Τοπικές Ειδήσεις

Μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των Αλβανών που διαμένουν στη Ρόδο

Σχεδόν στο μισό έχει μειωθεί ο πληθυσμός της αλβανικής κοινότητας στα Δωδεκάνησα στα τελευταία χρόνια, ιδιαιτέρως από την περίοδο της πανδημίας και μετά, αναζητώντας καλύτερη τύχη σε χώρες του εξωτερικού.
Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι πλέον έντονη κυρίως στα μικρά νησιά αλλά και στη Ρόδο απ΄όπου ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών έφυγε κυρίως στην τελευταία διετία με κύριο κίνητρο τις καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, περίπου 800 Αλβανοί που διέμεναν και εργάζονταν στη Ρόδο έφυγαν στα τελευταία δύο χρόνια με προορισμό χώρες της Ευρώπης, ωστόσο είναι δύσκολο να γίνει ακριβής υπολογισμός επειδή ένας μεγάλος αριθμός ακόμα δεν διαθέτει νόμιμα έγγραφα παραμονής και εργασίας.
Πολλοί Αλβανοί που ζούσαν για χρόνια στα Δωδεκάνησα, επέλεξαν να φύγουν προς χώρες της βόρειας Ευρώπης και στην Βρετανία, ενώ είναι μικρός ο αριθμός εκείνων που επέλεξαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους.
Οι περισσότεροι ήταν εργάτες γης, εποχιακά απασχολούμενοι στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού ως εργατικό και βοηθητικό προσωπικό όπως επίσης πολλοί είχαν απορροφηθεί στον κλάδο της οικοδομής. Σημαντική ήταν η συνεισφορά των γυναικών από την Αλβανία στην φροντίδα ηλικιωμένων αλλά και στην καθαριότητα σπιτιών και επιχειρήσεων.
Η δυναμική μετακίνηση που καταγράφεται στα τελευταία χρόνια, δημιουργεί πολλές κενές θέσεις εργασίας κυρίως στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, στον τουρισμό, στην οικοδομή αλλά και στη φροντίδα ηλικιωμένων.
Επειτα από περίπου 30 χρόνια που ξεκίνησε η μετανάστευση των Αλβανών στην Ελλάδα, σήμερα αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα μεταναστών στη χώρα αλλά και την ομάδα μεταναστών εκείνη που ενσωματώθηκε περισσότερο στον κοινωνικό ιστό.
Η πρώτη γενιά Αλβανών μεταναστών αποτέλεσε ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης στα Δωδεκάνησα. Η δεύτερη γενιά, τα παιδιά δηλαδή των μεταναστών που ήρθαν πριν από 30 χρόνια στα νησιά μας, σήμερα θεωρούνται πλήρως ενταγμένα στην τοπική κοινωνία, με εφαλτήριο την φοίτησή τους στα σχολεία παρότι αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρά προβλήματα όπως η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Η αλβανική κοινότητα στη Ρόδο αριθμεί περίπου 5.000 άτομα, αριθμός που υπολογίζεται κατά προσέγγιση εξαιτίας εκείνων που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Πολλοί από αυτούς σήμερα είναι επιχειρηματίες, που δίνουν δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους συμπατριώτες τους, αλλά και Ρόδιους.
Πολλοί προσπαθούν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια αλλά η διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα. Οι περισσότεροι, νομιμοποιούν τη διαμονή τους με άδειες παραμονής τριετούς διάρκειας.
Οσοι ζουν εδώ με τα παιδιά τους τα οποία έχουν ανοίξει τα φτερά τους και ως δεύτερης γενιάς μετανάστες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, δύσκολα παίρνουν την απόφαση να μεταναστεύσουν ξανά παρότι κάποιοι το έχουν τολμήσει. Πλέον στη Ρόδο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα αναπτύσσεται και η τρίτη γενιά Αλβανών.
Οι περισσότεροι Αλβανοί που αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και ζωής σε άλλες χώρες, είτε δεν έχουν δημιουργήσει οικογένεια στη Ρόδο, είτε ακριβώς εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να μπορέσουν να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον και να κάνουν οικογένεια αλλού.
Όπως έπραξαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, έτσι και οι Αλβανοί, στην περίοδο της κρίσης, έφυγαν ως οικονομικοί μετανάστες από την Ελλάδα προς χώρες με καλύτερες προοπτικές, με αποκορύφωμα την περίοδο της υγειονομικής κρίσης που συντάραξε τον τουρισμό και δημοφιλείς προορισμοί όπως η Ρόδος, δοκιμάστηκαν, με τις επιχειρήσεις του τουρισμού να κλείνουν αφήνοντας άνεργους χιλιάδες εργαζόμενους.
Οι περισσότεροι, μετά τον κλυδωνισμό του τουριστικού οικοδομήματος εξαιτίας της πανδημίας και στη συνέχεια την ενεργειακή κρίση που εκτόξευσε το κόστος ζωής κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, αναζήτησαν θέσεις στο εξωτερικό που τους διασφαλίζουν εργασία όλο τον χρόνο.
Η ανάπτυξη της Αλβανίας στα τελευταία χρόνια, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την επιστροφή πολλών Αλβανών πίσω στην πατρίδα τους, παρότι ακόμα θεωρείται ένα δύσκολο εγχείρημα λόγω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο πολλοί νέοι Αλβανοί, που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιλέγουν να σπουδάσουν στη χώρα καταγωγής τους παρότι είναι δύσκολο για πολλούς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, ακόμα και λόγω γλώσσας, αφού φοίτησαν στα ελληνικά σχολεία.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους κάποιοι επιστρέφουν στην Ελλάδα και πολλοί περισσότεροι στρέφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Πλέον, με βάση και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται ραγδαία συρρίκνωση των οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι επιλέγουν τον δρόμο της φυγής ή του επαναπατρισμού, λόγω της ζοφερής ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Arben    29.10.2023 00:00

    Εχ Ρόδο, όμορφη Ρόδο! Όταν φύγαμε, έκλαψε το παιδί μού, έκλαψα και εγω. Τέτοιο μέρος όμορφο, δεν το βρίσκεις πουθενά.

  • Avni Rusi    28.10.2023 19:20

    Το μόνος λόγος που έφυγανε οι Αλβανοί είναι η άδεια παραμονής
    Έχω 20 χρόνια στην Ελλάδα και ακόμα μας ταλαιπωρούν με με τριετία

  • ΚΩΣ    28.10.2023 00:43

    Αμήν μακάρι να ισχύει !!!

Σχολιασμός άρθρου