«Πίεση» για αλλαγή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις άρχισαν να ασκούν εργοδοτικοί κύκλοι στο πλαίσιο της επαναρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με «οδηγό» τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε., όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο και έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2016.
Το θέμα «άνοιξε» στη χθεσινή «κλειστή» συζήτηση στρογγυλής τράπεζας των κοινωνικών εταίρων που έγινε με τη συμμετοχή του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Guy Ryder και του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου. Στη συνάντηση, πρόεδρος εργοδοτικής οργάνωσης η οποία είχε πάρει αποστάσεις από τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στη Γενεύη (τον Οκτώβριο του 2014) για «έλεγχο» των ομαδικών απολύσεων από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, αντί του υπουργού, έθεσε το ζήτημα καθώς ο νόμος που προβλέπει το υπουργικό βέτο, αν και ανενεργός, δεν έχει… καταργηθεί. Το ζήτημα, κατόπιν παρέμβασης των υπολοίπων και κυρίως του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, παραπέμπεται για εξέταση στην πολυμερή διαβούλευση που θα γίνει, σε ολόκληρο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων (απεργιακός νόμος, συνδικαλιστικά «προνόμια», συλλογικές συμβάσεις και διαιτησία) από ad hoc Επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα έχει ρόλο… διαιτητή από τη νέα χρονιά υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που θα καθορίσουμε ως καλή πρακτική για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, αύριο μπορεί να ισχύει στη Ρώμη, στη Μαδρίτη, στο Παρίσι».
Διάλογος
Οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και η ΓΣΕΕ ζήτησαν να «αναγεννηθεί» ο τριμερής κοινωνικός διάλογος που έχει καταργηθεί στην πράξη μέσω της επιβολής προαποφασισμένων μέτρων. Επαναβεβαίωσαν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της εφιαλτικής ανεργίας, την πάταξη της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας και να αποκατασταθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο Guy Ryder, τασσόμενος υπέρ του κοινωνικού διαλόγου, δήλωσε ότι το ΔΓΕ θα παράσχει τεχνική βοήθεια για τις αλλαγές στον εργασιακό νόμο και στις εργασιακές σχέσεις καθώς και για την καταπολέμηση της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας.
Ημερησία