Στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταφέρονται τα ταμειακά υπόλοιπα του Δήμου Ρόδου. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από σχετική εισήγηση του προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας, Θεόδωρου Παπαγεωργίου. Δεν έλειψαν πάντως οι στιγμές έντασης και οι αντεγκλήσεις μεταξύ των μελών της δημοτικής αρχής και της μειοψηφίας.
Σύμφωνα με την εισήγηση, προκύπτει μείζον θέμα παραλείψεων μη συμμόρφωσης σε νόμο, εφόσον δεν υπήρξε αναστολή από το ΣτΕ, το οποίο θέμα έχει οικονομικές ζημιογόνες παραμέτρους σε βάρος του Δήμου Ρόδου αφού το «μέσο επιτόκιο καταθέσεως είναι 3,2% έναντι επιτοκίου 0,25% από δύο Τράπεζες, και 1,40% από άλλες δύο συστημικές», με επισήμανση από τη Νομική Υπηρεσία επί των τελευταίων, ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε η υποχρέωση μεταφοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τις διατάξεις του β’ εδαφίου της παραγρ. 2 του άρθρου 171 του Ν. 3463/2016, «τα υπόλοιπα (των Δήμων) κατατίθενται εντόκως, σε λογαριασμό όψεως ή προθεσμιακό, σε πιστωτικό ίδρυμα που καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου». Συνεπώς, σε κάθε περίπτωση, θα ήταν επιβεβλημένο με αιτιολογημένη απόφαση επί της οικονομικώς συμφέρουσας προσφοράς, το δημοτικό συμβούλιο να έχει επιλέξει την Τράπεζα καταθέσεως των υπολοίπων και του ταμείου του».
Επί όλων των παραπάνω ζητημάτων και με υπολογισμό, σύμφωνα με την εισήγηση, υπήρξαν πράξεις και παραλείψεις εξ αιτίας των οποίων υπήρξε απώλεια εσόδων από τον Δήμο Ρόδου άνω των 4.000.000 ευρώ, στερώντας από τους δημότες της Ρόδου έσοδα, έργα και ανάπτυξη στο νησί μας.
Για τους παραπάνω λόγους, εντέλλεται η Νομική Υπηρεσία όπως υποβάλει άμεσα γνωμοδότηση, βασιζόμενη σε έγγραφα οικονομικά στοιχεία που θα παραθέσουν, εντελλόμενες επίσης προς τούτο οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, με θέμα της γνωμοδότησης «εάν σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τους Ο.Τ.Α. γεννήθηκαν ευθύνες και ποίων επί των παραπάνω επιζήμιων συνεπειών σε βάρος του Δήμου Ρόδου».
Ο αντιδήμαρχος Ο7ικονομικών, Τηλέμαχος Καμπούρης, δήλωσε ότι η δημοτική αρχή, σεβόμενη πάντα τις αποφάσεις της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, πρότεινε τη μεταφορά των ταμειακών υπολοίπων στην ΤτΕ λόγω των υψηλών επιτοκίων που προσφέρει, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του Δήμου Ρόδου.
«Τι καλούμαστε να αποφασίσουμε σήμερα; Γιατί δεν συμμορφώθηκαν οι προηγούμενοι, ή αν θα συμμορφωθούν από εδώ και πέρα; Δεν υπάρχει θέμα γιατί δεν υπάρχει νόμος που να υποχρεώνει το Δήμο να μεταφέρει τα ταμειακά υπόλοιπά του. Ο μνημονιακός νόμος καταργήθηκε, δεν υφίσταται», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σάββας Διακοσταματίου.
Ένσταση ως προς τη διατύπωση του θέματος στην ημερησία διάταξη διατύπωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Αξιών» κ. Δημήτρης Κρητικός, ο οποίος επεσήμανε ότι το δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να κληθεί να αποφασίσει απλά για τη μεταφορά των αποθεματικών στην ΤτΕ και όχι για τις ευθύνες που τυχόν έχει η προηγούμενη δημοτική αρχή.
«Τονίζω το σεβασμό μας στα κεντρικά μας όργανα στην ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ. Είναι ωραίο να συζητάμε θεωρητικά, όμως είναι άλλο πράγμα να μετράμε κουκιά στην προκειμένη περίπτωση 4 εκατομμύρια ευρώ, είτε μας αρέσει είτε όχι. Για τα ταμειακά διαθέσιμα ο τότε δήμαρχος, Φώτης Χατζηδιάκος εισηγήθηκε-για πολιτικούς λόγους φαντάζομαι-ότι δεν θα έπρεπε να μεταφερθούν τα χρήματα στην ΤτΕ. Δεν είμαι εδώ για να απαγγείλω οποιαδήποτε μομφή, να αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις του δημοτικού συμβουλίου και δεν θα κρίνω αν έγιναν όλα σωστά ή όχι. Όμως το μέσο επιτόκιο της ΤτΕ κατά την τελευταία πενταετία ήταν 3,2% ενώ το μέσο επιτόκιο που πήρε ο Δήμος μας από τις καταθέσεις του στις συστημικές τράπεζες ήταν 0,28%. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου μας είναι 47.421.000 ευρώ αυτή τη στιγμή».
Δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών λογιστών στην Ελλάδα εκτιμούν ότι ο Δήμος χάνει τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Να δεχθώ ότι η πολιτική απόφαση για τη μεταφορά των ταμειακών υπολοίπων στην ΤτΕ, ήταν ορθή. Μετρώντας τα κουκιά, δεν μπορεί να επιβραβεύσει κανείς την πρώην δημοτική αρχή. Οι οικονομικές υπηρεσίες έπρεπε να αποφασίσουν για τη μεταφορά των χρημάτων στην ΤτΕ που έδινε τα υψηλότερα επιτόκια. Η απώλεια κυμαίνεται από 4 έως 6 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα με τα οποία γίνονται έργα. Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη, να μεταφερθούν τα χρήματα και να ωφεληθεί ο Δήμος από τα επιτόκια», δήλωσε ο δήμαρχος, Α. Καμπουράκης κατά την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο. Ο πρώην δήμαρχος, Φώτης Χατζηδιάκος, θέλοντας να υπερασπιστεί την απόφαση της μη μεταφοράς των αποθεματικών, δήλωσε ότι ήταν εναρμονισμένη με την απόφαση της ΚΕΔΕ. Αναλυτικότερα δήλωσε τα εξής: «Το δημοτικό συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και δεν μπορούν να υποκαθιστούν οι υπηρεσίες τις πολιτικές τοποθετήσεις, διαφορετικά δεν χρειάζεται καν να γίνονται εκλογές. Ο ρόλος των Δήμων είναι διεκδικητικός, μαχητικός και αγωνιστικός. Ασκεί πίεση στην κεντρική διοίκηση όταν απαξιώνεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος Ρόδου κατάφερε και ανέτρεψε την φασιστικής νοοτροπίας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το 2015. Ξεχνάτε το PSI του 2012; Ποιος μας διασφάλιζε ότι θα είχαμε οφέλη αν μεταφέραμε τα χρήματα στην ΤτΕ; Ανατρέξτε στις δηλώσεις της ΝΔ και όλων των κομμάτων. Μόνο από την ΚΕΔΕ έγιναν 50 παραστάσεις. Ήταν απόφαση τότε όλων των Δήμων και της ΚΕΔΕ. Δεν ψηφίσαμε αλόγιστα αλλά στοιχημένοι στον όρκο να υπερασπιστούμε τα δίκαια του Δήμου», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος., ο οποίος πρόσθεσε:
«Το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Σαν παλαιότερος αυτοδιοικητικός θέλω να βοηθήσω τον τόπο μου και όχι να ωφεληθώ. Επιχειρείτε να κάνετε ό,τι δεν έκαναν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας έφθασαν τα 47 εκατομμύρια και θέλετε περισσότερα να ξοδέψετε για τις γιορτές για μεταφορές με τα λεωφορεία και για το Εθνικό. Προσέξτε να μην παρεξηγηθείτε στο κεντρικό αυτοδιοικητικό όργανο της ΚΕΔΕ».
Πριν τη δευτερολογία του δημάρχου, Α. Καμπουράκη, ο οποίος δήλωσε: «Δεν καταλαβαίνω αν το αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης είναι να απευθυνθούμε στις εισαγγελικές αρχές ή οπουδήποτε αλλού. Αν δεσμευθείτε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό θα αποσύρω το θέμα. Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό. Έγινε όμως κάτι λάθος που στέρησε από το Δήμο 4.000.000 ευρώ; Οι πολίτες μας δεν μας εμπιστεύθηκαν, δεν μας έστειλαν εδώ για να κρύβουμε τέτοια ποσά».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σάββας Διακοσταματίου δήλωσε τα εξής: «Το 2015 δεν ήμουν αντιδήμαρχος Οικονομικών. Όμως οι αποφάσεις αυτές ήταν ιστορικές. Ελήφθησαν και από τα κεντρικά όργανα και δεν υπάρχει καμία ζημία για το Δήμο Ρόδου. Τα χρήματα του Δήμου θα γίνονταν ομόλογα και όπως έχασαν τα αποθεματικά τους το ίδρυμα των Κολυμπίων και ο ΟΑΕΔ θα χάνονταν τα χρήματα των Ροδιτών. Και δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για τα ποσά που έχασε ο Δήμος από τα υψηλά επιτόκια της ΤτΕ, εάν δεν αφαιρέσουμε τις υποχρεώσεις που έπρεπε να κρατάμε το μήνα, ήτοι 5,8 εκατ. ευρώ για τις μισθοδοσίες. Επίσης έπρεπε να έχουμε χρήματα για τις υποχρεώσεις μας 60 ημέρες πριν από την πληρωμή των υποχρεώσεων και τους ελέγχους. Πώς θα λειτουργούσε ο Δήμος Ρόδου; Εάν ζημιώθηκε ο Δήμος Ρόδου, θα πρέπει να έχουν ζημιωθεί οι 300 Δήμοι της χώρας». Παράλληλα τόνισε ότι ούτε και σήμερα υπάρχει εισήγηση για το ποσό που θα πρέπει να κατατεθεί στην ΤτΕ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο τίτλος της εισήγησης, να αποφασίσει δηλαδή το σώμα εάν θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ, καθώς όλα τα υπόλοιπα είναι…άνευ αντικειμένου. Την άποψη ότι η εισήγηση που κατατέθηκε ήταν εκτενής εξέφρασε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου. Να αναβληθεί η απόφαση στο δεύτερο σκέλος της εισήγησης, για να μην σπάσει το ενιαίο μέτωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησε από την παράταξη του κ. Χατζηδιάκου, ο κ. Γιώργος Πόκκιας.
https://www.dimokratiki.gr/27-10-2019/metaferontai-stin-trapeza-tis-ellados-ta-tameiaka-ypoloipa-toy-dimoy-rodoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
Πάλι το κλεφτοπασοκ θα είναι μπλεγμένο σίγουρα!!!
Εχει ο Δήμος 100 μύρια για να χάσει σε 2 έτη 6 μύρια τόκους?