«Θερίζει» o ιός της γρίπης H3N2, με τους νεκρούς να φθάνουν τους 26 από 14 που ήταν πριν από 10 ημέρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η μακάβρια λίστα τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθεί, γι’ αυτό είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Οπως αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση (16-22 Ιανουαρίου) του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά από τον Οκτώβριο που άρχισε η δραστηριότητα της γρίπης, 26 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές. Οι 21 θάνατοι αφορούν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και πέντε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Από το σύνολο των 26 που πέθαναν, μόνο το 23% ήταν εμβολιασμένο για τη γρίπη. Πρόκειται για 16 άνδρες και 10 γυναίκες, ηλικίας από 38 έως 92 ετών. Συνολικά έχουν καταγραφεί 144 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 135 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και μόνο το 21% είχε εμβολιαστεί.
«ΕΚΡΗΞΗ« ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
«Γέμισε» το Νοσοκομείο της Ρόδου από συμπολίτες μας που νοσηλεύονται με κρούσματα γρίπης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε προς την «δημοκρατική» ο Dr κ. Στέλιος Καραταπάνης, παθολόγος, συντονιστής διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Ρόδου, αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, αυτή την περίοδο νοσηλεύονται πολλοί Ροδίτες με πνευμονία, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει χρειαστεί να διασωληνωθεί ασθενής και χωρίς να σημειώνονται πολύ βαριά περιστατικά.
«Δεν προλαβαίνουμε να μετράμε… Στην Β’ Παθολογική Κλινική νοσηλεύονται πάνω από 60 άτομα ενώ τα επείγοντα περιστατικά αυξάνονται καθημερινά με συνέπεια να αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την νοσηλεία τους καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες. Η ‘έκρηξη’ σημειώθηκε αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά και μέχρι σήμερα, τα περιστατικά συνεχίζονται. Υπάρχουν και μερικά βαριά περιστατικά στο Νοσοκομείο της Ρόδου αυτή την περίοδο. Πρόκειται κυρίως για πνευμονίες και λοιμώξεις του αναπνευστικού, που έχουν πλήξει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς και άνθρωποι που έχουν χρόνιες πνευμονοπάθειες. Το Νοσοκομείο είναι γεμάτο από ασθενείς με τέτοιες λοιμώξεις. Η επιδημία γρίπης, μας ήρθε στην Ρόδο αργότερα σε σχέση με πέρυσι και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Η κορύφωση αναμένεται τον Φεβρουάριο….», δήλωσε ο κ. Καραταπάνης.
Ο κ. Καραταπάνης είπε ακόμη πως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα έπρεπε ήδη να έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης κι αν δεν το έχουν κάνει, να σπεύσουν. Όπως αναφέρει, για την πρόληψη της γρίπης, είναι σημαντικό το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους ιδιαίτερα με άτομα που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού. Επίσης σημαντική είναι η τόνωση του αμυντικού συστήματος με την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τον επαρκή ύπνο.
Ωστόσο, επειδή η αποφυγή μετάδοσης της γρίπης δεν επαρκεί για να εξαλείψει το πρόβλημα, είναι επιτακτικός ο εμβολιασμός με το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο, που αποτελεί τον σημαντικότερο τρόπο πρόληψης της γρίπης διεθνώς, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.
Σε δηλώσεις του στην «δημοκρατική», ο γιατρός κ. Σάββας Καραγιάννης μίλησε για τον ιό: «Η γρίπη είναι μια βαριά νόσος η οποία εκδηλώνεται με πολύ υψηλό πυρετό, έντονη κακουχία και με συμπτώματα τα οποία ταλαιπωρούν τον άρρωστο. Ευτυχώς, υπάρχουν αντιγριπικά εμβόλια τα οποία μας καλύπτουν από την γρίπη, τα οποία παράγονται κάθε χρόνο με βάση την τελευταία ‘τυποποίηση’ του ιού –ανάλογα δηλαδή με την μορφή που παίρνει ο ιός, διότι μεταβάλλεται. Φέτος, δεν έχει λάβει την μορφή ‘επιδημίας’. Πολλοί συμπολίτες μας έκαναν τα εμβόλιά τους τόσο για τον πνευμονιόκοκκο όσο και για την γρίπη».
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, αυτά τα εμβόλια πρέπει να γίνονται τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού εγκαίρως αλλά όχι πολύ νωρίς.