Τη διάκριση των εξουσιών, βάσει της οποίας οι δικαστικές αποφάσεις γίνονται σεβαστές ως δεσμευτικές από την κυβέρνηση, αναδεικνύει το Μέγαρο Μαξίμου ως βασικό στοιχείο σχολιασμού όλων όσων έχουν από το βράδυ της Πέμπτης εξαπολυθεί ως απειλές από την Αγκυρα σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων φυγάδων στρατιωτικών. Στην Αθήνα η ανησυχία για προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας είναι αυτονόητη, καθώς ήδη η Αγκυρα εκδήλωσε την πρόθεση να αναθεωρήσει το διμερές σύμφωνο επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών. Εμπειροι παρατηρητές ανησυχούν ότι η αντίδραση της Αγκυρας για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα είναι σπασμωδική, αλλά θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου, κάτι που θα αποτελέσει ένα ακόμη διαρκές «αγκάθι» στις ούτως ή άλλως περίπλοκες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εν ολίγοις, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το προσεχές χρονικό διάστημα και προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα στις αντιδράσεις της Αγκυρας.
«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς χθες το απόγευμα το Μαξίμου και συμπληρώνεται ότι «εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές». Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση «καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονά μας». Και υπογραμμίζεται ότι «σήμερα, όπως και τότε, οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας».
Ως προς τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν περί «υπόσχεσης» του κ. Τσίπρα για παράδοση των οκτώ στρατιωτικών εντός εικοσαημέρου από την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η ακριβής συνομιλία είχε διαφορετική χροιά. Τονίζουν δε, ότι ο κ. Τσίπρας είχε εκτιμήσει τότε, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ότι πιθανότατα η υπόθεση των «οκτώ» θα ξεκαθαρίσει σε αυτό το χρονικό διάστημα, όχι πως θα παραδοθούν οι στρατιωτικοί. Σε κάθε περίπτωση, την πρώτη μέρα μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, δεν υπήρχε ούτε στην Αθήνα ούτε στον υπόλοιπο κόσμο η εικόνα των απηνών και εκτεταμένων διώξεων από την κυβέρνηση Ερντογάν, εναντίον στρατιωτικών, διπλωματών, αλλά και του συνόλου της δημόσιας διοίκησης (και όχι μόνο) της Τουρκίας.
Σε στρατιωτικό επίπεδο οι Ενοπλες Δυνάμεις παραμένουν στο σύνηθες επίπεδο ετοιμότητας. Αλλωστε, η τουρκική κινητικότητα πάνω από το Αιγαίο δεν έχει, επί της ουσίας, ουδέποτε σταματήσει. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν, τέλος, ότι υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθούν ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ Αγκυρας και Αθηνών για το Κυπριακό.
Καθημερινή