«Φαρσοκωμωδία» χαρακτηρίζει ο Νεκτάριος Σαντορινιός την απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην Ερώτηση που ο ίδιος κατέθεσε στις 16/9, αναφορικά με τη σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ερώτηση, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζήτησε απαντήσεις για:
1. Έλλειψη αναισθησιολόγων και αναστολές τακτικών χειρουργείων
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά, για ακόμα μία φορά, απαντήσεις στο κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης αναισθησιολόγων και της αναστολής τακτικών χειρουργείων, εδώ και αρκετούς μήνες. Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι μόνο το τελευταίο διάστημα είναι σε αναστολή 1.160 προγραμματισμένες επεμβάσεις, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται.
Η απάντηση του Υπουργείου
Αντιγράφεται η σχετική απάντηση: «Σχετικά με την έλλειψη Αναισθησιολόγων, μετακινήθηκαν στο Νοσοκομείο για χρονικό διάστημα 5-10 ημερών 10 ιατροί Αναισθησιολόγοι το έτος 2020 και 10 ιατροί το έτος 2021». Καμία απάντηση δε δίνεται για τους λόγους αναστολής των τακτικών χειρουργείων ούτε για κατεπείγουσες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων και την έναρξη της αποσυμφόρησης στη λίστα αναμονής των χειρουργείων.
2. Προβλήματα στην μονάδα παραγωγής οξυγόνου
Το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε στη μονάδα παραγωγής οξυγόνου από τα τέλη Αυγούστου, με πιθανή ευθύνη της ιδιωτικής εταιρίας διαχείρισης, και την ανάγκη να στελεχωθεί με προσωπικό η τεχνική υπηρεσία του ΓΝΡ ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται τέτοιες δυσλειτουργίες.
Η απάντηση του Υπουργείου
Παραπέμπει τον βουλευτή απευθείας, και χωρίς καμία άλλη εξήγηση, στο έγγραφο της Διοίκησης του ΓΝΡ προς τη 2η ΥΠΕ της 9/9/21! Στο συγκεκριμένο έγγραφο, αναφέρεται η χαμηλή πίεση στο δίκτυο παροχής οξυγόνου, λόγω του αυξημένου αριθμού νοσηλευόμενων ασθενών με covid-19, η έμμεση επιβεβαίωση ότι δεν υπήρχε, ως όφειλε, δευτερεύουσα πηγή τροφοδοσίας ή αυτόνομη γραμμή παροχής οξυγόνου και ότι μια περαιτέρω αύξηση της ζήτησης να προκαλέσει μείωση παροχής οξυγόνου σε κάποιες κλινικές του ΓΝΡ.
3. Συγχώνευση παθολογικών κλινικών
Ο Ν. Σαντορινιός ρώτησε για τις ενέργειες που προτίθεται να πάρει το Υπουργείο ώστε να δώσει λύση στη δυσμενή συγχώνευση της Α’ και Β’ Παθολογικής Κλινικής, και αν αυτό οφείλεται σε έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή των αναστολών εργασίας.
Η απάντηση του Υπουργείου
Επιβεβαιώνει τη συγχώνευση των δύο κλινικών, ώστε «η κλινική covid να έχει ικανό χώρο για να νοσηλεύσει ασθενείς», όπως σημειώνεται. Αρνείται ότι υπάρχει έλλειψη σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, παραθέτοντας λίστα προσλήψεων μερικών επικουρικών ιατρών της τελευταίας διετίας, χωρίς να γίνεται αναφορά αν συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ή αν λήγει προσεχώς η σύμβασή τους. Βέβαια, όλως παραδόξως, αμέσως μετά γίνεται λόγος για τη δυνατότητα «να αναζητηθούν ιατροί με σχέση παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι)»!
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέρει:
«Εδώ, η επιστήμη πραγματικά σηκώνει τα χέρια της ψηλά. Αν δεν ήταν τόσο τραγικό, θα ήταν μια φαρσοκωμωδία. Θεωρούν ότι με αποσπασματικές και προσωρινές κινήσεις, μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια της ροδίτικης κοινωνίας ή να κατευνάσουν τις κραυγές αγωνίας όσων υπηρετούν στο Νοσοκομείο Ρόδου. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να στηρίξει το ΓΝΡ με το κατάλληλο ιατρικό, νοσηλευτικό και εξειδικευμένο τεχνικά προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευσή του και να συνεχίσει τη λειτουργία του προς όφελος των νησιωτών».