Ειδήσεις

Θεμιστοκλέους: Στόχος να μην έχουμε αναμονή για κανένα περιστατικό

«Γνωρίζουμε πόσοι είναι οι αναμονής στη χώρα και πόσα άτομα περιμένουν και θα ανακοινώσουμε όταν θα έχουμε και την έναρξη του προγράμματος», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ενώ πρόσθεσε, ακόμη:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η πληροφορία στο νοσοκομείο, στους γιατρούς και στο υπουργείο Υγείας κεντρικά (…) Ο απώτερος στόχος είναι να μην έχουμε αναμονή παραδείγματος χάρη πάνω από 4 μήνες για κανένα περιστατικό στη χώρα.

Δεν έχουμε αναμονή στα ογκολογικά περιστατικά, κανένας ασθενής με ογκολογικό περιστατικό δεν έχει αναμονή. Χειρουργείται εντός μιας εβδομάδας, δέκα ημερών. Χειρουργείται άμεσα – όπως και δεν έχουμε αναμονή στα βαριά περιστατικά. Αναμονή έχουμε, είναι 5 επεμβάσεις, καλύπτουν περίπου το 90%, η αρθοπλαστική ισχύος, γόνατος, ομφαλοκήλη, βουβωνοκήλη και καταράκτη αποτελούν το 90% της λίστας αναμονής».

Για τις υπερσυνταγογραφήσεις, επισήμανε:

Βγήκαν εντυπωσιακά στοιχεία και για αυτό ήταν και οι πρώτοι έλεγχοι έδωσαν εύκολα αποτελέσματα γιατί υπάρχουν και άλλα τα οποία διερευνώνται. Είναι αυτά που λέμε γκρίζες ζώνες, μπορεί να μην είναι παράνομες συνταγογραφήσεις αλλά καλούνται οι γιατροί να δώσουν εξηγήσεις. Αυτά που ανακοινώθηκαν ήταν ακραίες περιπτώσεις που είναι προφανώς παράνομες. Δεν μπορεί να γράφει κάποιος συνταγές στις 4 το πρωί μαζικά.

Έχει συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται. Οι γιατροί αυτοί ήδη έχουν αρχίσει τα διοικητικά μέτρα και θα πάνε και στα πειθαρχικά. Μπορεί τα πειθαρχικά μέτρα να αποφασίσει αναστολή της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έχει ένα ποινικό και ένα αστικό μέρος που θα συνεχίσει να υπάρχει.

Έχουν επιβληθεί πρόστιμα από τον ΕΟΠΥΥ που τους παρακολουθεί έχει μια διαδικασία που θα κρατήσει αρκετό καιρό.

Η τεχνολογία βοηθάει. Υπάρχουν καταγεγραμμένα τα βήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι και δεκαετία πίσω και όσο υπάρχει και ένα σύστημα anti-fraud όπως ονομάζεται που βρίσκει τις ακραίες περιπτώσεις και χτυπάνε καμπανάκια, είναι τα red flags τα οποία λέγονται, η τεχνολογία βοηθάει πάρα πολύ.

Αυτά που έχετε δει είναι ακραίες περιπτώσεις, περιπτώσεις οι οποίες βρίσκονται προφανή εκτός λογικής, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις οι οποίες διερευνώνται που καλούνται οι γιατροί να δώσουν εξηγήσεις. Μπορεί οι εξηγήσεις που θα δώσουν να είναι επαρκείς και να  μην χρειάζεται κάτι άλλο, μπορεί όντως να παρακολουθεί πάρα πολλούς ασθενείς και αυτό έχει τόσο υψηλό αριθμό συνταγογραφήσεων.

Οι έλεγχοι πλέον αποκτούν μονιμότητα και βρίσκονται σε μια μόνιμη βάση. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχει το σύστημα εκεί, υπάρχουν οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι να παρακολουθούν έτσι ώστε να μην έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Για τις ανακαινίσεις κτιρίων, σημείωσε:

«Βρισκόμαστε στην μέση. Ανακαινίζουμε αυτή τη στιγμή 157 κέντρα υγείας και τμήματα ΤΕΠ σε 96 νοσοκομεία. Κάποια έχουν ολοκληρωθεί, κάποια βρίσκονται στην διαδικασία των κατασκευαστικών εργασιών. Όλα αυτά επειδή είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Άρα μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν».

Για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ανέφερε:

«Είναι και άλλοι παράγοντες όπως η τήρηση πρωτοκόλλων από το νοσοκομείο, διαδικασιών από τους γιατρούς, πώς απολυμαίνονται οι χώροι.

Υπάρχει ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και δίνει πολύ καλά αποτελέσματα σε 10 νοσοκομεία και αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας μας θα ξεκινήσουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα με υπεύθυνο τον ΕΟΔΥ, έχει γίνει η κατάρτιση του προγράμματος, έτσι ώστε σε πάρα πολλά νοσοκομεία θα έχουμε ενίσχυση με νοσηλευτές λοιμώξεων. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με μοναδικό καθήκον εντός του νοσοκομείου να ασχολούνται με τις λοιμώξεις. Όπου έχουμε βάλει το απαραίτητο προσωπικό έχουν μειωθεί οι λοιμώξεις. Είναι εκπαιδευτικά προγράμματα όλων των επαγγελματιών υγείας. Γιατροί, νοσηλευτές, το υπόλοιπο προσωπικό μέχρι και αυτοί που καθαρίζουν το νοσοκομείο.

Η χώρα μας δεν έχει ένα καλό ποσοστό, ο δείκτης των ενδονοσκομειακών λοιμώξεων είναι δείκτης ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουμε. Μέσα στα επόμενα χρόνια να έχουμε βελτιώσει πάρα πολύ. Ήδη στα 10 νοσοκομεία που το εφαρμόζει και είναι από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα στις λοιμώξεις, έχουμε ρήξη και αυτό επεκτείνεται πλέον με υπεύθυνο τον ΕΟΔΥ σε πάρα πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Θα είναι καινούργιες προσλήψεις, καινούργια άτομα τα οποία θα μπουν στα νοσοκομεία και θα είναι επιφορτισμένα με μοναδικό καθήκον την ενασχόληση με τις λοιμώξεις. Είναι οι νοσηλευτές/νοσηλεύτριες ελέγχου λοιμώξεων. Υπάρχουν στα νοσοκομεία. Αν ένα νοσοκομείο έπρεπε να είχε 3 γιατί βγαίνει ανάλογα με τις κλίνες που υπάρχουν, εμείς με αυτές τις προσλήψεις που θα γίνουν θα φτάσουμε στο όριο που έχουν θέσει και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Για τις ελλείψεις σε απομακρυσμένες περιοχές. τοποθετήθηκε λέγοντας:

«Έχουμε προκηρύξει 300 θέσεις σε αυτές τις περιοχές και είμαστε στην διαδικασία εξέλιξης αυτής της προκήρυξης.

Σε έναν χρόνο έχουμε αλλάξει εντελώς το πλαίσιο. Γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να κάνουν ιδιωτικό επάγγελμα, για τις χειρουργικές ειδικότητες έχουμε τα απογευματινά χειρουργεία. Έχει ανακοινώσει και ο Πρωθυπουργός οριζόντια φορολόγηση των εφημεριών και έχουμε ειδικά στις δύσκολες περιοχές έχουμε αυξήσει τα κίνητρα για τις απομακρυσμένες περιοχές.

Και στο νοσηλευτικό προσωπικό έχουμε το περισσότερο που είχαμε ποτέ από την ίδρυση του συστήματος υγείας, από την ημέρα που τηρούμε στοιχεία σαν κράτος. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν 10% αύξηση στους γιατρούς και 10 – 15% αύξηση στους νοσηλευτές.

Πέρυσι βγάλαμε 6.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού και μέχρι τέλος του 2025 θα βγάλουμε 4.000 θέσεις άρα μέσα σε μια διετία έχουμε υπερκαλύψει τη δέσμευση του Πρωθυπουργού».

Για τα εμβόλια γρίπης και κορονοϊού, είπε:

«Είμαστε στην διαδικασία και στην εποχή που πρέπει να γίνονται τα εμβόλια. Τα εμβόλια έχουν και προτρέπω και τον κόσμο να μπει και στο site του Υπουργείου Υγείας και στο emvolio.gov.gr Είναι κυρίως τα άτομα άνω των 65 ετών, ευπαθείς ομάδες υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες.

Από εκεί που έπρεπε να εμβολιάσουμε το 80 και 90% του πληθυσμού αυτή τη στιγμή απευθυνόμαστε σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες. Αυτή τη στιγμή κάποιος που είναι 45 ετών υγιής η σύσταση της εθνικής επιτροπής, μπορεί να το κάνει αν θέλει, αλλά δεν ανήκει στην σύσταση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού. Αλλά τώρα είναι η εποχή και της γρίπης και του κορονοιού».

Για τις μεταμοσχεύσεις, τόνισε:

«Τα 3 τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα, έχουμε μια πολύ σημαντική αύξηση της δωρεάς οργάνων και είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους. Έχουμε συντονιστές στα νοσοκομεία. Έχουμε 28 συντονιστές. Έχουμε τριπλασιάσει τις μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες στη χώρα».

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου