Το ΔΝΤ, και κυρίως ο Πολ Τόμσεν, ήταν ο κύριος παράγοντας για την υπερβολική λιτότητα στα δύο πρώτα προγράμματα, πριν “γίνει πιο ρεαλιστικός” στα φορολογικά θέματα», ανέφερε σε σχόλιό του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην εκδήλωση με θέμα «Κρίση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που διοργανώνεται σήμερα στην ΤτΕ, με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010-14.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο δρ Δημήτρης Κατσίκας, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου για την Κρίση ΕΛΙΑΜΕΠ/Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα παρουσιάσει την έκθεση την οποία θα σχολιάσει ο γνωστός οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας, Ζαν Πισανί-Φερί.
Στις σελίδες της έκθεσης εξετάζονται εις βάθος τρεις ζωτικής σημασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, τα μέτρα για τις αγορές προϊόντων και το επιχειρηματικό περιβάλλον, και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Παράλληλα, γίνεται μια συνολική αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κατά τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής.
Η έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ δείχνει ότι ο αριθμός των διαρθρωτικών δράσεων αυξάνεται από 51 στο πρώτο πρόγραμμα σε 102 στο δεύτερο, καθώς κάθε νέα αξιολόγηση συνοδευόταν από την επιβολή πρόσθετων μέτρων.
Την έκθεση υπογράφουν οι Δημήτρης Κατσίκας, Μαριάνθη Αναστασάτου, Ελισάβετ Νίτση, Αθανάσιος Πετραλιάς, Κυριάκος Φιλίνης. Στη συγγραφή συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Βιντζηλαίος και ο Αλέξανδρος Γεωργακόπουλος.