Ειδήσεις

Στο τραπέζι νέα παράταση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου – Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη Μητσοτάκη με τους ειδικούς

“Φρένο” στην άρση του lockdown βάζουν τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών, με τις εισηγήσεις για παράταση της απαγόρευσης και μετά την 7η Δεκεμβρίου να πληθαίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας, δεν επιτρέπει σχέδια για άμεση άρση του lockdown. Πλέον, η ημερομηνία της 21ης Δεκεμβρίου φαίνεται να είναι πιθανότερη.

Χαρακτηριστικά, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές στο TheTOC, εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ελεγχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η έξαρση της πανδημίας και -κυρίως- το σύστημα Υγείας της χώρας να αντέξει το δεύτερο κύμα που εξελίσσεται με ραγδαίο τρόπο.

Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν και οι θέσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ το ίδιο προέκυψε και από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη σύσκεψη Μητσοτάκη με τους λοιμωξιολόγους, όπου η προσοχή ήταν στραμμένη στην αναχαίτιση της πανδημίας σε περιοχές που είναι “στο κόκκινο” και όχι στο πότε θα αρθούν τα μέτρα. “Είναι πρόωρη η συζήτηση για άρση του lockdown αυτή τη στιγμή”, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές στο TheTOC.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η εκτίμηση ότι η άρση των μέτρων -τουλάχιστον με τρόπο καθολικό και οριζόντιο- μπορεί να επισπεύσει την έλευση ενός τρίτου κύματος του κορονοϊού στη χώρα.

Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε περιοχές της επαρχίας: Στη Δράμα, ένας στους 4 κατοίκους είναι με κορονοϊό και στα νοσοκομεία έχουν γίνει ΜΑΦ ακόμη και κλίνες των χειρουργείων. Σε Λάρισα και Βόλο, σε κάθε σπίτι υπάρχει ένα κρούσμα. Στην Αλεξανδρούπολη, γκρεμίζουν τοίχους στο νοσοκομείο για να φτιάξουν ΜΕΘ. Και στην Πάτρα, ο πρωθυπουργός απευθύνει έκκληση εν όψει της εορτής του Αγίου Ανδρέα, την ερχόμενη Δευτέρα, για αυστηρότατη τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Πέτσας: Δεν υπάρχει εισήγηση για lockdown δύο ταχυτήτων

Την ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο, ως πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, επεσήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι “δεν είμαστε αυτή τη στιγμή να δούμε διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ περιφερειών δεν έχουμε τέτοιου είδους εισήγηση. Πάμε στην ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην επικράτεια. Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε περιοχές αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι”.

Όπως είπε κάποια στιγμή θα πρέπει να επανέλθει η κοινωνία στο κανονικό και έκανε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να αποφύγουν τις οποιεσδήποτε επαφές με το περιβάλλον τους να αποφύγουν επισκέψεις σε σπίτια και τότε όπως είπε θα πέσει πολύ απότομα το επιδημιολογικό φορτίο.

Λαζανάς: Χριστούγεννα όπως Πάσχα – Δεν συζητάμε άρση lockdown

Ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, δεν έκρυψε σήμερα την ανησυχία του. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για απομάκρυνση του ενδεχομένου να αρθεί το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, ο κ. Λαζανάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, είπε: “Είχαμε χθες μία σύσκεψη και παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία… Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για τη σταδιακή άρση του lockdown“.

Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα. “Είμαι πάρα πολύ απαισιόδοξος για το τι συμβαίνει στη χώρα. Είναι τραγικό το νούμερο των νεκρών”, είπε.

Μόσιαλος: Άρση του lockdown σε “ζώνες”

“Δε θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα. Πρέπει το άνοιγμα να γίνει πάλι σε ζώνες. Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τα στατιστικά στοιχεία”, τόνισε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ ανέλυσε τους έξι δείκτες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.

“Η επαναλειτουργία των σχολείων και της αγοράς θα εξαρτηθούν από τους δείκτες εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα. Υπάρχουν έξι δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε σε σχέση με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Ο ένας είναι ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων συνολικά κι ελπίζουμε σε σημαντική μείωση τις επόμενες μέρες, μετά τη Δευτέρα- Τρίτη πιο έντονα, και ο δεύτερος είναι η κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων στις ευάλωτες ομάδες. Ο τρίτος δείκτης είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο τέταρτος είναι ο αριθμός των θανάτων, ο πέμπτος δείκτης -που δυστυχώς δεν τον έχουμε στη χώρα- είναι πόσοι έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό σε κάθε περιοχή της χώρας, γιατί έτσι φαίνεται πόσοι έχουν αναπτύξει αντισώματα, και ο έκτος δείκτης είναι το τι θέλεις να ανοίξεις”, ανάφερε χαρακτηριστικά .

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου