Ρεπορτάζ: Νίκος Γιαννόπουλος | Φωτογραφίες, επιμέλεια: Ειρήνη Αναδιώτη
Ένα τόσο δα νησί, ένα τόσο μεγάλο επίτευγμα. Η Τήλος των 400 ψυχών που διαβιούν στο έδαφός της το σκληρό χειμώνα, έφτασε να συζητείται στη Λωζάνη, στη Γενεύη, στις Βρυξέλλες, να κερδίζει βραβεία (σωρηδόν) για τα καινοτόμα έργα της, να προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες, να μπαίνει κοντολογίς στο χάρτη, δυναμικά και με θάρρος, πιστεύοντας στις δυνατότητές της. Και όλα αυτά πότε; Μέσα στην κρίση όταν το σκοτάδι της αβεβαιότητας και της ανημπόριας τα πλάκωνε όλα.
Η Τήλος είναι ένα real success story, όχι κίβδηλο ούτε δήθεν. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί και η πραγματικότητα που λέει πάντα την αλήθεια. Κανένα άλλο νησί του Αιγαίου δεν είναι ενεργειακά αυτόνομο αλλά η μικρή Τήλος των Δωδεκανήσων τα έχει σχεδόν καταφέρει. Γιατί σχεδίασε, γιατί οργανώθηκε, γιατί βρήκε ανθρώπους “λοξούς”, με τρέλα για να “τρέξουν” όλα τα πρότζεκτ, γιατί προσπάθησε και εν τέλει δικαιώθηκε. Ναι αυτό είναι success story. Ναι, αυτό μας οδήγησε στο μαγικό αυτό τόπο Οκτώβρη μήνα (κατά τον οποίο, σημειωτέον, ο τουρισμός συνεχίζεται απρόσκοπτα).
Η ΑΥΡΑ ΤΟΥ “ΤΡΕΛΟΥ” ΑΛΙΦΕΡΗ
Τυπικά ο Αλιφέρης προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά εκπροσώπησε τους πάντες. Και όταν πέθανε το 2012, ακόμα και ο Πάνος Καμμένος έκλαιγε γοερά στην κηδεία του, δίπλα σε σοσιαλιστές και αριστερούς.
Μόλις τέσσερα χρόνια πριν, ο πάντα ανήσυχος Αλιφέρης είχε τελέσει στο νησί τους πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα αποδεικνύοντας στην πράξη ότι πήγαινε πάντα κόντρα στο ρεύμα. Οπως πήγε κόντρα στο ρεύμα για να ιδρυθεί στο νησί Λύκειο, για να αποκτήσει ο τόπος μία σχεδόν μόνιμη συγκοινωνία, για να πειστούν οι κάτοικοι να μείνουν στην Τήλο και να κάνουν όλοι μαζί μία αναπτυξιακή τομή. Απολύτως δίκαια λοιπόν ο υπέροχος παραλιακός πεζόδρομος στα Λιβάδια έχει το όνομά του. Τάσος Αλιφέρης.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Όταν προέκυψε το κενό εξουσίας στην Τήλο το 2012, η Μαρία Καμμά Αλιφέρη, σύζυγος του αδελφού του Τάσου, βγήκε μπροστά. Είπε “ναι, εγώ αλλά και όλοι μαζί για να συνεχίσουμε στο δρόμο που χάραξε ο Αλιφέρης”. Δεν πρόκειται για επαγγελματία πολιτικό-πολιτευτή. Πρόκειται για μία δυναμική, προοδευτική γυναίκα, γέννημα-θρέμμα της Τήλου, η οποία αποφάσισε όχι απλά να πάρει το πηδάλιο αλλά να φορέσει τα παπούτσια του εκλιπόντος συνεχίζοντας τις… επαναστατικές-για τα ελληνικά δεδομένα-κινήσεις.
Εφέτος η Τήλος ήταν το σημείο αναφοράς του φεστιβάλ Meditarranee που διεξάγεται μία φορά το χρόνο στη Λωζάνη προς τιμή των μεσογειακών χωρών. Η δήμαρχος ταξίδεψε μέχρι την Ελβετία για να αναλύσει, εκτός των άλλων, πώς η μικρή Τήλος συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά σε χρόνους δύσκολους. Και ήταν λογικό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος να βρεθεί το θέμα της ενεργειακής αυτονομίας.
“To όφελος για το νησί από την επένδυση στην ανεμογεννήτρια είναι φανερό, είναι πασιφανές. Θα μας εξασφαλίζει πρώτα απ’ όλα σταθερή ενέργεια κάτι που δεν το έχουμε τώρα. Το μεγαλύτερο όμως όφελος για μένα είναι το τι σηματοδοτεί αυτό το έργο” μας εξηγεί η δήμαρχος σε ένα μικρό καφέ της Αθήνας, του προσωρινού σταθμού της μεταξύ Λωζάνης και Τήλου.
“Είναι η σφραγίδα του χαρακτήρα που θέλουμε να δώσουμε στο νησί και αυτή δεν είναι άλλη από αυτή της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικολογίας. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε πήρε και τόσο μεγάλη δημοσιότητα το έργο. Αυτό που συζητήθηκε πολύ στην Λωζάνη ήταν ακριβώς το ότι μέσα στην κρίση και μέσα στη μαυρίλα έγινε κάτι τέτοιο. Και μέσα σ’ αυτή τη μαυρίλα η Λωζάνη ξεχώρισε ένα μικρό νησί και για το θέμα του προσφυγικού και για το θέμα της ενέργειας”.
Προσφυγικό…Το άλλο θέμα που κάνει την Τήλο να ξεχωρίζει σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα. Το νησί ζητάει πρόσφυγες, τους θέλει ενεργούς και ακμαίους, δεν φοβάται το διαφορετικό. Γι’ αυτό και η ανακούφιση της δημάρχου όταν πληροφορήθηκε ότι στην Τήλο φτάνουν σύντομα τέσσερις νέες οικογένειες προσφύγων.
“Επιτέλους! Αυτό που εννοώ ότι ενώ αρχίσαμε πάρα πολύ δυνατά και έγινε όλος αυτός ο ντόρος από τα διεθνή ΜΜΕ, όταν είπαμε ότι θέλουμε να το δουλέψουμε μόνοι μας όλο αυτό σαν δημοτική αρχή, χωρίς παρεμβάσεις ΜΚΟ, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας”.
Και καταγγέλλει η κ. Καμμά: “Δεν μας φέρνουν πρόσφυγες επίτηδες. Και ένα τέτοιο καμπ όπως το δικό μας είναι πλέον σχεδόν άδειο. Μας εξέθεσαν ανεπανόρθωτα. Αυτό που λέμε από την αρχή είναι ότι δεν είναι αυτή η σωστή διαχείριση του προσφυγικού. Να έχουμε τους ανθρώπους κλεισμένους σε κέντρα, απομονωμένους, να τους ταΐζουμε αλλά ουσιαστικά να μην τους προσφέρουμε τίποτα.
Εμείς θέλουμε να τους εντάξουμε πλήρως στον κοινωνικό ιστό του νησιού. Δεν υπάρχει άλλη, πιο σωστή αντιμετώπιση για το προσφυγικό. Για όσο καιρό μείνουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα, μπορούν να προσφέρουν.
Στην Τήλο βέβαια είναι και η κοινωνία ανοιχτή. Το κέντρο το φτιάξαμε μόνοι μας, χωρίς καμία βοήθεια. Όταν λοιπόν δεν είχαμε κόσμο, πήραμε μία ομόφωνη-το τονίζω, ομόφωνη- απόφαση δημοτικού συμβουλίου και είπαμε είμαστε εδώ, μπορούμε να φιλοξενήσουμε μέχρι και 10 οικογένειες. Ο μοναδικός όρος που βάλαμε ήταν να προέρχονται οι άνθρωποι από μία εθνότητα για να αποφύγουμε τις αντεγκλήσεις. Αυτή είναι η λύση του προσφυγικού. Και τέλος πάντων δεν έχουμε και τόσους πολλούς πρόσφυγες στην Ελλάδα για να μην μπορεί να λυθεί το θέμα”.
Συνεχίζει απτόητη: “Τους παίρναμε μαζί μας σε όλα, ακόμα και στους γάμους. Η πραγματική ένταξη όμως γίνεται όταν ο πρόσφυγας αρχίζει να δουλεύει. Φροντίσαμε λοιπόν να εφοδιαστούν με όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να μπορούν να εργαστούν. Πέρυσι δεν υπήρξε ενήλικας πρόσφυγας που να μην δούλεψε στο νησί”.
Και τώρα περιγράφει το μεγάλο της όραμα: “Μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν όμως τι γίνεται; Να κάθονται πάλι ενώ είχαν βρει ένα ρυθμό ζωής; Βάλαμε λοιπόν πλώρη να δημιουργήσουμε μία ΚοινΣΕπ που θα ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Όχι τον τουρισμό. Ανέκαθεν η Τήλος έκανε εξαιρετικό τυρί, έχουμε μία ιδιαίτερη τεχνική σ’ αυτό. Και λέμε να κάνουμε ένα τυροκομείο. Ξεκινήσαμε και κάποιος δήμος από τη Γενεύη ουσιαστικά υιοθέτησε το έργο. Τα χρήματα όλων των εκδηλώσεων του εν λόγω δήμου μέσα στο 2019 θα πάνε στο έργο το δικό μας.
Λέμε εκτός από ντόπιους και πρόσφυγες να μπουν μέσα και οικονομικοί μετανάστες. Τους βάζουμε και αυτούς μέσα. Δεκαπέντε εθνικότητες έχουμε στο νησί. Ετοιμαζόμαστε, όλα καλά, τι δεν έχουμε; Πρόσφυγες. Αγοράσαμε κατσίκια, έχουμε πάνω από 30. Όλη η διαδικασία, από την εκτροφή του ζώου μέχρι την παραγωγή του τελικού προϊόντος θα γίνεται εκεί”.
Εξηγεί επίσης ότι “εγώ δεν είμαι πολιτικός. Είμαι δήμαρχος και ενεργός πολίτης με την έννοια ότι θέλω να κάνω πράξη αυτά που πιστεύω ότι είναι θετικά για τον κοινωνικό ιστό του νησιού μας. Ο δήμος Τήλου είναι ο πιο χρεωμένος δήμος στην Ελλάδα αλλά είναι τιμή μας! Χρεωθήκαμε για να δημιουργήσουμε αναπτυξιακά εργαλεία για το νησί. Ένα από αυτά ήταν το πλοίο που έσπασε την απομόνωση. Ήταν όμως πολύ ακριβή η συντήρησή του. Η Τήλος έτσι και αλλιώς έχει πάρει το δρόμο της ανάπτυξης. Ο σκοπός του δήμου δεν είναι να γίνει εφοπλιστής, ένα βοηθητικό εργαλείο ήταν για το νησί”.