Ειδήσεις

Τι κρύβει η κίνηση Τσίπρα για Συμβούλιο Αρχηγών

Οι “πίσω γραμμές” στο αίτημα του πρωθυπουργού για σύσκεψη κορυφής. Πίεση στην αντιπολίτευση, μήνυμα στους εταίρους, δίλημμα στους “153”. Μαξίμου: “Συγκεκριμένα κέντρα προσπαθούν να υπονομεύσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου”. Τακτική “ήλθον, είδον, απήλθον” από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, σιωπή από Μεϊμαράκη, “οικουμενική” ζητά, σταθερά, ο Β.Λεβέντης
Τι κρύβει η κίνηση Τσίπρα για Συμβούλιο Αρχηγών

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών κάθε άλλο παρά αιφνιδιαστική ήταν, καθώς οι σχετικές πληροφορίες “έτρεχαν” από το προηγούμενο Σάββατο.

Το επιχείρημα που προβάλλει το Μαξίμου είναι το κλασσικό: πάμε για μία μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα που θα αφορά τις επόμενες γενιές και άρα πρέπει να αναζητηθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

“Πίσω από τις γραμμές”, ωστόσο, κρύβονται και οι κάτωθι επιδιώξεις:

– Να εκθέσει “στην κοινωνία” τα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν αρνηθούν, μέχρι τέλους, να συνεισφέρουν στην προσπάθεια. Δηλαδή, να αναδείξει την αντίφαση “ψήφισαν τη συμφωνία – αρνούνται να συζητήσουν τα μείζονα που απορρέουν από αυτήν”.

Πόσο μάλλον, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, που ο κ.Τσίπρας “πάει για σκληρή διαπραγμάτευση” στο δημοσιονομικό μέρος του ασφαλιστικού “προκειμένου να αποφευχθούν επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις”. (σ.σ. αναφέρουν ως “ισοδύναμα” την αύξηση των εισφορών εργοδοτών-εργαζομένων τη ρήτρα ανάπτυξης και την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων).

Οπερ, το μήνυμα θα είναι ότι “η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα δώσουν τη μάχη χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης” – με …πίστωση ή χρέωση αναλόγως του αποτελέσματος.

Συσπείρωση των “153”

– Να “τσιμεντάρει” την αδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Το σκεπτικό: αφού δεν θα υπάρχουν “μαξιλαράκια” από άλλα κόμματα στην ψηφοφορία στη Βουλή”, οι “επίφοβοι” βουλευτές (από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) θα κληθούν είτε να υπερψηφίσουν είτε να ρίξουν την κυβέρνηση.

Αυτό το δίλημμα γίνεται, λένε, ακόμη πιο ισχυρό από την επιμονή του Βασίλη Λεβέντη να μιλά διαρκώς για την ανάγκη “οικουμενικής κυβέρνησης” – μ’ αυτό το αίτημα άλλωστε θα προσέλθει στο Συμβούλιο Αρχηγών ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων.

Η χθεσινή πρωτοβουλία του Μάκη Βορίδη να ζητήσει, από το βήμα της Βουλής, “παραίτηση Τσίπρα και νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή …με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά”, εκτιμάται από το κυβερνητικό επιτελείο ότι συνέβαλε στην συσπείρωση των κυβερνητικών βουλευτών – κάτι που θα φανεί εάν ισχύει την πριν ή στη διάρκεια της ψηφοφορία.

Μαξίμου κατά Mega και “κέντρων”

– Να “δείξει” στους εταίρους ότι …τα “αδελφά” (τους) κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, “κινούνται κομματικά και όχι συναινετικά”: εν προκειμένω, το μήνυμα έχει αποδέκτη κυρίως τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές οι οποίοι έχουν κάνει σαφή τη δυσφορία τους με την κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμμένοντας στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ (και το Ποτάμι, δευτερευόντως).

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται η άμεση και κοφτή διάψευση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού της πληροφορίας που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, σύμφωνα με την οποία στην κυβέρνηση έχει φτάσει non paper από τους θεσμούς με αίτημα να συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών.

«Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό.

Από το πρωί, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό”, ήταν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

Τακτική “ήλθον, είδον, απήλθον”

Ο κ.Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με σύσσωμη την αντιπολίτευση που για μία ακόμη φορά δεν σκοπεύει να του δώσει το «πράσινο φως» να συνεχίσει τη συγκεκριμένη πολιτική.

Χωρίς ασφαλώς να προκαλεί σε κανέναν έκπληξη η στάση τους, οι αρχηγοί των κομμάτων της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας ετοιμάζονται περισσότερο να ακούσουν, παρά να μιλήσουν, αρνούμενοι το κάλεσμα του πρωθυπουργού για συναίνεση. Οι τροχιοδηκτικές βολές μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας του κ. Τσίπρα ήταν κάτι παραπάνω από σαφείς. Η «πλάτη» που θα ήθελε ο πρωθυπουργός να βάλουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι και πάλι αναβάλλεται για… αργότερα.

Η ΝΔ, εν μέσω των εσωκομματικών τρικυμιών, το λιγότερο που την απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι μια τέτοια σύσκεψη.

Οπως διαρρέει η Συγγρού, ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης θα συμμετάσχει στη σύσκεψη, θα ακούσει, αλλά δεν θα δεσμευτεί σε οτιδήποτε, αφού οι διαδικασίες εκλογής του νέου προέδρου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ο ρόλος του ιδίου, αρκετά περιορισμένος.

Ζητούμενο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η ατζέντα του Συμβουλίου την οποία ο κ. Πλακιωτάκης θα συζητήσει με τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους για να υπάρχει μια ενιαία γραμμή.

Πολύς λόγος έχει γίνει για την ανάγκη σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, ωστόσο τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτή θα γίνει μετά το Συμβούλιο των Αρχηγών, ώστε ο μεταβατικός πρόεδρος να ενημερώσει τους βουλευτές και να υπάρξει συναπόφαση για την περαιτέρω στάση του κόμματος.

Θέση πήραν χθες και οι υποψήφιοι αρχηγοί, οι οποίοι εξέφρασαν την απορία τους για τη στιγμή που ο πρωθυπουργός επέλεξε να προβεί σε μια τέτοια κίνηση και διεμήνυσαν πως «συνένοχοι στην ανικανότητα του Αλέξη Τσίπρα» δεν θα γίνουν, παραπέμποντας πάντως τις όποιες αποφάσεις στην Κ.Ο.

Ερωτηματικά, πάντως, προκάλεσε η “σιωπή” του Β.Μεϊμαράκη επί του θέματος, δεδομένου ότι ο ίδιος προ ημερών αναρωτήθηκε δημοσίως (από το Star) εάν η ΝΔ «πρέπει να απορρίπτει κάθε πρωτοβουλία τυ Τσίπρα, ανεξαρτήτως περιεχομένου, μόνο και μόνο επειδή προέρχεται από τον Τσίπρα».

ΠΑΣΟΚ: Δεν θα γίνουμε δεκανίκι

«Δεκανίκι της κυβέρνησης δεν γινόμαστε», λένε στο ΠΑΣΟΚ και προειδοποιούν ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την αναζήτηση συνενόχων σε ζητήματα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής».

Η Φώφη Γεννηματά θα παραστεί στο Συμβούλιο, όμως ήδη, όπως έχει προαναγγελθεί, το κόμμα της θα σταθεί απέναντι και όχι δίπλα στην κυβερνητική πολιτική.

Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι η ατζέντα της σύσκεψης θα πρέπει να περιέχει μόνο το προσφυγικό και τα εθνικά μας συμφέροντα στα οποία «επιβάλλεται να επιδιωχθεί η μέγιστη εθνική συνεννόηση».

Ποτάμι: Εμείς είμαστε αντιπολίτευση

Το παρόν στο Προεδρικό Μέγαρο προτίθεται να δώσει και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δεν έχει πολλές προσδοκίες για το αποτέλεσμα του Συμβουλίου. «Το Ασφαλιστικό είναι μια υποχρέωση της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση», είναι η απάντησή του στο σχετικό ερώτημα, ενώ ξεκάθαρα συμπεράσματα προκύπτουν και από το κείμενο που ανάρτησε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο «Τα δανεικά τέλος».

Το Ποτάμι, όπως λέει, θα προσέλθει «χωρίς ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του… Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους».

Β. Λεβέντης: Οικουμενική…

Στη σταθερή του θέση για την ανάγκη σχηματισμού μιας οικουμενικής κυβέρνησης από τεχνοκράτες θα επιμείνει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Όπως εξηγεί σε συνομιλητές του, αυτό που τον απασχολεί είναι η σωτηρία της χώρας, ενώ διαμηνύει πως θα αρνηθεί να συναινέσει σε θέματα, όπως το Ασφαλιστικό. «Συναίνεση α λα καρτ δεν δίνω», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στο Συμβούλιο -ως είθισται- δεν θα κληθεί η Χρυσή Αυγή, ενώ ήδη την άρνησή του να παραστεί εκδήλωσε το ΚΚΕ.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου