Θα τρέχουν και δεν θα… φτάνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για την καταβολή μισθών και συντάξεων του Δημοσίου το 2016.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών του ΓΛΚ, οι δαπάνες για τις αποδοχές των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του Δημοσίου θα είναι κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ αυξημένες σε σχέση με το 2015.
Κινδυνεύει, έτσι, όπως παραδέχονται οι ίδια στελέχη στο “Κ”, να μπει στο στόχαστρο των δανειστών και η δαπάνη για αποδοχές μόνιμων, συμβασιούχων και συνταξιούχων στο ευρύτερο Δημόσιο, πέρα από τη δαπάνη για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ κ.λπ.).
Το πρόβλημα έχει πολλές αιτίες:
– Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων απειλεί με “ναυάγιο” την πρόβλεψη για 16.000 περίπου συνταξιοδοτήσεις το 2016.
– Η κυβέρνηση σχεδιάζει άλλες 20.000 προσλήψεις μόνιμου και αορίστου χρόνου προσωπικού στο Δημόσιο το 2016.
– Την ίδια στιγμή, το πλήθος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου έχει αυξηθεί κατά 20.000 μέσα στους πέντε τελευταίους μήνες.
– Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 8.500 φέτος.
Στον “αέρα” το νέο μισθολόγιο
Η αύξηση των μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου δεν αποκλείεται να δυναμιτίσει τον νόμο για το νέο μισθολόγιο, που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση και προβλέπει αυξήσεις 6% στους βασικούς μισθούς 314.000 δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του 2016, με την προϋπόθεση ότι θα προκύψουν εξοικονομήσεις από άλλες περικοπές (π.χ., κατάργηση κινήτρου απόδοσης) αλλά και τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Το μισθολόγιο του Δημοσίου αποτελεί, στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου, πολύ λιγότερο σημαντικότερο επίκεντρο των πιέσεων των δανειστών – σε σχέση με το συνταξιοδοτικό. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί το μόνο “μέτωπο” στο οποίο οι “θεσμοί” επικαλούνται τις προβολές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του… Αυγούστου 2014, ενώ το νέο Μνημόνιο επιτάσσει τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου ως ποσοστό του ΑΕΠ την περίοδο 2016-2019.
Έτσι, ανά πάσα στιγμή εντός του 2016 το μισθολογικό του Δημοσίου μπορεί να αποτελέσει αφετηρία πιέσεων των δανειστών πάνω στις ελληνικές Αρχές.
Ανακάμπτει το πλήθος των μόνιμων
“Θρυαλλίδα” της επερχόμενης έκρηξης των δαπανών για μισθούς των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων είναι ότι για πρώτη φορά μετά τις αρχές του 2010 το πλήθος τους άρχισε τον Νοέμβριο του 2015 να αυξάνει και πάλι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ανήλθαν τον περασμένο μήνα στους 567.197, έναντι 567.097 που ήταν τον προπερασμένο μήνα, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2015.
Η ανάκαμψη του πλήθους των μόνιμων υπαλλήλων του Δημοσίου οφείλεται αποκλειστικά στην κατάρρευση του αριθμού των αποχωρήσεων -συνταξιοδοτήσεων από τον Αύγουστο του 2015 και έπειτα.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με στελέχη της διεύθυνσης συντάξεων του ΓΛΚ τα οποία μίλησαν στο “Κ”, οφείλεται στο μπαράζ των σκληρών κυβερνητικών παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό, βάσει των δεσμεύσεων του νέου Μνημονίου, αρχικά με την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης σταδιακά έως το 2022 για όλους στα 67 έτη και, έπειτα, με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Στελέχη, πάντως, του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφεραν στο “Κ” πως το “ξεπάγωμα” του βαθμολογίου στο Δημόσιο από το 2016 θα ωθήσει χιλιάδες υπαλλήλους στη σύνταξη, μιας και θα αυξηθούν οι συντάξιμες αποδοχές τους.
Η “κληρονομιά” του 2015
Η ανάκαμψη του πλήθους των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων από τον περασμένο Νοέμβριο γίνεται σε συνθήκες όπου ήδη στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου είχε αυξηθεί η δαπάνη του κρατικού Προϋπολογισμού για μισθοδοσία των υπαλλήλων και είχε πάρει την ανηφόρα και η δαπάνη για μισθούς συμβασιούχων Πιο συγκεκριμένα:
– Η κρατική δαπάνη για μισθούς μονίμων υπαλλήλων στο 10μηνο του 2015 ήταν αυξημένη κατά 2,8% σε σχέση με το δεκάμηνο του 2014 ή κατά 207 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίο της γενικής κυβέρνησης. Η αύξηση της σχετικής δαπάνης σημειώθηκε, χωρίς, μάλιστα να έχει ακόμη αυξηθεί το πλήθος των μόνιμων υπαλλήλων, μιας και τα μισθολογικά στοιχεία αφορούν μέχρι και τον Οκτώβριο και όχι μέχρι και τον.. Νοέμβριο, οπότε σημειώθηκε η ανάκαμψη του πλήθους τους.
– Η δαπάνη για μισθούς εργαζομένων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) αυξήθηκε κατά 11,7% ή κατά 146 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου αυξήθηκαν στο διάστημα Ιουνίου-Νοεμβρίου 2015 κατά… 32% ή σχεδόν 20.000. Αντίθετα, η μισθολογική δαπάνη για μισθούς στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μειώθηκε στο ίδιο διάστημα.
Προς τα πάνω και οι συντάξεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, η δαπάνη για συντάξεις του Δημοσίου και μόνο αυξήθηκαν στο 10μηνο του 2015 κατά 5,3% ή 270 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
Αυτό σημαίνει πως ήλθε η ώρα του…. “λογαριασμού” για τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο την προηγούμενη πενταετία, λόγω της επικείμενης αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2015 (βάσει του ασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη).
Οι συνέπειες της αύξησης της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, που οφείλονται άμεσα ή έμμεσα σε κυβερνητικές επιλογές του τελευταίου 12μήνου, συμπίπτουν χρονικά με τις συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών της περιόδου 2010-2014 στο συνταξιοδοτικό και δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για το ΓΛΚ το 2016.
Εφημερίδα Κεφάλαιο