Τη Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, οργανώθηκε μια όμορφη εκδήλωση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής στην οποία προσκλήθηκε να συμμετάσχει ο Σύλλογός μας. Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του σχολείου. Εκπαιδευτικοί , μαθητές και μαθήτριες υποδέχτηκαν με ανθρώπινη ζεστασιά την αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας , το Πρόεδρο Φωνιαδάκη Παναγιώτη, το ταμία Γερόλυμο Φώτη και το εκλεκτό μέλος Δημήτρη Θαρρενό άτομο με προβλήματα όρασης ( εκ γενετής τυφλός), στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, και συζήτησαν μαζί τους για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Μέσα από τα όμορφα τραγούδια , που μας τραγούδησαν οι μαθητές του σχολείου, τα σκετς που παρουσίασαν , και τα όμορφα έργα ζωγραφικής που δημιούργησαν, κατάφεραν και πέρασαν το μήνυμα για την αποδοχή, τη συμπερίληψη, τη διαφορετικότητα, και την ισονομία.
Στη συνέχεια έγινε μια όμορφη ανοιχτή συζήτηση, δεχτήκαμε τα ερωτήματα και τις απορίες των παιδιών, και απέδειξαν μέσα από τον αφοπλιστικό και μεστό λόγο τους και τις απορίες τους, ότι έχουν τη δύναμη της ανατροπής, αρκεί να τους προσανατολίσουμε, να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους ακούσουμε να εκφράζονται και να δημιουργούν διορθώνοντας τα τρωτά των προηγούμενων γενιών…
Στο τέλος, έγινε βιωματική δραστηριότητα, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή και χρησιμοποίησαν τα αναπηρικά αμαξίδια, και ειδικά βοηθήματα. Με το ειδικό σκάκι για άτομα με προβλήματα όρασης, ο Δημήτρης Θαρρενός έπαιξε με παιδιά και τους έδειξε πως παίζεται, έκανε επίδειξη ειδικής εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο την οποία ο ίδιος επινόησε και εξέλιξε για να βοηθηθούν τα άτομα με προβλήματα όρασης και όχι μόνο. Η εκδήλωση έκλεισε με ωραία μουσική και τραγούδια που μάς έπαιξε με το μπουζούκι του ο Δημήτρης.
Ευχαριστούμε πολύ τη Διεύθυνση του σχολείου, τους εκπαιδευτικούς για τη τόσο ωραία δουλειά που έκαναν για να ετοιμάσουν την ωραία αυτή εκδήλωση, μα πάνω από όλα ευχαριστούμε τα παιδιά που μας καθήλωσαν με τις γνώσεις που ήδη έχουν αναπτύξει σχετικά με την αναπηρία του ατόμου και τη διαφορετικότητα, καθώς και με όλα αυτά τα ωραία που μας παρουσίασαν.
Θεωρούμε σκόπιμο να γίνονται τέτοιες βιωματικές δράσεις στα σχολεία, γιατί πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μιας κοινωνίας συμπεριληπτικής, ανεκτικής, ανοιχτής στη διαφορετικότητα, αλληλέγγυας και υποστηρικτικής.