«Ελλιπείς, περιστασιακές και αποσπασματικές» χαρακτηρίζει τις μεταρρυθμίσεις το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην τριμηνιαία έκθεσή του (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2013) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στην οποία, επίσης, επισημαίνεται η σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στα δημοσιονομικά «μέτωπα»,
Αναγνωρίζει ότι «η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει αισθητά, να μηδενίσει ή και να μετατρέψει σε πλεονάσματα όλα τα ελλείμματα που είχε και πριν από την κρίση, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζει πλέον τις χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην Ευρωζώνη», όπως και ότι το επιχειρηματικό κλίμα έχει βελτιωθεί, τα spreads έχουν πέσει, ο χρηματιστηριακός δείκτης ανεβαίνει και η φυγή κεφαλαίων ανακόπηκε.
Επισημαίνει δε ότι ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης επιδιώχθηκε κυρίως με τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, ενώ υπήρξε «υπερφορολόγηση» των Ελλήνων πολιτών. Μάλιστα εκφράζονται επιφυλάξεις για τα τελικά οφέλη μιας επιστροφής στις αγορές το 2014.
Αναφέρει, επίσης, δεν προωθούνται οι αρχικές αλλαγές που χρειάζονται στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, στη γραφειοκρατία, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στην αγορά, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Στις αβεβαιότητες του προγράμματος, η έκθεση αναφέρει τα στοιχεία πόλωσης που εμφανίζει το πολιτικό κλίμα στη χώρα μας, το οποίο διακυβεύει την επιστροφή στην ανάπτυξη.