Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο σχολείο του Καστελορίζου όπου για δύο ημέρες βρέθηκε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης επισκέφθηκαν τους νέους του νησιού, μοίρασαν μπάλες και δίδαξαν τα μυστικά του βόλεϊ.
Η βολεϊκή αποστολή έπειτα από πέντε ώρες ταξίδι με το πλοίο της γραμμής έφτασε στο γραφικό Καστελόριζο και επισκέφτηκε την ιστορική «Σαντράπεια Αστική Σχολή» που στεγάζει τα 62 παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Τα παιδιά που τρεις μέρες νωρίτερα είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του 2004 πήραν και γεύση από βόλεϊ ενώ «φώναξαν» το αίτημά τους για τη δημιουργία μίας αθλητικής εγκατάστασης με σωστές προδιαγραφές για να αθληθούν.
Ο ταμίας του Δ.Σ. της Ε.Ο.ΠΕ. Τάκης Καβαλιεράκης και οι ομοσπονδιακοί προπονητές Χρήστος Ντόζης και Κώστας Γκούντας συνεχίζοντας την περιοδεία τους στα Δωδεκάνησα θεώρησαν χρέος τους να επισκεφτούν τα παιδιά στο ακριτικό νησί και να τους μιλήσουν για τα μυστικά του βόλεϊ αλλά και του αθλητισμού γενικότερα. Η πρωτοβουλία ανήκει στον αντιπρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής Δωδεκανήσων, Νίκο Κουκιά, και του αδελφού του Χρήστου αλλά και του ταμία της Ενωσης, Σάκη Κυπριώτη.
Σαμψάκος: «Βολεϊκή ανάσα»
«Είναι χαρά μας που ήρθε η Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης στον τόπο μας. Είμαστε μόνοι μας εδώ, μας έδωσαν μία ανάσα και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για την επίσκεψη. Η Πολιτεία είναι στο πλευρό μας και ό,τι και αν τους ζητήσουμε μας το δίνει», αναφέρει ο δήμαρχος, Γιώργος Σαμψάκος, ενώ από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Αχλαδιώτης – εγγονός της θρυλικής κυράς της Ρω – ζήτησε βοήθεια και καθοδήγηση από την ΕΟΠΕ για τη δημιουργία ενός γηπέδου μπιτς βόλεϊ ώστε να προπονούνται τα παιδιά όλο το χρόνο.
Εφραιμία: «Δεν έχουμε εγκαταστάσεις»
Συγκινητική, όμως, ήταν η τοποθέτηση των δύο μεγαλύτερων παιδιών του σχολείου. Της Εφραιμίας που είχε όνειρο να παίξει ποδόσφαιρο αλλά δεν έχει αυτή τη δυνατότητα αλλά και ο 17χρονος Νίκος που πηγαίνει Γ΄ Λυκείου και παλεύει να περάσει στα ΤΕΦΑΑ αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να προπονηθεί: «Πιο πολύ μου αρέσει το ποδόσφαιρο, όμως στο Καστελόριζο δεν έχουμε τις εγκαταστάσεις και τους ανθρώπους να μας βοηθήσουν να έχουμε κάποια μάθηση στα αθλήματα. Με το πρόγραμμα των αθλητικών που γίνεται κάθε χρόνο υπάρχει η δυνατότητα να μάθουμε ορισμένα πράγματα, εφόσον υπάρχει θέληση και από εμάς», είπε η Εφραιμία.
Νίκος: «Δεν έχω που να κάνω προπόνηση»
Συγκλονιστική και αυθόρμητη η τοποθέτηση του 17χρονου Νίκου που παλεύει μόνος του σε ένα νησί που βρίσκεται 72 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου και χωρίς να έχει χώρο άθλησης για να κάνει προπόνηση στα αθλήματα και στίβο: «Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις το κάνει πολύ δύσκολο, όμως συνεχίζω και προσπαθώ με ό,τι έχω στη διάθεσή μου θέλοντας να πετύχω τον στόχο μου. Ασχολούμαι με τον στίβο, αλλά γεννήθηκα παίζοντας ποδόσφαιρο αλλά εξελίχθηκε σε κάτι ατομικό, γιατί δεν υπάρχουν υποδομές και αρκετά άτομα για τη δημιουργία ομάδας. Επέλεξα τον στίβο με αυτό το κριτήριο, τρέχω 100 μέτρα και για το ΤΕΦΑΑ θα δώσω το άθλημα των 400 μέτρων και ότι άλλα αθλήματα υπάρχουν. Είναι δύσκολο αλλά τα διαμάντια φτιάχνονται στη πίεση, οπότε συνεχίζουμε».
Δεν υπάρχουν γήπεδα στο Καστελόριζο
Τα παιδιά προπονούνται σε ένα μικρό αλλά «κουκλίστικο» γηπεδάκι με ταρτάν που έχει φιλέ του βόλεϊ σε κανονικές διαστάσεις, μπασκέτες και τέρματα του χάντμπολ. Η διευθύντρια του σχολείου παρατήρησε πως υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες αθλητικές υποδομές ώστε να αθλούνται τα παιδιά: «Σας ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη στο Καστελόριζο. Η αλήθεια είναι πως το βόλεϊ στο νησί μας δεν είναι τόσο διαδεδομένο όπως είναι άλλα αθλήματα. Οπότε η παρουσία κλιμακίου της Ομοσπονδίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έχουμε ένα πολύ ωραίο γήπεδο στο σχολείο, αλλά αν θέλει κάποιος μαθητής να δώσει αθλήματα για να περάσει στο πανεπιστήμιο, εκεί υστερούμε. Το νησί δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές. Η Πολιτεία μας προσέχει πολύ, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ενώ υπάρχουν και ιδιωτικές πρωτοβουλίες ανθρώπων που μας έχουν βοηθήσει στο σχολείο και με την ευκαιρία αυτή τους ευχαριστούμε πολύ. Έχουμε παιδιά με ταλέντο αλλά δεν έχουν που να προπονηθούν για τις εξετάσεις τους».