15 αιτήσεις για τη διαγραφή χρεών αλλά και για αποδέσμευση ΑΦΜ από οφειλές σε ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. εκκρεμούν στο Δήμο Ρόδου, μετά την έκδοση των δύο αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματικός ο δημοτικός φόρος.
Η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε αποδέσμευση των Α.Φ.Μ. οφειλετών αλλά ακόμη δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή των καταβληθέντων φόρων ή την διαγραφή χρεών επιτηδευματιών, που είχαν βεβαιωθεί σε χρόνο πρωθύστερο της εκδόσεως των αποφάσεων του ΣτΕ.
Αναμένουν συγκεκριμένα την έκδοση νόμου στον οποίο θα καθορίζεται στις μεταβατικές του διατάξεις αν η πρόβλεψη για κατάργηση του φόρου θα έχει αναδρομική ισχύ και για πόσο χρονικό διάστημα.
Ταυτόχρονα όμως υποβλήθηκαν και οι πρώτες προσφυγές, ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου.
Ομόρρυθμη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο νησί, προσέφυγε συγκεκριμένα δια της πληρεξουσίας δικηγόρου της κ. Μιράντας Λαού, κατά της από 2 Δεκεμβρίου 2014 ατομικής ειδοποίησης επιβολής προστίμου, συνολικού ποσού 14.518,02 € του Δήμου Ρόδου, της οποίας έλαβε γνώση αυθημερόν και της εξ αυτής, δυνάμει των από 10 Οκτωβρίου 2013 και 3 Απριλίου 2014 εγγράφων του Δήμου Ρόδου, δέσμευσης του Α.Φ.Μ. της και της συνακόλουθης αδυναμίας έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.
Στην προσφυγή της καθιστά σαφές ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αμετακλήτως ότι η επιβολή του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., αντίκειται προδήλως στο άρθρο 4 του Συντάγματος και ως εκ τούτου είναι παράνομη.
Με βάση τα διαλαμβανόμενα στις αποφάσεις καθίσταται σαφές ότι η επιβολή προστίμων και κυρίως η εξ αυτής δέσμευση Α.Φ.Μ., που μας αφαιρεί τη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, είναι κατ’ αρχήν άδικη και παράνομη, καθώς στηρίζεται στην εφαρμογή μίας ρύθμισης άλλως στην επιβολή ενός φόρου που κρίθηκε αμετακλήτως αντισυνταγματικός.
Υποστηρίζει παραπέρα ότι η αυθαίρετη δέσμευση (άλλως «σφράγιση») του Α.Φ.Μ. της εταιρείας έγινε καταδήλως ως ένα εκβιαστικό μέσο πίεσης, προκειμένου να εξαναγκασθούν να καταβάλουν άμεσα τον πλέον αναγνωρισθέντα άδικο και αντισυνταγματικό ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., προξενώντας τεράστια οικονομική δυσχέρεια.
Εγινε ευλόγως και προδήλως προς εξυπηρέτηση άλλου σκοπού από αυτόν για τον οποίον θεσπίσθηκαν οι διατάξεις εισπράξεως δημοτικών εσόδων, που εντέχνως ο Δήμος Ρόδου επικαλείται.
Επικαλείται παραπέρα ότι παραβιάσθηκε προδήλως και κατάφορα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως του ενδιαφερομένου, που ισχύει και για κάθε μέτρο ή ενέργεια λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή των συμφερόντων του, άσχετα από την υπαιτιότητα του διοικουμένου.
Τούτο διότι ο Δήμος Ρόδου δια των οικονομικών αυτών υπηρεσιών έλαβε μία απόφαση που αφορά την εταιρεία και την δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας της, χωρίς καν να κλητεύσει ή εν γένει να ειδοποιήσει τους νομίμους εκπροσώπους της σχετικά, προκειμένου να παρασταθούν κατά τη συζήτηση λήψης της δυσμενούς σε βάρος της απόφασης περί δέσμευσης του Α.Φ.Μ. της.
Απλά της γνωστοποιήθηκε αιφνιδιαστικά ένα έγγραφο που την πληροφορούσε μόνο για την επιβολή προστίμου σε βάρος της λόγω οφειλών προς το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και όλως επίσης αιφνιδιαστικά, όταν χρειάσθηκε να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα της εταιρείας, προκειμένου να εισπράξουν ποσά τιμολογίων από Νομικά Πρόσωπα, πληροφορήθηκαν ότι το Α.Φ.Μ. τους είχε παντελώς απροειδοποίητα δεσμευθεί.