Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Με την φράση: «Η Ρόδος δεν ηττήθηκε» επιστεγάζει τις τοποθετήσεις των πολιτικών προσώπων για την έκβαση της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η κα Ρόδη Κράτσα, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, τέως ευρωβουλευτής και Α’ αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η κα Κράτσα, σε συνέντευξή της σήμερα στην «δ» απαντάει σε μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας, όπως η εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, οι επενδύσεις από ξένους επενδυτές, η κρίση στην Ελλάδα αλλά και η ανάγκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Κράτσα, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ. Τι θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα κατά την άποψή σας;
Η εκλογή του «αντισυστημικού» Προέδρου D. Trump είναι αλήθεια ότι κρατάει όλο τον κόσμο σε αναμονή των αποφάσεων του για κρίσιμα ζητήματα του κόσμου που έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους.
Για την χώρα μας δεν προβλέπω αλλαγές από την πάγια αμερικανική πολιτική. Πιστεύω ότι ο νέος Πρόεδρος θα υποστηρίξει το αίτημά μας για ελάφρυνση του χρέους και ανάπτυξη. Το καλλίτερο βέβαια θα ήταν να φέρει κι αμερικανικές επενδύσεις που έχουν εξαφανισθεί. Όσο για τα γεωπολιτικά θέματα η Τουρκία ίσως αναβαθμισθεί ή τουλάχιστον δεν θα «ενοχληθεί», αν θεωρηθεί χρήσιμη στον αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους, αυτή την περίοδο. Η Ελλάδα με την οικονομική και πολιτική αδυναμία που την χαρακτηρίζει δεν είναι σε θέση να παίξει τον ρόλο του σταθεροποιητικού παράγοντα της περιοχής που θα της έδινε μεγάλο πλεονέκτημα.
• Πρόσφατα ήσασταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν στο πλαίσιο εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας για την Πανεπιστημιακή Αριστεία και Ηγεσία. Πώς είναι εκεί το κλίμα για την Ελλάδα; Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις;
Ενδιαφέρον υπάρχει πάντα για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά οι συνθήκες στην χώρα μας κάνουν τους επενδυτές διστακτικούς. Τα μεγάλα Funds της περιοχής πολιορκούνται από όλο τον κόσμο για επενδύσεις και έτσι έχουν πολλές δυνατότητες επιλογών. Στην Ελλάδα περιμένουν ακόμη να πεισθούν ότι θέλουμε τις επενδύσεις, ότι συνεργαζόμαστε δημιουργικά με τους επενδυτές, ότι έχουμε στρατηγική εξωστρεφή, ότι αντιλαμβανόμαστε τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, τις χρονοβόρες διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης και είμαστε αποφασισμένοι να τις εξουδετερώσουμε.
Γνωρίζουν οι πάντες επίσης μεγάλοι και μικροί επενδυτές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση και η επόμενη ημέρα της χώρας είναι αβέβαιη, και το μόνο σίγουρο είναι οι βαρείς φόροι. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Χάνουμε πολλές ευκαιρίες.
• Κατά την άποψή σας, θα καταφέρει η Ελλάδα να βγει από την κρίση; Και πώς κρίνετε την στάση των εταίρων μας απέναντι στα τεράστια προβλήματα που μας δημιούργησε η κρίση;
Η χώρα μας απέδειξε στο τέλος του 2014 ότι μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τις προσπάθειες εξυγίανσης και τις θυσίες του λαού και να «σηκώσει κεφάλι». Τότε, προτού πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου βγαίναμε από το μνημόνιο, ο κόσμος άρχιζε να το αισθάνεται στην καθημερινότητά του και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες στην Ευρώπη να το αναγνωρίζουν. Και δείτε που φθάσαμε με τα Capitalcontrols και το τρίτο σκληρότερο μνημόνιο, Βαρύ το τίμημα Σύριζα- ΑΝΕΛ που πληρώνει ο ελληνικός λαός.
Οι εταίροι μας έβαλαν πλάτη από το 2010 για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα με αντάλλαγμα την βαθειά μεταρρύθμιση της χώρας( οικονομία και κράτος) για να πετύχει διατηρήσιμη ανάπτυξη και να μην παράγει πιά ελλείμματα και χρέη. Σίγουρα έγιναν λάθη, η όχι καλές εκτιμήσεις στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων και από τις δύο πλευρές. Δημιουργήθηκαν τριβές, εντάσεις, ολιγωρίες και παρεξηγήσεις. Κι εμείς έχουμε τις ανάγκες μας και οι εταίροι δανείζουν δημόσιο χρήμα και απολογούνται στους λαούς τους. Πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία άμεσα, Η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί και να φροντίσει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Αυτό θ’ αποτελέσει την αφετηρία για άλλες κρίσιμες αποφάσεις, όπως η ελάφρυνση του χρέους.
• Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζητάει εκλογές. Είναι η μόνη λύση για την χώρα;
Εδώ που φθάσαμε ναι. Η κυβέρνηση παραπαίει δεν έχει συνοχή έργων και λόγων, ούτε πρόγραμμα και όραμα, δεν παράγει αποτελέσματα κι ελπίδα. Και αυτό δεν είναι μόνο στην οικονομία, αλλά και στα εθνικά θέματα.
Στο κρίσιμο γεωπολιτικό περιβάλλον που ζούμε με εντάσεις σε όλα τα σύνορά μας, αλλά και στο ρευστό διεθνές περιβάλλον, χρειάζεται μία κυβέρνηση με κύρος, γνώση κι αποφασιστικότητα για να χειριστεί τις εξελίξεις. Δεν έχει η χώρα περιθώρια καθυστέρησης και οπισθοχώρησης σε κανένα μέτωπο.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης είναι σταθερά δεσμευμένος προς αυτή την κατεύθυνση. Το κάνει με σαφή λόγο και έργο και ο ελληνικός λαός το κατανοεί και το επιβραβεύει. Εκλογές λοιπόν, για ν’ αλλάξει το τοπίο, να δημιουργηθεί θετική προοπτική.
• Το προσφυγικό παραμένει ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα. Τα νησιά του Αιγαίου όπου έγιναν τα hotspots βιώνουν πολλά προβλήματα και συνέπειες τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές. Τελικά τι πρέπει να περιμένουμε από την Ευρώπη που παίζει το παιχνίδι της με την Τουρκία;
Η κατάσταση στα νησιά είναι απαράδεχτη. Τα hotspots έγιναν για να καταγράφουν τους πρόσφυγες και να κάνουν τον διαχωρισμό από τους παράτυπους μετανάστες.
Όσο δεν λειτουργεί αυτή η διαδικασία και δεν αντιμετωπίζεται η ροή των αιτήσεων, η κατάσταση δεν θα διορθώνεται εκεί. Η υπομονή και η αλληλεγγύη των κατοίκων εξαντλείται, ενώ οι δυστυχισμένοι πρόσφυγες δεν ξέρουν τι και πόσο περιμένουν.
Η κυβέρνηση πρέπει να λύσει αυτό το πρόβλημα με το κατάλληλο προσωπικό, ελληνικό και από χώρες εταίρους, για να μπορούμε να ζητήσουμε την μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες ή την επαναπροώθηση στην Τουρκία αυτών που δικαιούνται. Όσο για την συμφωνία με την Τουρκία είναι ευθύνη ολόκληρης της Ευρώπης η σωστή εφαρμογή, όπως και η επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσή τους. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.
• Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον προκλήσεων όπως το Brexit και οι μεταρρυθμίσεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Σίγουρα η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις: το προσφυγικό, το Brexit, τον λαϊκισμό, την οικονομική κρίση, τις εντάσεις στο γεωγραφικό περιβάλλον της, τον ρόλο της στην παγκοσμιοποίηση. Μία είναι η απάντηση σε όλα αυτά. Περισσότερη ενότητα, στενή συνεργασία με κοινές αποφάσεις για το κοινό συμφέρον που ξεφεύγει από τα στενά εθνικά πλαίσια. Πρέπει ν’ αναπτύξουμε μεγαλύτερη ικανότητα πρόληψης των κρίσεων, όπως και άμεσης αντιμετώπισής τους. Αναμφισβήτητα στα 65 χρόνια ζωής της η Ενωμένη Ευρώπη έχει καταφέρει πολλά. Σήμερα πρέπει να κάνει την υπέρβαση . Με ημίμετρα δεν μπορεί να δυναμώσει η Ευρώπη και να προστατεύσει τους πολίτες της.
• Είστε παραδοσιακά φίλη της Ρόδου! Πώς είδατε την «ήττα» μας από την Ελευσίνα όσον αφορά την διεκδίκηση του τίτλου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021;
Η Ρόδος δεν ηττήθηκε. Αντίθετα έφθασε στον τελικό διαγωνισμό. Όσο για την τελική επιλογή παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο που σ’ αυτή την περίπτωση ευνόησαν την Ελευσίνα, η οποία έχει ομολογουμένως μία ιδιαίτερη ταυτότητα. Η Ρόδος μπορεί να βγει κερδισμένη από αυτή την υπόθεση, αρκεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που απέκτησε αλλά και την αυτογνωσία για τα χαρίσματα και τις αδυναμίες της. Σίγουρα τα σχέδια δράσεων που προετοίμασε και οι φίλοι που απέκτησε θα είναι χρήσιμα για την πορεία της.
https://www.dimokratiki.gr/27-11-2016/r-kratsa-vari-timima-siriza-anel-pou-plironi-o-ellinikos-laos/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.