Αρνητικό αποτύπωμα στην ψυχική υγεία της πλειονότητας των νέων στη χώρα μας αφήνει η πανδημία, με τα συχνότερα αρνητικά συναισθήματα που αναφέρονται από μαθητές και φοιτητές να είναι το στρες, η μονοτονία, η απαισιοδοξία, η έλλειψη κινήτρων, η μοναξιά και η κατάθλιψη. Ο μεγαλύτερος φόβος των νέων σε αυτή την περίοδο είναι εάν θα νοσήσει η οικογένειά τους και ακολουθούν η αγωνία για το μέλλον και για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και η ανησυχία ότι θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες σε σχέση με πριν από την πανδημία.
Ειδικότερα, περισσότεροι από έξι στους δέκα νέους –μαθητές και φοιτητές που συμμετείχαν σε έρευνα που διεξήγαγε η Sentio Solutions, η ελληνική startup που επικεντρώνεται σε δράσεις ψυχικής υγείας– θεωρούν ότι η ψυχική τους υγεία έχει επηρεαστεί προς το χειρότερο λόγω της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 158 μαθητών και φοιτητών στην Ελλάδα το διάστημα μεταξύ 23 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και με όλους τους δείκτες να καταγράφουν μια ιδιαιτέρως ζοφερή κατάσταση. Το 30% των συμμετασχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι εν μέσω πανδημίας νιώθει κοινωνική απομάκρυνση, το 29% αισθάνεται ότι η πανδημία τού έχει «κλέψει» τη νεότητα και ότι χάνει τα πιο διασκεδαστικά χρόνια, και το 26% ότι επιδρά αρνητικά στην απόδοσή του. Σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά οι νέοι θεωρούν ότι η πανδημία τους εμποδίζει στο να κάνουν νέους φίλους (6%) ή επηρεάζει τις σχέσεις με το αντίθετο φύλο (4%). Αλλωστε, το 68% όσων συμμετείχαν δηλώνει ότι έχει μειώσει τις κοινωνικές συναναστροφές και μόνο το 10% απάντησε ότι δεν άλλαξε τίποτα στη ζωή του.
Αναφορικά με τον ίδιο τον κορωνοϊό, σχεδόν δύο στους δέκα νέους θεωρούν μικρή την πιθανότητα να νοσήσουν. Αντίθετα, πιθανό ή πολύ πιθανό χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο να μολυνθεί από τον ιό το 34% των συμμετασχόντων στην έρευνα. Αντίστοιχα, όταν οι νέοι κλήθηκαν να αναφέρουν τι είναι αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο σε σχέση με την πανδημία, σχεδόν οι μισοί (46%) απάντησαν ότι φοβούνται μήπως νοσήσει η οικογένειά τους και μόλις 8% εάν θα νοσήσουν οι ίδιοι. Το μέλλον σχετικά με την επαγγελματική και οικονομική αποκατάσταση απασχολεί το 18% των νέων, ενώ 13% όσων συμμετείχαν στην έρευνα φοβούνται ότι θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών και των φοιτητών της έρευνας δηλώνει ότι προτιμά τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας στην τάξη έναντι της τηλεργασίας (88%). Τέλος, τέσσερις στους δέκα νέους (42%) δήλωσαν ότι έχουν νιώσει ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη, αλλά μόνο το 14% έχει ζητήσει βοήθεια.
Πηγή : kathimerini.gr