Στη Φλωρεντία, όπου πραγματοποιείται η συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, βρίσκεται από την Πέμπτη 26/11/2015, η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Δριτσέλη, Χρήστο Καραγιαννίδη και Νεκτάριο Σαντορινιό.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για το μεταναστευτικό ζήτημα, η ελληνική αντιπροσωπεία, προχώρησε σε ειδική παρέμβαση, εκθέτοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και καταθέτοντας προτάσεις για μια πιο συντονισμένη και από κοινού οργανωμένη διαχείριση του προβλήματος.
Τις θέσεις της ελληνικής ομάδας παρουσίασε στην συνδιάσκεψη ο Νεκτάριος Σαντορινιός.
Για τις επιθέσεις στο Παρίσι
Εκ μέρους όλης της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στην έναρξη της ομιλίας του, εξέφρασε την απεριόριστη συμπαράσταση της αντιπροσωπείας στον Γαλλικό λαό και δήλωσε απερίφραστα την καταδίκη της στις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS στο Παρίσι.
«Οι τρομοκράτες θα έχουν νικήσει μόνο αν καταφέρουν να μας εμφυσήσουν τον φόβο, μόνο αν η Ευρώπη σταματήσει να είναι η έκφραση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», σημειώθηκε στο κείμενο της ελληνικής αντιπροσωπείας, μεταφέροντας τα λόγια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Το προσφυγικό στην Ελλάδα
«Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να σώσει τους πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Η θάλασσα του Αιγαίου έχει γεμίσει από ανθρώπους μέσα σε τρύπιες βάρκες που προσπαθούν απεγνωσμένα να σωθούν. Μέχρι τώρα η χώρα μας έχει σώσει 83.000 πρόσφυγες και έχει αντιμετωπίσει 2.5000 περιστατικά ναυαγίων. Με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και τοπικών κοινωνιών, καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουμε τους πρόσφυγες, να φτάσουν σώοι και αβλαβείς στις ακτές των νησιών και να τους προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, ανέφερε η ελληνική αντιπροσωπεία.
Όσα δεν έγιναν για το μεταναστευτικό
Η ελληνική αντιπροσωπεία στην παρέμβασή της, δια στόματος Νεκτάριου Σαντορινιού, στάθηκε, ιδιαίτερα, στο πόσο διαφορετική θα ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος αν και οι άλλες χώρες της Ευρώπης αποφάσιζαν να βοηθήσουν ουσιαστικά στη διαχείριση. «Μέχρι τώρα, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχουν δείξει απροθυμία να δεχτούν μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων. Θεωρούμε ότι πρέπει να στηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης και αντιμετώπισης όσων ανθρώπων ζητούν την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Ένας μηχανισμός που να λειτουργεί σε βάση υποχρεωτική και με ισότιμη προσφορά από όλες τις χώρες», πρότειναν οι έλληνες εκπρόσωποι.
FYROM και Τουρκία
Η ελληνική αντιπροσωπεία στη συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ, καταδίκασε απερίφραστα την απαράδεκτη απόφαση της FYROM να χτίσει τείχος στα σύνορά της και κάλεσε άμεσα τη γείτονα χώρα να συμμορφωθεί με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.
Αναφορικά με την Τουρκία, η παρέμβαση της ελληνικής αποστολής, αν και αναγνώρισε, πως είναι η κατεξοχήν χώρα που υφίσταται το πρόβλημα- αφού φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες- εντούτοις είναι μια χώρα που αποτελεί το κλειδί στο να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα τις προσφυγικές ροές που φτάνουν στα νοτιο- ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. «Όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η λύση για να μην έχουμε άλλους θανάτους στο Αιγαίο είναι να γίνεται η ταυτοποίηση και ο έλεγχος των προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας», σημείωσε η ελληνική αντιπροσωπεία, θεωρώντας ταυτόχρονα ότι είναι βασική παράμετρος, όποια μορφή και αν πάρει η συνεργασία Τουρκίας- Ε.Ε. να είναι είναι μέρος ενός συνολικού μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης του προβλήματος.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας (μετάφραση από τα αγγλικά):
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα ήθελε να εκφράσει την υποστήριξή της στο Γαλλικό Λαό και παράλληλα να καταδικάσει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS.
Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μας, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, “οι τρομοκράτες θα έχουν νικήσει μόνο αν καταφέρουν να μας εμφυσήσουν τον φόβο, μόνο αν η Ευρώπη σταματήσει να είναι η έκφραση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας”.
Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι να διαχειριστεί αλλά και να καταφέρει να βάλει ένα τέλος στις πρωτοφανείς σε μέγεθος προσφυγικές ροές. Οφείλουμε, για να είμαστε αποτελεσματικοί, να συμπληρώσουμε την μέχρι τώρα τακτική μας με ένα σχέδιο που να απαντά στα πραγματικά αίτια του προβλήματος.
Η Ελλάδα, που ταυτίζεται με τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να σώσει τους πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Η θάλασσα του Αιγαίου έχει γεμίσει από ανθρώπους μέσα σε τρύπιες βάρκες που προσπαθούν απεγνωσμένα να σωθούν. Μέχρι τώρα η χώρα μας έχει σώσει 83.000 πρόσφυγες και έχει αντιμετωπίσει 2.5000 περιστατικά ναυαγίων. Με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και τοπικών κοινωνιών, καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουμε τους πρόσφυγες, να φτάσουν σώοι και αβλαβείς στις ακτές των νησιών και να τους προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας.
Καταλυτική, σε όλη αυτή την προσπάθεια, θεωρούμε ότι θα ήταν η συνεργασία και με άλλες χώρες, ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τις προσφυγικές ροές. Η ανταπόκριση των Ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με την αποδοχή των προσφύγων μέσα στα σύνορά τους, είναι μέχρι απογοητευτική. Η μέχρι τώρα εμπειρία, αποδεικνύει ότι για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα με αποτελεσματικότητα, χρειάζεται να στηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης και αντιμετώπισης όσων ανθρώπων ζητούν την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Ένας μηχανισμός που να λειτουργεί σε βάση υποχρεωτική και με ισότιμη προσφορά από όλες τις χώρες.
Επιπλέον, θα πρέπει να πούμε ότι αν και όλοι αναγνωρίζουμε πως η Τουρκία είναι και αυτή μια χώρα που υφίσταται το πρόβλημα- αφού φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες- εντούτοις είναι μια χώρα που αποτελεί το κλειδί στο να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα των προσφυγικών ροών που φτάνουν στα νότιο- ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η λύση για να μην έχουμε άλλους θανάτους στο Αιγαίο είναι να γίνεται η ταυτοποίηση και ο έλεγχος των προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας.
Ένα επιπλέον πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει είναι η άρνηση της FYRON να δεχτεί τους πρόσφυγες. Έφτασαν ακόμη στο σημείο να πάρουν την απόφαση να χτίσουν τείχος στα σύνορά τους. Θεωρούμε ότι η FYROM, πρέπει άμεσα να συνεργαστεί και να δεχτεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προσφορά ασφαλούς διόδου στους πρόσφυγες.
Πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Δημοκρατία στην Ευρώπη ενισχύθηκε όταν κατέρρευσε το τείχος του Βερολίνου. Δεν επιτρέπεται να χτίσουμε καινούργια τείχη στην Ευρώπη.
Τέλος, θεωρούμε ότι πρέπει οπωσδήποτε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τους πρόσφυγες να προβλέπει μεγαλύτερη διευκόλυνση στο καθεστώς έκδοσης βίζα και να προληφθούν μετρήσιμοι στόχοι για την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας. Στο ίδιο πλαίσιο, πρέπει να κρίνεται ανάλογα ο βαθμός συνεργασίας κάθε χώρας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όπου δε θα εφαρμοστούν οι κανόνες, υπάρχει ο κίνδυνος, οτιδήποτε αποφασίσουμε να μείνει κενό γράμμα.
Επιπλέον, είναι βασική παράμετρος, όποια μορφή και αν πάρει η συνεργασία Τουρκίας- Ε.Ε. να την επιτηρούμε στενά και να είναι μέρος ενός συνολικού μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης του προβλήματος.
https://www.dimokratiki.gr/27-11-2015/santorinios-ellada-katavalli-kathe-prospathia-na-sosi-tous-prosfiges/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.