Ειδήσεις

Συμφωνία τριών σημείων με Αγκυρα για το μεταναστευτικό

Ολο και πιο κοντά έρχεται μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο αποτελεί μια ανοιχτή πληγή τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Τουρκία καθώς διαιωνίζει την καχυποψία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον ρόλο της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν ως καταληκτική ημερομηνία την 7η Δεκεμβρίου, οπότε θα λάβει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν.

Στόχος είναι στο τέλος του Συμβουλίου να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, ένα «μνημόνιο κατανόησης» όπως θα λέγεται, που μεταξύ άλλων γίνεται συζήτηση να περιλαμβάνει τα εξής:

• Πρώτον, τη μόνιμη εγκατάσταση Ελληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και αντίστοιχα Τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη για την καλύτερη συνεννόηση Αθήνας και Αγκυρας στον «κοινό στόχο» που είναι ο έλεγχος των ροών και από τις δύο πλευρές. Επιδίωξη είναι να γνωρίζει τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά «πόσες βάρκες» περνούν ανά πάσα στιγμή και να υπάρχει όπου χρειάζεται άμεση «αναχαίτιση» του φαινομένου. Ο σχεδιασμός είναι η ενημέρωση που γίνεται τώρα μεταξύ των υπουργών και των γραφείων τους να γίνει θεσμική μέσω των καθ’ ύλην αρμοδίων, δηλαδή των Λιμενικών Σωμάτων, κάτι που θα διασφαλίζεται με την παρουσία των δύο αξιωματικών στα αντίστοιχα κέντρα. Αντίστοιχη επικοινωνία θα υπάρχει και για τις ροές στον Εβρο, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, με τα αστυνομικά σώματα των δύο χωρών να είναι σε απευθείας επικοινωνία.

Η μόνιμη εγκατάσταση Ελληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και Τούρκου στη Μυτιλήνη, το «μορατόριουμ» δηλώσεων και η βίζα.

• Δεύτερον, τη δέσμευση των δύο χωρών για αποφυγή εμπρηστικών δηλώσεων εκατέρωθεν, οι οποίες, όπως έχει δείξει η ιστορία, μπορεί να πυρπολήσουν τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα «βυθίζει βάρκες» με μετανάστες.

• Τρίτον, την ενεργοποίηση ενός παλαιού αιτήματος της Αγκυρας που αποτέλεσε βασικό κομμάτι των συζητήσεων και αφορά την ευκολότερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του Αν. Αιγαίου. Πρόκειται για τη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω, τη Λέρο και το Καστελλόριζο. Οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν σε αυτά τα νησιά και να εκδίδεται σε ελληνικό έδαφος βίζα που θα έχει –και αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν– 12μηνη ισχύ. Το εν λόγω σχέδιο λέγεται «διευκόλυνση βίζας» και το έχει συζητήσει εκτενώς ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης με την επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, με τα νησιά να λειτουργούν ως μοντέλο για περαιτέρω διευκολύνσεις στις μετακινήσεις Τούρκων πολιτών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενδεικτικό της προόδου που έχει σημειωθεί στο θέμα είναι πως στις 23 Νοεμβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από τη συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει τετ α τετ με την επίτροπο κ. Γιόχανσον.

Το χρονικό
Τα παραπάνω, όπως επισημαίνει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, είναι σε «καλό δρόμο», όπως φάνηκε και από το τελευταίο ταξίδι του κ. Καιρίδη στην Αγκυρα, όπου είχε τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του Αλί Γερλίκαγια. Η συνάντηση αποτέλεσε ακόμη ένα κομμάτι του παζλ για την επίλυση του θέματος, κάτι που φάνηκε και από το ανακοινωθέν που ακολούθησε, με το οποίο η Τουρκία δεσμεύεται στον αγώνα ενάντια στην παράνομη μετανάστευση και διακίνηση. Είχαν προηγηθεί συνομιλίες του κ. Καιρίδη με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ ακολούθησε στις 20 του ίδιου μηνός το τετ α τετ κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Στις 23 Σεπτεμβρίου είχαμε συνάντηση στη Βουλγαρία τεχνικών κλιμακίων από Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία, ενώ το ίδιο τριμερές σχήμα θα συναντηθεί εκ νέου στις 15 Νοεμβρίου στις Σαράντα Εκκλησιές, της Ευρωπαϊκής Τουρκίας. Τέλος, μετά τη συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου στην Αθήνα ο κ. Γερλίκαγια ανταποδίδοντας την επίσκεψη Καιρίδη, ώστε –εφόσον όλα έχουν πάει βάσει σχεδιασμού– να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου