Βούλιαξαν στα χρέη δημόσια νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ. Οι συνολικές οφειλές τόσο προς τους προμηθευτές, όσο και προς τις επιχειρήσεις – παρόχους που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, όπως παραδέχεται και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, έχουν πλέον εκτοξευτεί στα 3 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, μόνο τα νοσοκομεία χρωστούν προς τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού και τις φαρμακευτικές εταιρείες 1,3 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, παλιά και νέα, προς τις επιχειρήσεις με τις οποίες είναι συμβεβλημένος, έχουν εκτοξευτεί στα 1,8 δισ. ευρώ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως από τα 7 δισ. που είναι τα συσσωρευμένα χρέη του δημοσίου προς τους προμηθευτές, το 40% αφορά στο χώρο της Υγείας.
Οι επιχειρήσεις, εξαιτίας και της παντελούς έλλειψης ρευστότητας, είναι αναγκασμένες να περιμένουν την αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς, καθώς σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ένα μέρος της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ θα δοθεί για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.
Υπολογίζεται πως το “φέσι” προς τις φαρμακευτικές εταιρείες ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ, με τις οφειλές να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, αφού τα οφειλόμενα το 2014 προς τις επιχειρήσεις του φαρμάκου ανέρχονταν σε 790 εκατ. ευρώ. Σε απόγνωση όμως βρίσκονται και οι προμηθευτές ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων, καθώς το σύνολο των συσσωρευμένων οφειλών, από όλα τα δημόσια και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των εταιρειών από τα δημόσια νοσοκομεία αγγίζει σχεδόν τα δύο έτη.
Ακόμη και στις μικρότερες δαπάνες, όπως αυτές για τους φυσικοθεραπευτές, η κατάσταση των χρεών είναι τραγική. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται πλέον σε 62 εκατ. ευρώ, από 69 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014, ενώ οι οφειλές προς τα 2,200 συμβεβλημένα ιατρεία ανέρχονται σε 86 εκατ. ευρώ. Λόγω επίσης των αναγκαστικών επιστροφών, υπολογίζεται πως κάθε χρόνο πάνω από 1.600 φυσικοθεραπείες δεν πληρώνονται ποτέ.
Από την άλλη, η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διαμηνύει πως βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους παρόχους για υποχρεώσεις συσσωρευμένων παρελθόντων ετών, ιδιαίτερα πριν το 2012, φορείς της αγοράς εκτιμούν ωστόσο πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει φως στο τούνελ, αφού κάθε μήνα προστίθενται και νέα χρέη. Ο Οργανισμός είχε εναποθέσει τις ελπίδες του για αύξηση των εσόδων στους πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τις εισφορές υγείας και την παρακράτηση του 6% από τις συντάξεις. Με δεδομένο όμως πως η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων έχει φθάσει στο κόκκινο και με δυσκολία αποδίδονται κάθε μήνα οι συντάξεις, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο ο ΕΟΠΥΥ να λάβει τα 700 εκατ. που υπολογίζει από την αύξηση των εισφορών.
capital.gr