Ειδήσεις

Handelsblatt: To μυστικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού χρέους

Ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, που επιδιώκει να λύσει μια και καλή το πρόβλημα του χρέους στην ευρωζώνη, επεξεργάζονται από κοινού Ευρωπαϊκή Ένωση και τραπεζίτες, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τον περασμένο Δεκέμβριο,  η αφρόκρεμα του χρηματοπιστωτικού κόσμου βρέθηκε στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας στο Παρίσι και ενημερώθηκε για ένα σχέδιο από επικεφαλής κεντρικών τραπεζών.

Επρόκειτο, για μια «επανάσταση στη χρηματοδότηση της ευρωζώνης», την εισαγωγή των σούπερ ομολόγων, των λεγόμενων Ευρωπαϊκών Ασφαλών Ομολόγων «European Safe Bonds» (ESB).

Και τι το φοβερό έχουν αυτά τα ομόλογα; Η Handelsblatt εξηγεί ότι πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, που κατά τους εμπνευστές του στοχεύει στο να εξαλείψει δια παντός το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη και τους κινδύνους μετάδοσης του «ιού» της κρίσης σε άλλες χώρες

Αφορά σε ένα πακέτο νέων ομολόγων από κράτη της ευρωζώνης, των ESB, που θα διατίθενται σε επενδυτές, εξασφαλίζοντάς τους από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας. Επιπλέον, θα μπορούσαν να συμβάλουν στο σπάσιμο του φαύλου κύκλου στον οποίο εισέρχονται κράτη και τράπεζες υπό χρεοκοπία.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι κάθε χώρα του ευρώ θα αναλαμβάνει καταρχήν μόνη της την ευθύνη των χρεών της.

Η παρουσίαση, όμως, δεν πήγε ακριβώς όπως ήλπιζαν οι διοργανωτές. Ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων ήγειραν αντιρρήσεις και έτσι, όπως είπε χαρακτηριστικά κάποιος τοπ μάνατζερ, «μετά από αυτή τη μέρα η ιδέα ενταφιάστηκε».

Φαίνεται, όμως, πως αυτός ο μάνατζερ έκανε λάθος…

Οι διοικητές τραπεζών επεξεργάστηκαν την ιδέα των ESB σε τέτοιο σημείο που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας, η Κομισιόν θέλει να τα συμπεριλάβει στη λεγόμενη Λευκή Βίβλο, με την οποία θα επιχειρήσει να δώσει στις 25 Μαρτίου νέα ώθηση για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη.

Το σενάριο αυτό φαίνεται ότι έχει… προβληματίσει τον «τσάρο» της γερμανικής οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την εφημερίδα να αναφέρει ότι η τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Μπούντεσμπανκ –η ομοσπονδιακή τράπεζα- βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Εκείνο που φοβούνται είναι ότι αυτή η εναλλακτική μορφή ευρωομολόγων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινοτική ανάληψη των χρεών από την πίσω πόρτα.

Όταν το καλοκαίρι του 2012 η ευρωκρίση ήταν στο απόγειό της, η καγκελάριος Μέρκελ είχε πει με έμφαση ότι ευρωομόλογα δεν θα υπάρξουν, «όσο ζω».

Η νέα συζήτηση που ενσκήπτει με αφορμή τα ESB δεν αποτελεί μια ρελάνς της διαμάχης Βερολίνου-Βρυξελλών για τα εάν τα κράτη-μέλη θα ευθύνονται το ένα για τα χρέη του άλλου, αλλά αναδεικνύει και τη διαφωνία για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Διότι αντικείμενο κριτικής είναι και το γεγονός ότι την επεξεργασία της πρότασης έχει αναλάβει ομάδα εργασίας της ΕΚΤ.

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου