Τοπικές Ειδήσεις

Συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο Ν. Aιγαίου – Eκτενής συζήτηση για τους δασικούς χάρτες

Συνεδρίασε τελικά, στον απόηχο της βαριάς αποτίμησης της δύσκολης νύχτας της περασμένης Δευτέρας για την Ρόδο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των ζημιών που προκλήθηκαν, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε απόντος του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, επειδή συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Την συζήτηση συντόνισε το προεδρείο με την κα Νατάσα Δεληγιάννη ενώ υπήρξε επαρκής πλειοψηφία από όλα τα νησιά.
Τοποθετούμενος ο κ. Μανώλης Γλυνός είπε: «Για την Ρόδο ξημέρωσε μια πάρα πολύ δύσκολη μέρα, το νησί έχει κοπεί στα δύο κι εμείς ως παράταξη θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας, αφού χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορούμε ούτε να μαλώνουμε, ούτε να πανηγυρίζουμε πάνω σε συντρίμμια. Από την πλευρά μας θα δείξουμε την δέουσα ψυχραιμία». Ταυτόχρονα καλωσόρισε τον κ. Μανώλη Λόγγο στο συμβούλιο.
Ακολούθως τοποθετήθηκαν και οι κ.κ. Γ.Ντουνιαδάκης και Χ.Κόκκινος.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού της ΠΝΑι για το έτος 2020. Την εισήγηση έκανε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους του πρ/μού καλώντας το Σώμα να τον εγκρίνει.
«O προϋπολογισμός της ΠΝΑι για το 2020, έχει εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή και ανέρχεται στα 131.287.548,71 ευρώ. Από αυτά, τα 46.133.153,11 ευρώ αφορούν τις Κυκλάδες και τα 85.154.395,60 ευρώ αφορούν τα Δωδεκάνησα. Σε ό,τι αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα, για τις Κυκλάδες ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 32,313.000 ευρώ και για τα Δωδεκάνησα στα 70.183.000 ευρώ. Είναι ένας προϋπολογισμός πλήρης που καλύπτει όλες τις ανάγκες, δημιουργεί προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, αναπτύσσει και καλλιεργεί την συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, με τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, και περιλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες που έχει θεσπίσει η Πολιτεία για τον δεύτερο βαθμό: Τουρισμός, Πρωτογενής Τομέας, Αθλητισμός, Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία – Πρόνοια, Διά βίου Μάθησης, Έργα υποδομής, έργα που αφορούν το περιβάλλον κ.λπ. περιλαμβάνονται. Η ΠΝΑι πέρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με την υποστελέχωση, προσπαθεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό αποτυπώθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα, όπου ο λαός ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στην περιφερειακή αρχή».
Μιλώντας ο κ. Μ.Γλυνός ρώτησε για αποκλίσεις που εμφανίζονται στο σκέλος εξόδων και τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις κατά ιεράρχηση. «Εμείς θα παρακολουθούμε πώς εξειδικεύονται οι δράσεις και θα κρίνουμε πώς εξυπηρετούν τα συμφέροντα των νησιωτών», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ζαννετίδης, τόνισε πως η ΠΝΑι μετέφερε τα ταμειακά της αποθέματα στην ΤτΕ σύμφωνα με τον Νόμο ενώ μίλησε για την υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών –και όχι μόνον της Περιφέρειας. «Για τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις λόγω μεγάλης δημοσιονομικής γραφειοκρατίας. Υπάρχουν πάντα τα προβλεπόμενα σε όλες τις δαπάνες», ανέφερε.
Κριτική άσκησε ο κ. Μακρυωνίτης τόσο στην προώθηση των πολιτιστικών δράσεων όσο και στις δράσεις της γαστρονομίας επικαλούμενος την ‘έλλειψη διανησιωτικότητας’.
Ο κ. Ντουνιαδάκης είπε πως ο πρ/μός είναι ευθυγραμμισμένος με την πολιτική του κράτους και τάχθηκε κατά. Κλείνοντας ο κ. Ζαννετίδης συνεχάρη τις οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες παρά την υποστελέχωσή τους, λέγοντας πως «ο πρ/μός δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Περιέχει αρκετές ‘πινελιές’ της περιφερειακής αρχής».
Ο κ. Γλυνός αιτιολογώντας την θέση της παράταξής του είπε πως καταψηφίζει τον πρ/μό. Απαντώντας ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως βάσει της νομοθεσίας έπρεπε να είχε κατατεθεί τεκμηριωμένα από πριν –αφού δεν μπορεί να υπάρχει αρνητική ψήφος (μόνον ‘παρών’ ή ‘λευκό’).
Η «ΔΙΑΡΡΟΗ»
ΚΑΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
Η παράταξη του κ. Γλυνού τελικά, ψήφισε ΠΑΡΩΝ, το ίδιο η παράταξη του κ. Κόκκινου καθώς και ο κ. Αττιτής. Η παράταξη του κ. Νουνιαδάκη ήθελε να ψηφίσει κατά αλλά σύμφωνα με την νέα νομοθεσία δεν προσμετρήθηκε στην ψηφοφορία.
Να σημειωθεί ότι η κα Χριστιάννα Πάπιτση ψήφισε ΥΠΕΡ (που αφορά και την πρώτη ‘διαρροή’ στην παράταξη του κ. Γλυνού) ενώ από την συνεδρίαση αποχώρησε ο κ. Μακρυωνίτης (πριν την ψηφοφορία) εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για την διαδικασία.
Ο Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ –
ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Το πρώτο θέμα που αφορά τους δασικούς χάρτες, εισηγήθηκε ο περιφερειάρχης κ. Γ.Χατζημάρκος που είπε τα εξής:
«Από το Νοέμβριο του 2018, ήμασταν η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που ανέδειξε το θέμα της κατάρτισης των δασικών χαρτών. Η τότε κυβέρνηση, μας ρώτησε εάν θέλουμε ή όχι τους δασικούς χάρτες και ήμασταν σύμφωνοι γιατί έπρεπε να γίνει. Όσες φορές κληθήκαμε να ‘βάλουμε πλάτη’ το κάναμε –αν και τις Περιφέρειες οι κυβερνήσεις, δεν τις θυμούνται όταν έχει…. λιακάδα. Το ίδιο έγινε με τους βοσκοτόπους και με τα ρέματα. Είπαμε ‘Ναι’ στην κατάρτιση των δασικών χαρτών αλλά κάποιοι το εξέλαβαν ως λευκή επιταγή. Δυστυχώς, το κράτος έβαλε ειδικές διατάξεις για το δάσος. Το 2016 ψηφίστηκε ένα ΠΔ (32/2016) με βάση τις προβλέψεις του οποίου, εισήχθη η έννοια του ‘μη ξυλώδους δάσους’. Κάποιοι αντέδρασαν μέχρι που κάποια στιγμή άρχισαν να βγαίνουν οι πρώτοι δασικοί χάρτες –π.χ. η Πάτμος και η Σύμη. Για εμάς, αυτό είναι δήμευση περιουσίας. Με ένα αντισυνταγματικό τρόπο, το Κράτος ‘κλέβει’ την ιδιωτική περιουσία. Η ΠΝΑι μαζί με την ΠΕΔ Ν.Αιγαίου, κάναμε μια κοινή συνεδρίαση όπου παρέστη και ο τότε υπουργός κ. Σ.Φάμελλος ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα δώσει λύση. Μετά τις εκλογές, ενημερωθήκαμε ότι είναι έτοιμο ένα πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων που περιέχει και αυτό που ζητήσαμε. Τελικά, αυτή η ρύθμιση ΔΕΝ εισήχθη ποτέ μέχρι σήμερα.
Εμείς βρήκαμε την νομοθετική παρέμβαση που ετοίμασε ο κ. Φάμελλος αλλά ο νομικός μας σύμβουλος κ. Θοδωρής Παπαγεωργίου, είπε πως δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της περιοχής μας. Οι επιπτώσεις στις ζωές των νησιών είναι απολύτως καθοριστικές. Στην συνέλευση της ΕΝΠΕ ένας βουλευτής μας, έθεσε το ζήτημα του μοντέλου ανάπτυξης. Εάν όμως, πάνω στους χάρτες βάλουμε όλα αυτά, δεν επιτρέπεται καμία ανάπτυξη. Πρέπει να πείσουμε να ανασταλεί η ανάρτηση των χαρτών. Εάν γίνει, θα έχουμε καταστροφικές συνέπειες σε όλα τα νησιά».
Ο περιφερειάρχης απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως υπάρχει ‘σοβαρό ζήτημα με το νησί της Πάτμου όπου υπάρχουν 1.600 αγωγές εξώσεων σε Πάτμιους, αριθμός “ανατριχιαστικός’ ενώ για τις Κυκλάδες, ανέφερε πως το θεμελιώδες ζήτημα είναι η ύπαρξη ή μη του τεκμηρίου κυριότητας που δεν υπάρχει στις Κυκλάδες (!) «Κράτος… κοινός απατεών!», είπε ο κ. Χατζημάρκος.
Ο περιφερειάρχης ανέφερε πως η υπόθεση έχει σχέση και με τα αιολικά πάρκα αποστέλλοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ο κ. Γλυνός ξεκαθάρισε: «Δυστυχώς, καμία συναλλαγή πάνω στην γη δεν είναι ασφαλής αφού πολλοί θα απωλέσουν τις περιουσίες τους. Συμφωνούμε με τους χειρισμούς της περιφερειακής αρχής και με το κοινό μέτωπο, που έγινε με τους δημάρχους. Με την δέσμευση ότι η παράταξή μας, θα είναι στο πλευρό σας για ό,τι χρειαστείτε».
«Μιλάμε για δήμευση ολόκληρων νησιών. Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τα νησιά μας σε βιομηχανικά πάρκα» είπε η πρόεδρος κα Δεληγιάννη, μεταφέροντας την αγωνία όλων των νησιωτών της ΠΝΑι ενώ ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα για το θέμα.
Τελικά, το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΩΣ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΝΑι
Αναλυτικά, η πρόταση αναφέρει τα εξής:
Α) Τα Δωδεκανησα να συμπεριληφθούν στις εξαιρέσεις της παρ.α εδάφιο β του άρ.62 του Ν998/1979 σχετικά με την μη εφαρμογή και γι αυτά του τεκμήριου κυριότητας του Δημοσίου επί των δασών και επί των δασικών εκτάσεων.
Β) Να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί το με αριθμ. 27639/2018 έγγραφο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Γ) Να καταργηθεί ή αναμορφωθεί η διάταξη της παρ.1 του αρ.5 του ΠΔ 32/2016 ώστε είτε να επανισχύσει είτε να εναρμονιστεί με την προηγούμενη διάταξη του αρ.3 του Ν.998/1979 όσον αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Δ) Να αποσαφηνιστεί νομοθετικά ότι η επιγενόμενη δάσωση δεν αφορά ούτε τις τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, ούτε κυρωμένους δασικούς χάρτες αλλά μόνον εκκρεμείς υποθέσεις.
Ε) Να τακτοποιηθεί το μαζικό φαινόμενο που προέκυψε από τους δασικούς χάρτες των ιδιοκτησιών μικτής μορφής, οι οποίες δεν δύνανται να μεταβιβαστούν.
ΣΤ) Να νομοθετηθεί ότι στις περιοχές των εξαιρέσεων από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, του δεύτερου εδαφίου του άρ.62 του Ν.998/1979, η μεταγραφή ή καταχώρηση συμβολαιογραφικών πράξεων με αντικείμενο ακίνητα που έχουν εν όλω ή εν μέρει τον χαρακτήρα έκτασης των παραγράφων 5α) ή 5β) του αρ.3 του παραπάνω νόμου, στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου ή στα οικεία φύλλα του αρμόδιου γραφείου Κτηματογράφησης ή Κτηματολογικού Γραφείου, δεν κωλύεται ακόμη και αν δεν προσκομίζεται διοικητική πράξη ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ακίνητο ή το τμήμα του με τον παραπάνω χαρακτήρα ανήκει σε ιδιώτη και όχι στο Δημόσιο.

Εφόσον επιδειχθεί αδράνεια και περιφρόνηση επαρκούς αντιμετώπισης όλων των παραπάνω αιτημάτων, η ΠΝΑι δηλώνει κατηγορηματικά ότι με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νησιώτες πολίτες και κατοίκους του Ν. Αιγαίου και στο μέλλον των παιδιών τους, δεν θ υποστείλει αλλά θα εξαντλήσει οποιοδήποτε νόμιμο μέσο, ένδικο ή μη, σε οποιοδήποτε βαθμό εθνικών και ευρωπαϊκών οργάνων και δικαστηρίων, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου