Ειδήσεις

Έρχεται νέα “καυτή” λίστα από το υπουργείο Οικονομικών

Μια νέα λίστα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών η οποία αναμένεται να ταρακουνήσει τα νερά της επικαιρότητας. Μετά τις λίστες των καταθετών σε ξένες τράπεζες έρχεται και μια νέα λίστα με φορολογούμενους και επιχειρήσεις που χρωστούν σημαντικά ποσά στο δημόσιο τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στην τελευταία φάση της επεξεργασίας των σχετικών στοιχείων και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr). Όπως υποστηρίζουν στελέχη της ΓΓΔΕ στη λίστα περιλαμβάνονται ονόματα που πρόκειται να προκαλέσουν θόρυβο.

Η δημοσιοποίηση της λίστας μεγαλοοφειλετών του δημοσίου θεσπίστηκε το 2011, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, σαν μέτρο πίεσης προς τους οφειλέτες προκειμένου να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν τις οφειλές τους. Με βάση τη νομοθεσία, δίνονται στη δημοσιότητα μέσω διαδικτύου, τα στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων.

Με πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κου Τρύφωνα Αλεξιάδη επήλθαν αλλαγές στα στοιχεία των φορολογούμενων που θα δίνονται στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, δεν θα δημοσιοποιούνται πλέον ονόματα οφειλετών οι οποίοι έχουν πτωχεύσει ή έχουν αποβιώσει καθώς και τα ονόματα οφειλετών οι οποίοι έχουν πετύχει δικαστικές αποφάσεις αναστολή πληρωμής. Παράλληλα δεν θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα οφειλετών που οι οφειλές τους έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Επίσης, προβλέπεται ότι οι λίστες θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο.

Να σημειωθεί ότι εκτός από την δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, οι οφειλέτες του δημοσίου βρίσκονται αντιμέτωποι και με άλλες κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκονται αντιμέτωποι με την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους (υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 50.000 ευρώ), προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και κατασχέσεις.
Το πιο διαδεδομένο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνουν οι εφορίες είναι η κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων. Έτσι κατάσχονται υπόλοιπα καταθέσεων (ισχύει ακατάσχετο 1250 ευρώ από έναν λογαριασμό), μισθοί και συντάξεις (ισχύει ακατάσχετο 1.000 ευρώ) καθώς και εισόδημα από ενοίκια.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου