Ειδήσεις

Στα capital controls σκοντάφτει ο επαναπατρισμός καταθέσεων

«Καλά είναι τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων, αλλά με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς σε ισχύ είναι καταδικασμένα να αποτύχουν». Αυτή τη θέση εκφράζουν τραπεζικοί κύκλοι στους οποίους απευθύνθηκε το CNN Greece για την προσέγγιση που επιχειρεί η κυβέρνηση προκειμένου να γυρίσουν στην Ελλάδα χρήματα που τα τελευταία χρόνια βγήκαν στο εξωτερικό.
Αν και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ενισχύσει τα επίπεδα της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, ωστόσο από μόνη της δεν είναι ικανή για την επιστροφή των καταθέσεων. Απαραίτητες συνθήκες είναι η πολιτική σταθερότητα, η βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών και πάνω από όλα η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες τραπεζικές πηγές, η εξάλειψη κάθε περιορισμού στο «νέο χρήμα» είναι προϋπόθεση για να αυξηθούν οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα που συνολικά σήμερα διαμορφώνονται στα 129 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση των καταθέσεων προς αυτή την κατεύθυνση.
Σημειώνεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστέψει στη χωρά τουλάχιστον το 20% με 30% από τα 30 δισ. ευρώ που εξήλθαν την τελευταία πενταετία από την Ελλάδα με κατεύθυνση τράπεζες του εξωτερικού.
Εάν αυτό καταστεί εφικτό η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα αυξηθεί κατά 6 με 9 δισ. ευρώ, κάτι που θα διευκολύνει τη χορήγηση νέων δανείων και θα μειώσει την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM σε σχέση με το περιεχόμενο της ρύθμισης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Για την κατάρτιση δε της σχετικής ρύθμισης οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη από την Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων την Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ρύθμιση θα προβλέπει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με την καταβολή φόρου με συντελεστή κοντά στο 20% και κίνητρο την απαλλαγή από κάθε έλεγχο πόθεν έσχες, τον επαναπατρισμό χρημάτων με ταυτόχρονη υποβολή συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης για τον χρόνο κτήσης των συγκεκριμένων ποσών, αλλά και τη συσχέτιση του επαναπατρισμού κεφαλαίων με επενδύσεις για αγορά επιχειρήσεων ή ακινήτων, ακόμη και για τη στήριξη υφισταμένων επιχειρήσεων (ο φορολογικος συντελεστής θα είναι κοντά στο 9%).
Σημειώνεται ότι και το 2010 είχε υπάρξει ρύθμιση επαναπατρισμού καταθέσεων έναντι καταβολής κατ’ αποκοπήν φόρου ή αγοράς ακινήτων ή ελληνικών κρατικών ομολόγων, αλλά δεν έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την προσέλκυση κεφαλαίων. Αυτό διότι τότε δεν υπήρχαν τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα για τους καταθέτες που έχουν μεταφέρει κεφαλαία στο εξωτερικό , αλλά ούτε και οι περίφημες λίστες στις οποίες από χθες προσετέθη και αυτή της «Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας».

cnn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου