Μηδενική ανοχή σε αλαζονεία και διαφθορά ζήτησε από τους υπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας. Οι κινήσεις για την οικονομία, τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και η σύγκρουση με τα «συμφέροντα». Έκκληση για ταχύτητα και αποφυγή λαθών.
Μετρημένος, αλλά σαφής ήταν ο πρωθυπουργός στην πρώτη ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει ως πρώτο στόχο να φέρει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, αλλά ταυτόχρονα έδειξε να έχει συναίσθηση τόσο των ελάχιστων χρονικών περιθωρίων που διαθέτει, όσο και των πολλών μετώπων που καλείται να διαχειριστεί.
«Αποκατάσταση αξιοπρέπειας, διαφάνειας και δημοκρατικών θεσμών και αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στον ελληνικό λαό» είπε ότι ήταν η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση. Σημείωσε ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση ευρύτερων συναινέσεων και έδωσε εντολή για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, σπατάλης και αλαζονείας.
Τέσσερις είναι οι προτεραιότητες:
Α) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Βοήθεια σε αυτούς που στερούνται βασικά αγαθά όπως φαγητό, θέρμανση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Β) Στήριξη της οικονομίας για να επαναλειτουργήσει. Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων που βουλιάζουν στα χρέη και δράσεις για τη μείωση της ανεργίας.
Γ) Διαπραγμάτευση με τους εταίρους για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό με εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών και με τετραετές πλάνο με στόχο πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά χωρίς την υποχρέωση εξοντωτικών πλεονασμάτων. Έχουμε προτάσεις ρεαλιστικές για το χρέος και τις επενδύσεις.
Δ) Σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα. Θεσμική θωράκιση της διαφάνειας, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Διαφορετικό ύφος
«Οι Έλληνες έχουν μεγάλες προσδοκίες. Δεν περιμένουν να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη η δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά έχουν την απαίτηση να είμαστε κυβέρνηση με εντελώς διαφορετικό ύφος εξουσίας», είπε.
«Δεν έχουμε άλλες εξαρτήσεις ή άλλο αφεντικό πέρα από τους πολίτες. Σε αυτούς λογοδοτούμε».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση δεν έρχεται να καταλάβει δομές και προνόμια εξουσίας. «Ερχόμαστε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διοίκηση της χώρας, να κάνουμε οριστικά παρελθόν το πελατειακό κράτος και το κράτος-πελάτη που εξυπηρετούσε συμφέροντα».
Θέλω να έχετε στο μυαλό σας ότι η εξουσία δεν μας ανήκει. Ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν. Είμαστε υπό την κρίση τους. «Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, αμείλικτη στάση σε φαινόμενα διαφθοράς».