό αρχείο, περί τις 900.000 καταχωρημένες πράξεις, χωρίς ποτέ να έχει γίνει μέχρι σήμερα απογραφή των πράξεων αυτών και ως εκ τούτου δεν υπάρχει θετική γνώση είτε γι’ αυτές που έχουν ενδεχομένως χαθεί ή καταστραφεί, είτε γι’ αυτές που πιθανόν να φυλάσσονται σε λάθος θέση, με αποτέλεσμα να μην ανευρίσκονται.
Στις πράξεις αυτές έχουν πρόσβαση και δικαίωμα ελέγχου οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι δικαστικοί επιμελητές, υπάλληλοι υπηρεσιών κ.α…
Πρόσθεσε παραπέρα ότι το Κτηματολόγιο Ρόδου, ως γνωστόν, λειτουργεί χωρίς μηχανοργάνωση, η δε σάρωση που ξεκίνησε, δυστυχώς σταμάτησε με εντολή της διοίκησης το έτος 2012, έχοντας σαρωθεί ως τότε περί τις 20.000.000 σελίδες.
Επιπλέον η εκκρεμότητα τόσων χιλιάδων ακαταχώριστων και ανέλεγκτων (νομικά και τεχνικά) πράξεων είχε σαν παράπλευρο πρόβλημα την αδυναμία ενημέρωσης των αλφαβητικών ευρετηρίων με αποτέλεσμα για τον εντοπισμό συγκεκριμένου ακινήτου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση η γνώση του αριθμού της Κτηματομερίδας.
Είναι πασίγνωστος και αναγνωρισμένος, τόσο στην ΚΥΔ, όσο και στις διωκτικές αρχές ο αγώνας του και κυρίως η συνεργασία του για την ανακάλυψη όλων των γνωστών περιπτώσεων πλαστών παραχωρητηρίων, τα οποία καίτοι σαν πράξεις, εισήλθαν στο Κτηματολόγιο, ελέχθησαν σε φυσική μορφή από τον τότε αρμόδιο υπάλληλο, από τον κτηματολογικό δικαστή και τον τότε διευθυντή του Κτηματολογίου και εν τέλει καταχωρήθηκαν ως γνήσιες ενώ επρόκειτο για πλαστές αποφάσεις απόδοσης ή εξαγοράς Δημοσίων Κτημάτων.
Επεσήμανε παραπέρα ότι το Κτηματολόγιο Ρόδου δεν διαθέτει φυλασσόμενα ερμάρια, ή ασφαλείς χώρους για την φύλαξη εγγράφων κυρίως όμως δεν διαθέτει μηχανοργάνωση, γεγονός που αποκλείει την ανεύρεση των ιδιοκτητών ακινήτων. Για το λόγο αυτό, έγγραφα προς διεκπεραίωση για τα οποία υπήρχε κίνδυνος αλλοίωσης ή απώλειας, βρίσκονταν για λόγους ασφαλείας εντός του γραφείου του, στο οποίο είχε πρόσβαση μόνο ο ίδιος και το προσωπικό του Κτηματολογίου και όχι τρίτοι.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους φακέλους, που ελάμβανε το Κτηματολόγιο από διάφορες Δ.Ο.Υ. σχετικά με αιτούμενη πληροφόρηση για την περιουσιακή κατάσταση σε σχέση με την ακίνητη περιουσία οφειλετών, ουδόλως υπήρχε η δυνατότητα να απαντηθούν, καθόσον δεν τηρούνται ονομαστικά ευρετήρια και ως εκ τούτου είναι αδύνατος ο έλεγχος και συνακόλουθα η απάντηση επί των συγκεκριμένων αιτήσεων και συνεπώς ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Δ.Ο.Υ. που υποβάλλονταν.
Μάλιστα επανειλημμένα είχε ενημερώσει τις Δ.Ο.Υ. περί της πραγματικής αυτής αδυναμίας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Σημειωτέον, ότι η ίδια πρακτική τηρούνταν και από τους προκατόχους του, οι οποίοι ούτε καν έθεταν πρωτόκολλο στα εισερχόμενα αυτά έγγραφα και ενδεικτικά προσκόμισε 11 ανάλογα αιτήματα μόνο του μηνός Απριλίου 1999.
Τόνισε επίσης ότι τα ονομαστικά ευρετήρια σταμάτησαν να τηρούνται από το έτος 1956, δηλαδή προ 60 και πλέον ετών ενώ η ίδια ακριβώς κατάσταση, ισχύει και για τα ονομαστικά ευρετήρια του υποθηκοφυλακείου Τήλου – Χάλκης.
Θυμίζουμε ότι στον Διευθυντή του Κτηματολογίου Ρόδου αποδίδεται ότι έχει προκαλέσει ή απειλήσει βλάβη στο Ελληνικό Δημόσιο, συνολικού ύψους περί τα 3,3 εκατ. ευρώ!
Ως συνήγοροι υπεράσπισής του παρέστησαν οι δικηγόροι κκ Κ. Σαρής, Μ. Κουτσούκος και Β. Καβουριού.
https://www.dimokratiki.gr/27-10-2018/eleytheros-me-apagoreysi-exodoy-apo-ti-chora-o-dieythyntis-toy-ktimatologioy-rodoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.